Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Volkswagen skandāla sekas Latvijā: Ietekmēti vismaz 7000 auto

Septembra vidū pasauli satricināja skandāls ap Eiropas lielāko automašīnu ražotāju Volkswagen saistībā ar automašīnu radīto kaitīgo izmešu radītāju falsificēšanu. Respektīvi, automašīnās tika iebūvētas iekārtas, kuras izmešu daudzumu uzrādīja tikai testa laikā. Šo automašīnu radītais izmešu daudzums vairākkārtīgi pārsniedzis pieļaujamo normu.

Īpašniekus aicinās uz servisu

Pašlaik ir zināms, ka krāpniecības skartas ir koncerna ražotās mašīnas ar EA 189 tipa dīzeļdzinējiem - Volkswagen, Škoda, Audi. Latvijā ietekmētas ir vairāk nekā 5000 Volkswagen markas automašīnas, bet Škoda ietekmētās automašīnas ir 2500. Kā liecina Volkswagen Latvija mājaslapā publicētā informācija, ir konstatēts, ka šī problēma attiecas uz 3145 Volkswagen pasažieru transportlīdzekļiem, 1288 Volkswagen komerctransporta un 654 Audi reģistrētiem transportlīdzekļiem. Šie transportlīdzekļi ir aprīkoti ar EA 189 tipa dīzeļdzinējiem. Kā uzsver Ceļu satiksmes drošības direkcijas Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks Jānis Liepiņš, minētie skaitļi noteikti nav galīgi, tie var gan pieaugt, gan samazināties, jo pašlaik Volkswagen vēl turpina veikt testus un pārbaudes. "Jāņem vērā, ka automašīnām ar minētā tipa dzinējiem vēl ir sīkākas apakšgrupas, kuras tiek noteiktas pēc motoru kodiem. Līdz ar to ir jānoskaidro, vai visu motoru kodu grupas ir ietekmētas," situāciju skaidro Liepiņš. Viņš arī uzsver, ka pagaidām, kamēr uzņēmums nav nācis klajā ar tehniskajiem risinājumiem, kā novērst problēmu, visu automašīnu īpašnieki droši var braukt ar saviem spēkratiem, kā arī iziet tehniskās pārbaudes.

Kā uzsver automašīnu dīleri, automašīnu īpašniekiem neesot jāsatraucas par radušos situāciju, jo pašlaik tiek meklēti tehniskie risinājumi, kā situāciju labot. Kad būs zināmi tehniskie risinājumi, dīleri sazināsies ar katru automašīnas īpašnieku un uzaicinās ierasties tiem ērtā laikā servisā, kur par uzņēmuma līdzekļiem tiks veikta automašīnu defektīvo iekārtu nomaiņa.

Volkswagen importētāja Latvijā SIA Moller Baltic Import pārstāve Anda Budļevska norāda: "Visi ietekmētie transportlīdzekļi ir pilnīgi tehniski droši un izmantojami braukšanai. Problēma attiecas tikai uz piesārņojošo vielu emisijas rādītājiem. Taču mēs to atrisināsim un segsim nepieciešamo pasākumu izmaksas. Rīcības plāna ietvaros ar problēmu saistīto transportlīdzekļu īpašnieki šobrīd tiek individuāli informēti par to, ka attiecīgo automobiļu izmešu datu pārvaldības sistēmu ir iespējams izlabot. Tas paredz, ka Volkswagen un citiem koncerna zīmoliem oktobrī attiecīgo valstu reģistrācijas iestādēm ir jāpiedāvā tehniskie risinājumi un jāapliecina to lietderība, kā arī jālūdz atļauja veikt attiecīgos pasākumus, lai novērstu ar EA 189 tipa dīzeļdzinējiem saistīto problēmu. Pēc tam klienti tiks informēti par tehniskajiem risinājumiem attiecībā uz automobiļu remontu un varēs vienoties par vizīti servisos." Budļevska arī uzsver, ka patlaban Eiropas Savienībā (ES) pieejamie Volkswagen grupas transportlīdzekļi ar EU 6 dīzeļdzinējiem atbilst likumu prasībām un vides standartiem. Ievērojama atšķirība starp stendpārbaudes rezultātiem un patiesajiem rādītājiem ir konstatēta tikai EA 189 tipa dzinējiem.

Mainīs testu ciklus

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā norāda, ka "par nostāju saistībā ar nodarītajiem kaitējumiem ir jālemj kopā visām dalībvalstīm un lēmumam ir jābūt kopējam ES līmenī. ES pastāv vienots regulējums, kas nosaka daļiņu (PM), slāpekļa oksīdu, tvana gāzes, ogļūdeņražu izmešu un dažu citu parametru limitus no attiecīgo kategoriju automašīnu dzinējiem, kas paredzēti pārdošanai ES tirgū. Šis regulējums ir saistošs autoražotājiem un nav attiecināms uz konkrētām dalībvalstīm, kurās nenotiek autoražošana, piemēram, Latviju".

Latvijas Auto asociācijas, kura Latvijas tirgū pārdod virs 90% jauno transportlīdzekļu, viceprezidents Ingus Rūtiņš uzsver, ka Latvijā ir gana daudz reģistrēto automašīnu, kurās ir iebūvēta standartiem neatbilstošā emisiju kontroles iekārta: "Ja runājam par to, kādas sekas ilgtermiņā var radīt šis skandāls, tad jāteic, ka zināmas izmaiņas varētu skart automašīnas, kas aprīkotas ar dīzeļdzinējiem. Šis skandāls apliecina, ka dīzelis līdz šim ticis, manuprāt, nepamatoti glorificēts. Jāteic, ka Eiropas Komisija arī plāno mainīt izmešu testa ciklus un izmešu mērīšanas metodiku."

Jāpiebilst, ka Vācijas Federālā autotransporta pārvalde ir Volkswagen izvirzījusi ultimātu - līdz 7. oktobrim uzņēmumam ir jāiesniedz laika grafiks, līdz kuram visi automobiļi ar defektīvajām iekārtām tiks pārveidoti atbilstoši standartiem. Ja uzņēmums līdz 7. oktobrim šādu plānu neiesniegs, tā ražoto automobiļu pārdošana tiks aizliegta. Pēc Volkswagen sniegtās informācijas, šādas automašīnas ar neatbilstošām iekārtām varētu būt ap 11 miljoniem - no tiem aptuveni pieci miljoni auto ir Volkswagen, 2,1 miljons - Audi, 1,2 miljoni - Škoda, 700 000 - Seat, ka arī aptuveni 1,2 miljoni komerctransporta auto. Šīs automašīnas pārdotas visā pasaulē.

Vācija jau ir paziņojusi, ka no 11 miljoniem defektīvo automašīnu 2,8 miljoni ir pārdoti tieši Vācijā, bet Lielbritānijā - 1,2 miljoni. Savukārt ASV Volkswagen ir atsaucis 482 000 automašīnu. Kā laikrakstam The Guardian apgalvojuši vairāki Vācijas ekonomisti, šis skandāls Eiropas lielākajai ekonomikai nodarījis lielāku postu nekā Grieķijas parādu krīze.

Jāpiebilst, ka šādas krāpnieciskas darbības ar automašīnu izmešu rādītājiem notiek tāpēc, ka CO2 izmešu apjoms uz vienu kilometru tieši ietekmē vieglo automašīnu nodokli, kas tiek maksāts pirms automobiļa reģistrācijas CSDD. Atkarībā no izmešu daudzuma nodoklis var svārstīties no 0,43 eiro par katru gramu uz vienu kilometru līdz 7,11 eiro par gramu uz vienu kilometru.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena