Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Aizkraukles novada pašvaldība pirks senu pilskalnu

Aizkraukles novada dome nolēmusi pirkt pilskalnu. 6,9 hektārus lielais zemes gabals, kas atrodas netālu no muzeja Kalna Ziedos, tiks iegādāts par kadastrālo vērtību - 6808 latiem -, kaut īpašniec Rita Krēsliņa gribējusi lielāku samaksu, vēsta portāls _Staburags._Pilskalns ir valsts aizsardzības arheoloģisks objekts un tur nav ļauts veikt saimniecisko darbību.

Līdz ar to uzņēmējiem zemes gabals nav iekārojams. Valstī ir 2492 arheoloģiskie pieminekļi. Kultūrvēsturiskajā Kalna Ziedu kompleksā ietilpa pilskalns, muzejs un svēt­ozols. "Būtu liela izšķērdī­ba mūsu vienīgo arheoloģisko pieminekli palaist vējā," deputātiem_ _sacīja muzeja direktore Dzin­tra Cepure.Aizvadītā gadsimta sešdesmitajos un astoņdesmitajos gados, pilskalna'veicot arheoloģiskos izrakumus, tika secināts, ka tas bijis apdzīvots no pirmā gadu tūkstoša pirms mūsu ēras līdz mūsu ēras desmitajam gadsimtam. Pilskalnā dzīvojušie ļaudis kādreiz apbedīti netālajā Lejasbitēnu kapulaukā, kurš Pļaviņu HES celtniecības laikā tika applūdināts.Cepure uzsver, ka pilskalns būtu laba vieta, kur svinēt Jāņus un novadā attīstīt tūrismu, taču vispirms tas ir jāsakopj - jāizcērt krūmi, jānolīdzina zeme. Pašlaik tā nav pievilcīga vieta tūristiem - turp dodoties, jāvelk gumijas zābaki, bet varētu izveidot skaistu ainavu, takas, sakopt arī avota vietu, norāda Cepure. Līdz šim tas nav bijis iespējams, jo pašvaldība nedrīkst ieguldīt līdzekļus  privātīpašuma sakopšanā."Tas ir ļoti pārdomāts ieguldījums, citādi rīkoties nemaz nedrīkst," lēmumu atpirkt pilskalnu komentē deputāte Indra Vīk­sna. "Līdzekļus vietas sakopšanai varētu piesaistīt arī sabiedriskās organizācijas."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemkukulī no Umbrijas

Umbrijas auglīgie ozolkoku meži, kristāldzidrie strauti un auglīgā zeme dāvā daudzas delikateses. Tāpēc tikpat daudz gardumu, ko nobaudīt uz vietas, no Umbrijas var atvest arī mājās.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena