Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Zinātniekiem izdodas "piebremzēt" gaismas ātrumu

Skotijas zinātnieku komandai no Glāzgovas un Heriota-Vata universitātēm izdevies likt fotoniem ceļot lēnāk par gaismas ātrumu, kas vakuumā ir 299 792 458 metri sekundē, vēsta BBC.Kaut fotonu pārvietošanās ātrums dabiski sarūk, ceļojot cauri dažādiem šķēršļiem, piemēram, ūdenim vai stiklam, atgriežoties vakuumā, tie vienmēr atgūst gaismas ātrumu.

Šoreiz pētniekiem izdevies ar īpašu filtru palīdzību izmainīt fotonu formu, un tie saglabāja samazināto ātrumu arī pēc atgriešanās vakuumā. Pētījuma gaitā zinātnieki fotonus metru garā "trasē" raidīja pārī pa diviem – viena daļiņa tika raidīta cauri īpašajam filtram, bet otra atstāta neskarta. Konstatēts, ka fotons ar izmainīto formu pārvietojas lēnāk, jo vienmēr "finišēja" otrais. Tā kā gaismas ātrums vakuumā ir konstants lielums, tas nebūtu iespējams, ja abi fotoni ceļotu ar vienādu ātrumu.Eksperiments tika uzsākts pirms diviem gadiem tieši ar šādu mērķi – pārbaudīt, vai iespējams fotonam pastāvīgi, nevis tikai uz mirkli, piešķirt zemāku ātrumu.Tas iespējams, ņemot vērā fotonu duālo dabu – tie uzvedas reizē gan kā viļņi, gan kā daļiņas. Tālab zinātnieki varēja tos "trasē" raidīt pa pāriem (kā daļiņas), bet piešķirt fotonam noteiktu formu, it kā tas būtu vilnis.Fotonus izmanto ļoti precīzu mērījumu veikšanai, piemēram, mērot dažādu debess ķermeņu attālumu līdz Zemei. Ar jaunajām zināšanām par to, ka izmainītas formas fotoni arī izplatījumā var ceļot lēnāk par gaismas ātrumu, liks pētniekiem rūpīgāk pārskatīt dažu labu iepriekš veiktu mērījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko