Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sniega trūkums piespiež atcelt divus lielus sporta pasākumus

No 2. līdz 8 februārim plānotais ziemas orientēšanās Pasaules čempionāts sniega neesamības dēļ no Madonas sporta bāzes Smeceres sils tiek pārcelts uz Zviedriju, tāpat otro reizi 45 gadu laikā atcelts rallijs Sarma, vēsta pasākumu organizatori.

Pasaules kausa izcīņa ziemas orientēšanās, Pasaules junioru un Eiropas jauniešu čempionāti, kas bija paredzēti Madonas pusē, notiks no 21. līdz 26. februārim Umeo/Vindelnā, Zviedrijā. Neskatoties uz vietas maiņu, uz čempionātu dosies arī Latvijas sportisti.

Līdz šim Latvijā organizēts Eiropas čempionāts ziemas orientēšanās 2013. gadā un Pasaules kausa sacensības 2006. gadā. Šogad Latvija bija ieguvusi tiesības organizēt ziemas orientēšanās Pasaules čempionātu, uzņemot vairāk nekā 350 labākos sportistus no tādām valstīm kā Čehija, Šveice, Somija, Ukraina, Turcija, Krievija, Bulgārija, Japāna, Itālija, Vācija kā arī no Skandināvijas un Baltijas valstīm. Kā sākotnējā sacensību vieta tika izvēlēta Madonā esošā sporta trase Smeceres sils, taču Latvijas ziemai netipiski silto laikapstākļu dēļ pasākums tiek pārcelts uz Zviedrijas pilsētām Umeo un Vindelnu.

“Darbs pie čempionāta organizēšanas tika uzsākts savlaicīgi, un šī procesa laikā aktīvi sekojām līdz laika prognozēm. Diemžēl, šogad Latvijas ziemas galvaspilsētā Madonā nesagaidījām atbilstošu sniega kārtu, kas ļautu organizēt sacensības. Principā, sniega nav, un arī laika prognoze nesola pietiekamus mīnusus, kas ļautu ne tikai uzsnigt sniegam, bet arī kādu laiku noturēties, kas ir nepieciešams, lai ierīkotu kvalitatīvas trases. Lai gan sākotnējā doma bija čempionāta laiku pārcelt uz februāra beigām, mēs necentāmies “par visu cenu” panākt, lai čempionāts norisinātos pie mums, jo nevaram būt droši par to, vai sniegs līdz Latvijai atnāks arī februāra beigās. Tieši tā iemesla dēļ, lai spētu nodrošināt Pasaules čempionāta norisi, tika izlemts to pārcelt uz Zviedriju. Tas nemaina faktu, ka uz sacensībām dosies daļa no sākotnēji plānotās Latvijas sportistu delegācijas, un esmu pārliecināts, ka sacensību ietvaros varam gaidīt cīņu arī par augstām vietām,” stāsta Smeceres sils bāzes vadītājs, sacensību direktors Gunārs Ikaunieks.

Ziemas orientēšanās ir izturības ziemas sporta veids, kas apvieno divus sporta veidus: orientēšanos un distanču slēpošanu. Sportisti sacensību ietvaros izmanto karti, lai pārvietotos blīvā slēpošanas trašu tīklā un apmeklētu kontrolpunktus pareizajā secībā. Maršruta izvēli veic, pamatojoties uz slēpošanas trašu kvalitāti, reljefu un attālumu. To visu var nolasīt no kartes. Tas nozīmē, ka sportistiem jābūt augstai fiziskajai sagatavotībai, vienlaikus jāspēj izprast karte un jāizvēlas labākie ceļu varianti.

Otro reizi bez Sarmas

Otro reizi rallija Sarma 45 gadu pastāvēšanas vēsturē ziema to ir pievīlusi, tādēļ rallija organizators ir pieņēmis lēmumu 8. februārī paredzētās sacensības atcelt. Šobrīd ir panākta vienošanās ar rallija čempionātu organizatoriem, ka rallijs tiek atcelts, bet 10. februārī organizatori plāno apspriest rallija Sarma nākotni un turpmākos soļus, par ko tiks paziņots arī publiski.

Rallija ceļi Gulbenes novadā šoziem tā arī ne reizi nav kārtīgi sasaluši un ir tā izmirkuši, ka atgādina pavasarim raksturīgos ceļus. Šādos apstākļos nav iespējams noorganizēt ziemas ralliju un rallija automašīnu pārvietošanās pa šādiem ceļiem būtu gan totāla ceļu iznīcināšana, gan rallija automašīnu laušana.

"Šādos apstākļos mēs nevaram un negribam rīkot ralliju. Mums ir svarīgs mūsu rallija imidžs un tas, ka to mīl gan dalībnieki, gan skatītāji – ja nav ziemas rallija, tad nav! Vienlaikus mēs jūtamies arī atbildīgi pret Gulbenes reģionu, gan vietējiem iedzīvotājiem - mēs nedrīkstam sabojāt ceļus, kas reģiona iedzīvotājiem ir tik svarīgi un ikdienā nepieciešami," saka rallija Sarma direktors Vilhelms Sniedzāns.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi