Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

PK posms bobslejā un skeletonā Siguldā notiks arī nākamgad

Lai gan jaunā Pasaules kausa sezona bobslejā un skeletonā vēl nav sākusies, Latvija saņēmusi uzaicinājumu arī 2019./2020.gada sezonā rīkot augstākā līmeņa sacensības, ceturtdien preses konferencē atklāja Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) prezidents Jānis Kols.

Pirmdien Kols uz ceturto termiņu tika pārvēlēts LBSF valdes priekšsēdētāja amatā un arī nākamos četrus gadus pildīs organizācijas prezidenta pienākumus. Tikmēr par LBSF ģenerālsekretāru pārvēlēts Zintis Ekmanis, bet vēl valdē ievēlēti Gints Dzērve, Sandis Prūsis, Kristaps Kotāns un Miervaldis Vītols.

"Valdes iepriekšējo četru gadu darbs tika vērtēts labi un teicami. Ar saviem rezultātiem esam pirmajā trijniekā starp visām bobsleja un skeletona federācijām. Esam pārstāvēti arī vairākās Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) komisijās, kur strādās Sandis Prūsis, Rodžers Lodziņš, Gatis Gūts, Kristaps Kotāns, turklāt viceprezidenta pienākumi juridiskajos jautājumos uzticēti latvietim Mārtiņam Dambergam," ceturtdien notikušajā preses konferencē stāstīja Kols.

Gaidāmās sezonas Pasaules kausa izcīņā būs astoņi posmi, no kuriem pirmais notiks no 3. līdz 6.decembrim Siguldā, Latvijas pilsētai uzņemot sacensības skeletonā un divas sacensības bobslejā divniekiem.

"Esam saņēmuši uzaicinājumu šādus pašus mačus rīkot arī nākamajā sezonā, kas ir apliecinājums mūsu darbam. Tas ir liels pārbaudījums Siguldas trasei un Latvijai kopumā, cīnoties par iespēju rīkot 2026.gada olimpisko spēļu sacensības," atzīmēja Kols.

Kā vēstīts, Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) Pekinas olimpisko spēļu programmā iekļāva septiņas jaunas disciplīnas, tajā skaitā monobobsleju sievietēm.

"Ir nepareizi mākslīgā veidā attīstīt dažus sporta veidus. Mūsu budžets ir ierobežots un, uzliekot par pienākumu attīstīt sieviešu bobsleju, nauda klāt nenāk, tādējādi mums var rasties finansiālas problēmas. Sieviešu ekipāžas izmaksas var pielīdzināt vīriešu ekipāžu izmaksām. Tās, kuras pilotē divniekus, noteikti pārsēdīsies uz monobobiem, tāpēc varēsim priecāties tikai par vietām labi ja pirmajā divdesmitniekā," pauda Kols, kurš 2006.gadā pēc kļūšanas par LBSF prezidentu pats vēlējās attīstīt sieviešu bobsleju Latvijā, taču ātri saskārās ar ekipāžas nokomplektēšanas problēmām.

"Jaunajā sezonā ir divi lieli izaicinājumi - sieviešu bobslejs un Pasaules kausa posms. Iespējamā olimpisko spēļu sacensību rīkošana uzliek dubultu atbildību. Ir daudz tehnisku jautājumu, kas saistās ar televīzijas tiešraižu rīkošanu. Ceram, ka visu izdarīsim perfekti," teica Ekmanis.

Latvijas vadošais bobsleja pilots Oskars Melbārdis nākamo sezonu, visticamāk, izlaidīs, apstiprināja Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.

"Melbārdis šobrīd nav starp tiem, kuri varētu piedalīties Pasaules kausa posmos," preses konferencē ceturtdien sacīja Prūsis. "Viņš šonedēļ ir Vācijā uz medicīniskajām pārbaudēm. Pirmās atbildes gan ir labākas nekā gaidījām un, iespējams, pat nebūs vajadzīga operācija. Melbārdim šī būs atslodzes sezona, un nezinām, vai viņš startēs sezonas otrajā pusē. Pasaules kausa apritē šobrīd paredzētas vietas Oskara Ķibermaņa un Ralfa Bērziņa ekipāžām."

Tāpat Prūsis apstiprināja, ka šobrīd ar komandu netrenējas arī pieredzējušais Daumants Dreiškens un Raivis Zīrups, kuri gan iepriekš paziņoja par karjeras beigšanu, kā arī Ugis Žaļims un Jānis Jansons.

"Neredzu neko traku, ja Melbārdis izlaiž šo sezonu, jo bobslejā tas nav nekas ārkārtējs. Kā komanda būsim vājāka, bet viss darbs tiek pakārtots olimpiskajam ciklam," sacīja Prūsis.

"Gatavojamies divām pilnām ekipāžām Pasaules kausā un vēl divām Eiropas kausā. Pasaules kausā mums ir tikai divas vietas, bet, ja būtu trīs vietas, nezinu, vai tās izmantotu. Pasaules kausā puse no komandas būs jauna, bet Eiropas kausā teju visi būs debitanti. Palicis mazāk sportistu, taču neviens nav aizgājis uz neatgriešanos," skaidroja Prūsis.

Trīs Latvijas vieglatlētes - Līna Mūze, Katrīna Sirmā un Aiga Grabuste - no pirmdienas Lillehammeres trasē aizvada treniņus monobobslejā.

"Iet dažādi, bet situācija uzlabojas. Šodien divas dāmas nobrauca no pašas augšas, vīru starta. Iespējams, ka viņām iepatiksies un sāksies kas nopietnāks. Šī gada budžets tika saplānots bez sieviešu bobsleja, tāpēc jāpielāgojas situācijai," atzīmēja Prūsis.

Vīriem skeletonā Pasaules kausa apritē startēs brāļi Martins un Tomass Dukuri, kā arī Ivo Šteinbergs, bet sezonas otrajā pusē trasē varētu atgriezties Lelde Priedulēna.

"Lelde šobrīd ir iestājusies augstskolā Šveicē un trenējas, bet viņas fiziskā sagatavotība vēl nav nepieciešamajā līmenī, lai piedalītos sezonas sākuma posmā Latvijā. Viņa gatavosies Eiropas čempionātam, kas notiks Kēngiszē. Lelde trasē atgriezīsies pēc Jaunā gada," atklāja treneris Dainis Dukurs.

Tikmēr jauno skeletonistu treneris Gints Dzērve atklāja, ka Eiropas kausa apritē startēs Krists Netlaus, Elvis Veinbergs, Dārta Zunte un Endija Tērauda. Ar jauniešiem viss darbs patlaban rit pēc plāna.

Kā preses konferencē pauda brāļi Dukuri, abi vēl ir motivēti turpināt startēt un sasniegt jaunas virsotnes.

Gaidāmās sezonas Pasaules kausa izcīņā būs astoņi posmi, no kuriem pirmais notiks no 3. līdz 6.decembrim Siguldā, Latvijas pilsētai uzņemot sacensības skeletonā un divas sacensības bobslejā divniekiem.

Savukārt nākamajā posmā Vācijas trasē Vinterbergā notiks divas sacensības četriniekiem.

Pasaules kausa posms Siguldā norisinājās arī 2004.gada februārī, sacensībām notiekot bobslejā sievietēm un skeletonā. Vīru sacensībās uzvaru toreiz svinēja Tomass Dukurs, kuram tā arī palikusi vienīgā zelta medaļa Pasaules kausa posmos.

Kopš 2006.gada IBSF Pasaules kausa posmus rīko kopā, vienā etapā sadalot piecus medaļu komplektus - skeletonā dāmām un kungiem, bobslejā vīriem divniekos un četriniekos, kā arī bobslejistēm divniekos.

Tiesa, Siguldas trase šobrīd nav piemērota bobsleja četrinieku sacensībām, tāpēc lemts, ka Latvijā norisināsies divas vīru divnieku sacensības.

Sezonas turpinājumā notiks vēl divi etapi Vācijā, bobslejistus un skeletonistus uzņemot Altenbergas un Kēnigszē trasēm, janvāra vidū sportisti spēkosies Īglsas trasē Austrijā, mēneša beigās būs sacensības Šveices kalnu kūrortā Sanktmoricā, bet sezona noslēgsies Ziemeļamerikā ar diviem posmiem Leikplesidā un Kalgari. Sezonas noslēgumā Vistleras trasē Kanādā norisināsies pasaules čempionāts.

Top komentāri

Vai man dieniņ
V
Vai tad retarded tudad Tomasam nebūtu jāpakāpjas malā ? Ir tak ko darīt...?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi