Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sezonas ātrākais sprinteris Kolmens, iespējams, saņems diskvalifikāciju

ASV sprinteris Kristians Kolmens, iespējams, saņems diskvalifikāciju, jo sportists trīs reizes nav bijis pieejams dopinga pārbaudēm.

Vien 23 gadus vecais Kolmens šosezon uzstādījis ātrāko laiku 100 metru sprinta distancē, un tiek uzskatīts par vienu no favorītiem septembrī gaidāmajā pasaules čempionātā vieglatlētikā. Tomēr dalība šajās sacensībās ir zem jautājuma zīmes, jo sportists gada laikā izlaidis jau trīs dopinga pārbaudes.

Britu laikraksts Daily Mail ziņo, ka vieglatlēts atsaucis savu dalību no svētdienas Dimanta līgas posma, kas paredzēts Birmingemā, bet šāda rīcība apkārtējiem atkal liek spekulēt, vai tik sportists nevēlas slēpt savu atrašanās vietu.

Kolmena rīcību arī nosodīja garo distanču skrējēja Kara Gušēra, kura savā Twitter profilā publicēja ierakstu, vēstot, ka paziņot par savu atrašanās vietu nemaz neesot tik grūti.

"Izlaist trīs dopinga pārbaudes gada laikā - tas ir slikti. Tu vistiešākajā mērā, būtiski minūtes laikā vari paziņot par savu atrašanās vietu. Interesanti vai viņam izdosies apstrīdēt vismaz vienu no neveiktajām pārbaudēm," savās domās dalījās sportiste.

Starptautiskie antidopinga noteikumi paredz, ka atlētiem sava iespējamā atrašanās vieta ir jāpaziņo jau 90 dienas iepriekš, lai ārpus sacensībām varētu veikt nepieciešamās dopinga pārbaudes.

Sportisti, kuri trīs reizes izlaiž dopinga pārbaudes, saņem tādu pašu sodu kā tie, kuru proves parādījušas pozitīvu rezultātu. Tātad atlētiem tiek piešķirta diskvalifikācija.

Kolmena diskvalifikācija satricinātu vieglatlētikas pasauli, kas tā jau cenšas atkopties pēc milzīgā Krievijas dopinga skandāla.

Spriežot pēc izlaisto pārbaužu datumiem, Kolmens, visticamāk, varētu nepiedalīties ne vien pasaules čempionātā, bet arī Tokijas Olimpiādē, kas norisināsies 2020.gadā.

Līdzīgu situāciju piedzīvoja 2016.gada olimpisko spēļu čempione Brianna Maknīla, kura 2016.gadā divas reizes aizmirsa paziņot par savu atrašanās vietu, bet trešajā viņa devās vizītē pie tā brīža ASV prezidenta Baraka Obamas.

Savukārt ir bijuši arī gadījumi, kad atlētiem līdzīga pārkāpuma gadījumā ir izdevies izvairīties no soda. Tas 2016.gadā izdevās Lielbritānijas riteņbraucējai Lizijai Deinanai, kura apstrīdēja sākotnējo lēmumu un vēlāk arī uzvarēja Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

ASV sportists, kurš ir pasaules rekordists 60 metru sprintā, kā arī pasaules čempions šajā distancē, līdz šim tika uzskatīts par nākamo Useina Bolta pēcteci. Leģendārais sprinteris savu karjeru noslēdza 2017.gadā.

2017.gadā pasaules čempionātā Kolmens izcīnīja sudraba godalgu, atpaliekot vien no sava skolotāja Džastina Getlina, uzstādīdams personisko rekordu 9,79 sekundes. Savukārt šosezon viņš 100 metru distanci noskrējis 9,81 sekundē, to paveicot jūnijā Kalifornijā. Šis pagaidām ir labākais laiks pasaulē šosezon.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi