Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gorkša un Ļašenko vadītās organizācijas nespēj atrast kopsaucēju finansējuma sadalē

Latvijas Futbola federācija (LFF) un Latvijas Telpu futbola asociācija (LTFA) nevar atrast kopsaucēju finansējuma sadalē, aģentūrai LETA atklāja LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks un LTFA prezidents Vadims Ļašenko, kuri viens otru vaino situācijas politizēšanā.

Septembra beigās LTFA nāca klajā ar paziņojumu, ka Latvijas telpu futbola čempionāts sācies bez LFF materiāla un konceptuāla atbalsta, kamēr futbola jumturoganizācija apvainojumus noliedz.

"Ja godīgi, nesaprotu, kādēļ šāda problemātika ir pacelta. Šogad LFF jau 20 000 eiro apmērā ir atbalstījusi LTFA. Šobrīd emocionālā līmenī ir pacelts tas, ka mēs esam pateikuši, ka šī čempionāta ietvaros vēlamies atbalstīt telpu futbolu, pārskaitot finansiālos līdzekļus uzreiz klubiem, nevis ar LTFA starpniecību," situāciju skaidro Pukinsks.

"Neviens no mūsu puses nav teicis, ka mēs neatbalstīsim telpu futbola klubus, kuri nav LFF biedri, jo grasāmies atbalstīt gan visas virslīgas, gan pirmās līgas komandas, taču šis finansējums konkrēti aizies klubiem, kas tiem būs kā atbalsts, lai nosegtu dalības maksas čempionātā. Otrkārt, mums šobrīd nav sastādīts nākamā gada budžets, kas notiks decembrī. Līdz ar to mums pat īsti nav bijis dialogs par iespējamo atbalstu LTFA," stāstīja Pukinsks.

LFF ģenerālsekretārs atklāja, ka telpu futbola fronte slēpjot faktu par LFF un LTFA vadību tikšanos.

"Jūlijā tikāmies ar LTFA vadību un vienojāmies, ka nacionālās izlases, tiesneši un treneri ir LFF atbildība. Norunājām, ka tie būs segmenti, ko attīstīsim mēs, bet LTFA ir veidota, lai organizētu un attīstītu telpu futbola čempionātus, līdz ar to šī rāmja ietvaros mēs gaidām no LTFA redzējumu par tālāko attīstību un tikšanos, lai varam konkrēti diskutēt par konkrētiem mērķiem, kur mums saskan prioritātes un vēlme attīstīties," atzīmēja Pukinsks.

"Ļašenko šo lietu mēģina pagriezt politiskā griezumā, novirzoties no reālas sarunas par tēmu. Viņš pa šo laiku ne reizi nav izrādījis iniciatīvu - nācis, interesējies un runājis, bet vienīgā komunikācija ir bijusi LTFA darbinieku iesūtīšana pie mums ar dokumentiem, parādot, cik liels finansējums viņiem nepieciešams no LFF, nemaz nepiedāvājot savu redzējumu par nākotni. Līdz ar to es uzskatu, ka tā ir politiska cīņa," pauda Pukinsks.

LFF piešķirto naudu LTFA var izmantot diviem mērķiem - lai samaksātu čempionāta dalības maksu vai lai maksātu par zāļu īri.

"LTFA piesauc tiesnešus, jo viņi šo lietu pagriež tā, ka šī nauda vienmēr ir tikusi izmantota tiesnešu darba samaksai. Līdz ar to, ja LFF šobrīd to naudu nemaksā, tad viņiem pašiem būs jāmaksā par tiesnešu darbu. Ja mēs šo naudu iedodam klubiem un tie samaksā dalības maksas, tā tik un tā ir tā pati nauda, ko LTFA varēs izmantot tiesnešu samaksai vai kaut kam citam. Manā rīcībā ir informācija, ka LTFA šobrīd arī pieņem lēmumu par to, ka virslīgā tiks palielināts finansējums, piešķirot klubiem dažādus bonusus, tādēļ arguments, ka bez LFF naudas nav iespējams pilnvērtīgi organizēt sacensības, nav korekts," komentēja Pukinsks.

Turpretī Ļašenko uzsvēra, ka LTFA un telpu futbola komandas, kuras piedalās čempionātā, plāno savu budžetu.

"Pēc vairākām tikšanās reizēm un e-pasta vēstuļu sūtīšanas LFF sacīja, ka vēlas redzēt stratēģisku plānu un tikai pēc tam, kad tiks apstiprināts budžets, viņi sapratīs, cik lielu summu var piešķirt LTFA. Šobrīd viņi vēlas mainīt savu politiku, finansējot klubus, nevis organizāciju," teica Ļašenko.

LTFA prezidents ir pārliecināts, ka LFF negrasās finansēt klubus, kuri nav biedri.

"LTFA kongresā Viktors Sopirins [futbola izlašu preses sekretārs] pārstāvēja LFF un viņš teica, ka futbola federācija vēlas palīdzēt telpu futbolam, taču tikai klubiem, kas ir LFF biedri. Šādā situācijā man būtu jāiet pie tiem klubiem, kuri nav biedri, un jāprasa, lai viņi atrod vēl papildus līdzekļus dalības maksām. Šādā gadījumā puse no virslīgas klubiem nesaņems neko. Pagājušajā nedēļā uzrakstījām šo vēstuli, lai mums paskaidrotu situāciju, taču viņi atbildēja, ka maina politiku un telpu futbolu varēs atbalstīt pēc nākamā gada budžeta apstiprināšanas. Uzskatām, ka finansēt klubus bez LTFA starpniecības nav normāli," secināja Ļašenko.

Klubu pārstāvji vēlas, lai LFF veic maksājumus tāpat kā iepriekš.

"Virslīgas klubiem bija paredzēts sponsorēt pa 1000 eiro, bet pirmās līgas vienībām pa 500 eiro. Ko viņi par šo naudu var izdarīt? Kāpēc LFF nevarēja turpināt iepriekšējo maksājumu politiku? Man šobrīd būtu jāiet pie klubiem un jāsaka, ka viņiem ir pašiem jāveic maksājumi pa dalību turnīros, jo LFF skaitīs naudu viņiem, turklāt tie, kas nav biedri, nesaņems neko. Jebkurā gadījumā es to nevaru izdarīt, jo čempionāta reglaments jau ir apstiprināts un virslīgas sacensības ir sākušās," atzina Ļašenko.

Telpu futbola klubi uzrakstījuši vēstuli LFF, lai viņi turpina naudu novirzīt caur LTFA, kas pēc tam varētu veikt maksājumus tiesnešiem.

"Šobrīd tiesneši tiesā spēles un mēs nezinām, vai LFF par viņiem maksās. Es nezinu, vai man šobrīd meklēt finansējumu un meklēt sponsorus, lai tiesnešiem samaksātu algas, jo nezinu LFF pozīciju. Kopumā šī situācija ir ļoti dīvaina. Mēs tiesnešiem maksājam ik mēnesi. Ja šajā laikā situācija nenokārtosies, man būs jāmeklē papildu sponsori," skaidroja Ļašenko.

Agrāk LTFA bija līgums ar LFF, ka futbola federācija gadā nosedz daļu samaksas tiesnešiem.

"Kad budžets beidzās, LTFA no dalības maksas budžeta maksāja LFF atlikušo summu tiesnešiem, jo viņi ir zem LFF. Piemēram, janvārī viņi man izrakstīja rēķinu un mēs atmaksājām atlikušo summu par tiesnešu atalgojumu. LTFA tiesnešu atalgojums par pirmo līgu un virslīgu ir aptuveni 40 000 eiro gadā," atklāja Ļašenko.

LTFA izpilddirektors Eduards Borisevičs jau trīs mēnešus centies tikties ar LFF un runāt par šo situāciju.

"LFF teica, ka ir nepieciešams iesniegt stratēģisku plānu, tomēr viņi to pateica tikai tad, kad es uzrakstīju vēstuli un tas bija trīs dienas pirms turnīra sākuma. Uzskatu, ka LFF atbild pārāk lēni. Visa šī lieta ir ļoti politizēta, jo vienam cilvēkam šobrīd prātā ir vēlēšanas pēc diviem gadiem. Man šī situācija nav saprotama, tādēļ es gribētu, lai visiem, kuriem telpu futbols ir sirdī, būtu uzmanīgāki un palīdzētu uzlabot situāciju. Vēlamies ar virslīgas klubiem vienotu redzējumu," stāstīja Ļašenko.

Tāpat LFF pauda aicinājumu rīkot telpu futbola virslīgas turnīru, bet LTFA pārziņā atstāt zemākās līgas. "Interesanti, ka viņi nevērsās pie mums, bet gan uzreiz pie komandām, kas bija pret šādu ideju. LFF piedāvāja atcelt dalības maksas un segt leģionāru izdevumus," noteica Ļašenko.

Klubi šobrīd par leģionāriem maksā LTFA, kas šo naudu novirza jauniešu turnīriem, veterānu sacensībām un skolu mačiem.

"Mums ir funkcionējoša sistēma un mums katrs turnīrs ir svarīgs. Man ir kauns, ka ir cilvēki, kas vēlas ietekmēt šīs organizācijas dzīvi. Jau četrus gadus mēs, cilvēki, kuriem telpu futbols ir sirdī, darām visu, lai attīstītu telpu futbolu un nevēlamies ieguldīto darbu kādam atdot. LFF tikai publiski stāsta, ka vēlas atbalstīt telpu futbolu, bet ideja atbalstīt tikai klubus, kas ir biedri, ir ārprāts," atzīmēja Ļašenko.

Kā zināms, Ļašenko šajā pavasarī kandidēja uz LFF prezidenta amatu, kurā tika ievēlēts Kaspars Gorkšs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi