Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VIDEO: Ātrumlaivu pilots Lijcs atzīstami debitē pie rallija auto stūres; Neikšānam avārija uz ūdens

Aizvadītajās brīvdienās kopīgā projektā tikās autostportists Māris Neikšāns un ātrumlaivu pilots Nikita Lijcs. Abi sportisti meta viens otram izaicinājumu, lai noskaidrotu kurš no viņiem būs ātrākais pilots. Uzdevums bija ''iekāpt pretinieka kurpēs'' un sasniegt labāko rezultātu, vēsta rīkotāji.


Tā kā abi sporta veidi - rallijs un ātrumlaivas, saistītas ar lielu ātrumu, pilotiem, kas nekad iepriekš nebija sevi pārbaudījuši pretējās disciplīnās, bija jāiziet drošības testi.

Pirmais izaicinājumam piekrita F2 pilots un  pasaules vicečempions Formulā 4 Ņikita Lijcs. Izaicinājuma mērķis bija pārbaudīt kā Lijcs spēs klausīt stūrmaņa lasītajām scenogramām un cik ātri viņam izdosies nobraukt rallija dopu. Konkrētais rallija dops bija 4 km garš ar dažādām grūtības pakāpēm - tramplīniem, asiem pagriezieniem, grants ceļu. Pēc nobrauktā dopa Lijca stūrmanis bija ļoti pārsteigts cik atri Lijcs ir spējis pielāgoties rallija apstakļiem un braukt ar 140km/h pa grantētu ceļu. Arī Lijcs uzreiz pēc izkāpšanas no rallija auto pauda savu pārsteigumu: ''Esmu ļoti patīkami pārsteigts par rezultātu! Var just, ka asinīs atgriezies adrenalīns! Braucām ar lielu ātrumu un vienā brīdī mašīnu sanesa sāniski, bet es biju spējīgs savākties un turpināt ceļu. Grūtākais šajā uzdevumā bija pierast pie auto un klausīt stūrmaņa norādījumus, jo atrumlaivu sportā esmu pieradis, ka mans radio cilvēks man stāsta par to, kas man notiek aiz muguras, bet šoreiz situācija bija pavisam otrādāka - man tika dotas norādes par to, kas ir 2-3 līkumus priekšā.''

 

Pēc tam kad Lijcs bija izmēģinājis savas prasmes rallija sportā, tad pie Latvijas titulētākās Formula 4 ātrumlaivas Latvijā bija laiks sēsties autosportistam Mārim Neikšānam. Diena, kad bija jāveic testi ar ātrumlaivu nebija īpaši pateicīga, jo pūta diezgan spēcīgs vējš, tomēr sportisti piekrita testa veikšanai. Neikšānam šī bija pirmā reize, kad viņš tuvplānā redzēja un izmēģināja Forumula 4 ātrumlaivu. Trase uz ūdens bija aptuveni kilometru gara ar izliktām divām bojām un 180 grādu līkumiem. Lai veiksmīgi izbrauktu trasi un uzrādītu labāku rezultātu Lijcs pa rāciju Neikšānam sniedza norādes līdzīgi kā to dara radio cilvēks sacensībās. Neikšāns uzrādīja ļoti labu rezultātu, kad pēc veiksmīgi nobrauktiem pieciem apļiem viņš neveiksmīgi piesēdināja līkumā laivu, tā strauji iecirtās ūdenī un uzmeta kūleni. F4 formula strauji piepildijās ar ūdeni un Neikšānam nekavējoties vajadzēja veikt visus drošības pasākumus lai izkļūtu no laivas un netiktu apdraudēta viņa dzīvība.

Pēc testiem un negaidītās avārijas Neikšāns pauda savas sajūtas, sakot, ka ātrumlaivas vadīšana kā diena pret nakti atšķiras no rallija auto vadīšanas. Līkumi ir ļoti asi un grūti izņemami, tomēr vislielākais pārsteigums viņam bija laivas apgāšanās, jo viņš nebija domājis, ka tas ir iespējams līkumos. Pateicoties iepriekšējai sagatavošanai drošības pasākumos laivas avārija noslēdzās veiksmīgi, neradot nevienam veselības traucējumus. Arī Lijcs bija pārsteigts, ka autosportists, kas pirmo reizi sēž pie F4 laivas spēja uzrādīt tik augstus rezultātus un bija ļoti apmierīnāts, ka pat pēc avārijas Neikšāns ir piekritis vēlreiz sēsties pie ātrumlaivu stūres un izaicinājumu atkārtot.

 

Bažas raisīja Lijca kaujas laivas dzinējs, jo pēc avārijas F4 laivas korpuss 80% atradās zem ūdens, tomēr pēc tehniskās pārbaudes un motora izjaukšanas atklājās, ka dzinējs ir paspējis noslāpt pirms tika zem ūdens, tadejādi nav cietis un jau pēc pāris intensīvām darba stundām laiva bija gatava atgriesties uz ūdens, lai gatavotos gaidāmajās sacensībām Latvijas čempionātā, kas norisināsies Jelgavā.

Pēc pirmajiem veiksmīgajiem testiem abi sportisti atzīst, ka šāds izaicinajums sniedz milzīgu adrenalīna devu un jaunu skatījumu uz savu sporta veidu, tapēc gan Nikita Lijcs, gan Māris Neikšāns ir gatavi projektu turpināt. Lai uzzinātu par nākamo posmu izaicinājuma projektā, sekojiet līdzi Lijca un Neikšāna sociālajiem kontiem Facebook!
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi