Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lauvas tiesu apmaksās IIHF

Starptautiskā Hokeja federācija segs līdz 14 miljoniem eiro pasaules čempionāta izdevumu.

Finansiālā nasta nebūs smaga. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktors Edgars Severs norāda, ka Latvijas valdība lēmusi ieguldīt papildu trīs miljonus eiro Latvijas Olimpiskā sporta centra pielāgošanai hokeja spēlēšanai. Lielāko daļu izdevumu – līdz 14 miljoniem eiro – segs Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF).

Otrdien IIHF lēma visu 2021. gada pasaules čempionātu uzticēt Rīgai. Nākamajā dienā atbildīgās personas atklāja naudas sadalījumu PČ sarīkošanā un informēja par citiem interesējošajiem jautājumiem. 

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītīs skaidroja, ka IIHF ieguldīs 12 miljonus eiro un plus vēl līdz diviem miljoniem, lai ievērotu Covid-19 drošības pasākumus. "Protams, ir ekonomiskās bažas, jo neieradīsies desmitiem tūkstošu līdzjutēju. Taču rīkošanas izmaksas segs starptautiskā hokeja sabiedrība. Pasaules hokeja sabiedrība uzticēs naudu Latvijai, lai tā sarīkotu sacensības." Pēc Kalvīša teiktā, tas ir milzīgs izaicinājums trijos ar pusi mēnešos vadošajiem sportistiem nodrošināt turnīru. "Tuvākajās dienās noslēgsim jaunu līgumu ar IIHF, kur būs atrunāta mūsu sadarbība un darbi. Tas būs kopīgs darbs. Nebūs ierasto apstākļu, kad atbildība ir tikai uz Latvijas puses pleciem. Sagaidām, ka Rīgā ieradīsies IIHF darbinieku desants, kas palīdzēs rīkošanā. Rīt (ceturtdien) sāksies sarunas ar valdību un Latvijas Olimpisko komiteju par Olimpiskā sporta centra pielāgošanu. Mums arī jāvienojas ar IIHF lielāko sponsoru Infront par mārketingu un citiem jautājumiem. Pats svarīgākais – IIHF ir jāizstrādā Covid-19 protokols, kas pēc tam jāprezentē valdībai. Darba ir ļoti daudz. Nemaz nerunāšanu par praktiskajām lietām – komandu uzņemšanu un bāžu sagatavošanu."

Augstie saslimstības rādītāji ar Covid-19 pašlaik neļauj plānot čempionātu ar skatītājiem tribīnēs. Latvijas izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska atgādināja par valdības apstiprināto luksofora principu. "Zaļais ir 20 saslimušo uz 100 tūkstošiem cilvēku. Uz maija sākumu neprognozējam tādu situāciju. Nav iespējams nosaukt rādītāju un skaidri paredzēt, kas tad notiks. Aprīļa beigās var būt laba situācija, bet varbūt jūnijā atgriezīsimies iepriekšējā situācijā. Protams, ir satraukums par trešo vilni, jo jaunais paveids ir agresīvāks un lipīgāks, bet pašreizējā situācija par to neliecina. Lēmumu par skatītājiem tribīnēs pieņems epidemiologi."

Severs piebilda, ka IIHF ir gatava segt visas izmaksas, kas saistītas ar Covid-19 protokola izstrādi, uzraudzību, analīžu veikšanu. Tas nekādā veidā neietekmēšot Latvijas testēšanas jaudu.

SIA Hokeja akadēmija vadītājs Edgars Buncis uzsvēra, ka testēšanas process sāksies desmit dienu pirms ieceļošanas. "Lielā mērā viss būs atkarīgs no plāna. Esam izteikuši IIHF vēlmi, lai izlases ierastos laicīgi un šeit aizvadītu pārbaudes spēles. Tas nozīmē, ir liela varbūtība, ka komandas ieradīsies jau 10 līdz 12 dienu pirms pasaules čempionāta sākuma. Protams, kad sāksies kustība, jau strādās Covid-19 protokols."

Paredzams, ka PČ laikā darbosies tā saucamais burbuļa princips. Visas iesaistītās personas uzturēsies ierobežotās teritorijās. Arēna Rīga un Olimpiskais sporta centrs atrodas blakus, un tas atvieglos burbuļa izveidošanu. Pēc pašreizējas ieceres visas komandas, tiesnešus un pārējās iesaistītās personas izmitinās viesnīcā Radisson Blu Hotel Latvija. Treniņiem komandas izmantos Daugavas stadiona divus laukumus, kuru būvniecība ritot pēc plāna. "Viss notiek!" pārliecinoši apgalvoja Severs. "IIHF eksperti piektdien un sestdien bija Latvijā. Viņi pārliecinājās, ka viss notiek atbilstoši grafikam. Maijā plānota nodošana ekspluatācijā. Ledus arēna ar diviem laukumiem paliks arī pēc čempionāta." Severs arī atgādināja, ka valdība jau iepriekš bija uzņēmusies saistības atbalstīt pasaules hokeja čempionāta organizēšanu ar 700 tūkstošiem eiro. "Vienīgā ekstra izmaksa ir otras halles ierīkošana. Šīm izmaksām no valsts rezervēti līdz trim miljoniem eiro."

2021. gada pasaules čempionāts Rīgā plānots no 21. maija līdz 6. jūnijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi