Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Naglis: Latvijas autosporta čempionātu norise šogad ir apdraudēta

Pasaulē nerimstošās Covid-19 pandēmijas iespaidā Latvijā pilnībā apturēta neolimpisko sporta veidu norise. Autosportā ieturēta negaidīti gara pauze, kas liedz iespēju sportistiem turpināt attīstīt sevi konkrētajā sporta veidā, kā arī kopējais Latvijas autosporta prestižs palēnām grimst. Latvijas Automobiļu federācija (LAF) vērsusies atbildīgajās institūcijās ar plānu sacensību norises atjaunošanai.

Autosportā (kā neolimpiskā sporta veidā) šobrīd nedrīkst notikt sacensības. Ārkārtas situācija valstī ir izsludināta līdz šī gada 6. aprīlim, laika periods bez sacensībām kopš ārkārtas situācijas izsludināšanas ir pārāk ilgs, šo apstākļu dēļ nav notikušas vairākas sacensības. Diemžēl pašmāju sportisti sāk meklēt iespējas doties uz kaimiņvalstu rīkotajām sacensībām, kā arī apsver domu atteikties no Latvijā izsniegtajām sportista licencēm un iegūt tās Lietuvā vai Igaunijā, kur sacensību norise nav apturēta.

“Šobrīd autosports ir apturēts, esam gatavi uz visu, lai atsāktu sacensības. Latvijas čempionātu norise šajā gadā ir apdraudēta, sacensību rīkotāji ir neziņā, nav iespējams ieplānot konkrētus datumus, kuri nebūs jāpārceļ, aktuāls ir arī budžeta jautājums. Mēs negrasāmies padoties, LAF darba grupā izstrādājām konkrētas vadlīnijas drošai treniņu un sacensību norisei, esam vērsušies atbildīgajās institūcijās ar vēstuli, kura paredz, balstoties uz vadlīnijām, atļaut rīkot oficiālas autosporta sacensības. Papildus izveidota vizuāla infografika, kurā redzams, cik drošs personīgais ekipējums ir katram sacensību dalībniekam. Šī brīža prakse pierāda, ka norisinās nelegālas un nesaskaņotas sacensības, it īpaši šajā laikā, kad ziemas apstākļi, sniegs un ledus ir pateicīgi sacensību rīkošanai. Dažāda līmeņa autosporta entuziasti un sportisti dodas uz nelegālajām sacensībām, kurās netiek ievēroti drošības pasākumi, dalībnieki brauc bīstamās trasēs bez drošības ekipējuma, turklāt šajās sacensībās pilnīgi noteikti netiek ievēroti MK noteikumi nr. 360 Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai,” norāda LAF viceprezidents Jānis Naglis. 

LAF sagatavojusi vēstuli ar lūgumu izskatīt iespēju atsākt sacensību norisi, pievienojot izstrādātās vadlīnijas drošai pasākumu norisei un vērsusies pie atbildīgajām personām: premjera Krišjāņa Kariņa, veselības ministra Daniela Pavļuta, izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas, IZM Valsts sekretāra vietnieka, sporta departamenta direktora Edgara Severa, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētāja Sanda Riekstiņa, kā arī Biedrības Latvijas sporta federāciju padome prezidenta Eināra Fogeļa.

Biedrība Latvijas Automobiļu federācija, kas apvieno ap 100 juridiskos biedru un ap 500 sportistu, lūgusi izskatīt iespēju atsākt saskaņotas un kontrolētas autosporta sacensības bez skatītājiem. Biedrībā ir izstrādātas vadlīnijas, kuras paredz drošības pasākumus, kas obligāti būtu jāievēro sportistiem un apkalpojošam personālam sacensību un treniņu laikā. Vadlīnijās uzsvērta sporta veida individualitāte un zemais saslimšanas risks:

  • autosporta aktivitātes notiek ārpus telpām, vietās ar lielu teritorijas platību;
  • autosports nav kontakta sporta veids. Sportists ir izolēts sporta automašīnā, ķiverē, cimdos un balaklāvā (pilda arī sejas maskas/aizsega funkciju);
  • līdz epidemioloģiskā situācija valstī uzlabosies, autosporta sacensības un treniņi var notikt bez skatītājiem;
  • sacensību dalībnieki un apkalpojošais personāls ierodas ar personīgo transportu;
  • netiek izmantotas koplietošanas ģērbtuves un dušas.

 

2. martā, plkst. 19:00, LAF aicina pievienoties RX Podkāsta diskusijai, kurā būs iespējams iepazīties ar LAF izstrādātajām vadlīnijām drošai treniņu un sacensību norisei, kā arī pārliecināties – cik drošs un šajā gadījumā zema riska grupas sporta veids ir autosports. Tiešraide būs pieejama Latvijas Automobiļu federācijas, Rallycross.lv un Best4Sport.TV Facebook lapās, kā arī Best4Sport.TV televīzijas kanālā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi