Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

LVM pārstāvis: Problēmas videi rada nelegālie grants karjeru racēji

"Manuprāt, mūsu ceļu tīkls jābūvē par pašmāju resursiem, lai sekmētu ekonomisko attīstību. Protams, sekojot radikāli zaļiem viedokļiem, varam vispār neko neapsaimniekot, neko nepaplašināt, bet tad grants būs jāimportē un naudas plūsma aizies uz citām valstīm," uzskata a/s Latvijas valsts meži (LVM) Nekustamo īpašumu Zemes dzīļu apsaimniekošanas daļas vadītājs Juris Ružāns un stāsta, ka LVM ir 112 smilts un grants karjeri visā Latvijā. Jaunu karjeru izveide atkarīga no apsaimniekojamo objektu pieejamības un ceļu izbūves nepieciešamības.

Rūpes par vidi 

Karjeru veidošanas vietu atrašanās pakārtota apstāklim, kur vispār ir derīgais izraktenis. Vispirms jāpēta un jāmeklē, kur atrodama grants, saka Ružāns. Pirms ieguves vietas izveides tiek ņemti vērā daudzi aspekti, arī ietekmes uz vidi faktors. Zonā, kur ir saimnieciskās darbības ierobežojumi, uzņēmums pat neizskata karjera izveides iespēju. Vides eksperts apseko teritoriju, un tikai tad, ja konstatē, ka nav apstākļu, kas ierobežotu karjera izveidi, sākas karjera veidošana.

Ja teritorijā, kur konstatēts derīgais izraktenis un no infrastruktūras viedokļa būtu ērti veidot ieguves vietu, tomēr ir biotopi, retu sugu putnu ligzdas, specifiskas sūnas vai jebkādi aizsargājami augi un dzīvnieki, saimnieciskā darbība netiek veikta, jo dabas aizsardzība ir pirmajā vietā.

Tomēr tiek respektēta ne tikai dabas specifika, bet arī pašvaldību viedoklis. "Ir daudz faktoru, kas jāņem vērā. No 100 iecerētajām vietām grants ieguve realizējas apmēram 25 vietās, pārējās idejas dažādu iemeslu dēļ nākas atmest," atklāj Ružāns.

Stāda mežu 

Derīgo izrakteņu ieguves izstrādes projekta gaitā tiek saņemta pašvaldības atļauja un saskaņots rekultivācijas veids - pēc resursa ieguves šajā teritorijā vai nu tiek stādīts mežs, vai arī tiek izveidota ūdenstilpne. Ja grants ieguve tikusi veikta zem gruntsūdens līmeņa, tad ierīko ūdenstilpni. Ja līdz gruntsūdens līmenim, tad iestāda mežu.

60% gadījumu tiek veidotas ūdenstilpnes. "Ūdenstilpnes ierīkošana samazina meža platību, bet pārējo, izņemot ainavu, neiespaido. Pie ūdenstilpnēm vēsturiski saglabājas ceļi, meža dzīvniekiem dzeršanas vietas, ugunsdzēsējiem ir iespēja no turienes ņemt ūdeni ugunsgrēku gadījumā," skaidro LVM pārstāvis.

Izmanto autoceļiem 

LVM pārstāvis arī norāda, ka uzņēmums derīgo izrakteņu ieguvi tuvākajā laikā plāno paplašināt, taču apjoms būs atkarīgs gan no ieguldāmā darba apjoma, gan no nepieciešamības pēc grants. Patlaban LVM tiek veikta īpaša tirgus analīze. "Šobrīd mūsu ceļiem tiek izmantoti 80% no iegūtā resursa, pārējo pārdodam - galvenokārt būvobjektiem, ko attīsta Latvijas valsts ceļi, veicot rekonstrukcijas vietējas nozīmes ceļiem ar grants segumu, kā arī galvenajiem ceļiem mainot uzbērumu, arī saistībā ar darbiem uz pašvaldības ceļiem. Ir arī neliels procents privāto klientu," izklāsta Ružāns un piebilst - jebkurš bizness ir grūtību un risku pilns.

Pelēkais sektors 

Kā vienu no traucējošajiem faktoriem Ružāns min nelegālos grants ieguves karjerus un neoficiālos tirgotājus, kas, darbojoties šajā nozarē, kaitē dabai, jo netiek izvērtēta ietekme uz vidi, arī veids, kā derīgais izraktenis tiek iegūts, netiek kontrolēts. Labākajā gadījumā grants ieguve tiek noformēta kā dīķa rakšana, bet bieži saskaņots netiekot vispār nekas. Kas notiek ar šīm teritorijām pēc ieguves beigām, arī neesot skaidrs. 


 Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena