Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SOK prezidents: Olimpiskajā ciematā lielākā daļa cilvēku būs vakcinēti

Lielākā daļa sportistu un komandu personāla Tokijas olimpiskajā ciematā būs vakcinēti pret Covid-19, trešdien paziņojis Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs.

Japānā pieaug saslimstība ar koronavīrusu, un olimpisko spēļu organizatori cenšas mazināt sabiedrības uztraukumu par tik liela pasākuma rīkošanu. 

Līdz pērn pandēmijas dēļ atlikto Tokijas olimpisko spēļu atklāšanai 23.jūlijā atlikušas mazāk nekā desmit nedēļas, bet daļā Japānas vīrusa uzliesmojuma dēļ izsludināts ārkārtas stāvoklis, un vairums valsts iedzīvotāju vēlas spēļu atlikšanu vai atcelšanu. 

Bahs šonedēļ bija plānojis apmeklēt Tokiju, tomēr vīrusa izplatību ierobežojošo pasākumu dēļ vizīte atlikta. 

Videozvanā spēļu organizatoriem un Japānas amatpersonām SOK prezidents apliecināja: "Vissvarīgākais princips ir ļoti skaidrs: olimpiskais ciemats ir droša vieta un 2020.gada Tokijas olimpiskās un paralimpiskās spēles tiks organizētas droši."

Viņš paziņoja, ka 75% olimpiskā ciemata iemītnieku līdz spēļu sākumam būs saņēmuši vakcīnu pret Covid-19. Bahs pieļāva, ka vakcinācijas aptvere olimpiskajā ciematā tomēr "krietni pārsniegs 80%".

Lai gan organizatori ir paziņojuši par stingriem vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumiem, tostarp pirmo reizi spēļu vēsturē aizliedzot ārvalstu līdzjutēju ierašanos, bažas par sabiedrības veselību ir augstas.

Japāna piedzīvo ceturto Covid-19 izplatības vilni, un divas ārstu asociācijas pēdējo dienu laikā ir brīdinājušas, ka veselības aprūpes sistēma jau ir pārslogota, bet olimpiskās spēles varētu palielināt noslodzi. 

SOK prezidents norādījis, ka nacionālo olimpisko komiteju delegācijās būs papildu medicīnas personāls, kas sniegs atbalstu Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumu nodrošināšanā olimpiskajā ciematā un olimpisko pasākumu norises vietās. 

Bahs kā pozitīvu piemēru minēja citas pasaulē notikušas sporta sacensības, kas nav izraisījušas plašus vīrusa uzliesmojumus, kā arī nesenos izmēģinājuma pasākumus, kas Japānā notika ar starptautisko sportistu piedalīšanos. Sportistiem bija jāievēro stingri drošības pasākumi: karantīna, testēšana katru dienu, viņi neizmantoja sabiedrisko transportu un praktiski nekontaktējās ar vietējiem iedzīvotājiem. 

Tokijas olimpisko spēļu organizatoru komitejas prezidente Seiko Hašimoto sacījusi, ka dalībnieku vakcinācija "būtu liela palīdzība drošu spēļu organizēšanā". 

Japānā kā lēns tiek kritizēts valsts vakcinācijas process. Valstī apstiprināta ir tikai uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā Covid-19 vakcīna, un pagaidām Japānā vakcinē tikai veselības aprūpes sistēmas darbiniekus un seniorus, kā arī nav zināms, kad varētu uzsākt plašāku vakcināciju. 

Tokijas olimpiskās spēles notiks no 23.jūlija līdz 8.augustam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi