Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kaminskis: Nav pieņemami mediķu atalgojumu palielināt uz pašvaldību ienākumu rēķina

Nav pieņemami mediķu atalgojuma jautājumu risināt, samazinot no azartspēļu nodokļa plānotos ieņēmumus pašvaldībā, trešdien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē Rīgas pilī uzsvēra organizācijas priekšsēdis Gints Kaminskis.

Valdībai un pašvaldībām 2020.gada budžeta kontekstā jau līdz šim bijušas domstarpības par azartspēļu nodokļa, kā arī dabas resursu nodokļa ieņēmumu pārdali no pašvaldību budžeta uz valsts budžetu, un tas atrunāts arī Ministru kabineta un LPS 2020.gada vienošanās un domstarpību protokolā.

Šobrīd likums paredz, ka 75% azartspēļu nodokļa ienākumu nonāk valsts budžetā, bet 25% to pašvaldību budžetā, kuru teritorijā tiek organizētas azartspēles. Nākamgad bija paredzēts šo proporciju mainīt uz attiecīgi 90% un 10%.

Savukārt ar šīs dienas lēmumu šī proporcija tika mainīta atkal, proti, 95% šī nodokļa ieņēmumus novirzot valsts budžetā, bet 5% - pašvaldību. Tādējādi valsts budžetā plānots iekasēt papildu divus miljonus eiro un tos novirzīt mediķu algu palielināšanai.

Kā ziņots, valdība mediķu algu palielināšanai nākamgad iezīmējusi vēl papildu aptuveni 18 miljonus eiro, kas nozīmē, ka kopumā šim mērķim tiktu novirzīti ap 60 miljoni eiro.

Tomēr veselības aprūpes nozares darbinieki turpina uzstāt uz nepieciešamību algu palielināšanai piešķirt visu iepriekš solīto finansējumu un ceturtdien gaidāmo protestu neatcels. 2020.gadā mediķu atalgojuma pieaugumam sākotnēji tika solīti 120 miljoni eiro, kas ļautu palielināt algas par 20%. Savukārt, piešķirot tikai valdības iezīmētos līdzekļus, minimālā atalgojuma slieksni vidēji varēs palielināt par 10%.

Papildu naudu mediķu algām piedāvāts rast, tostarp pārskatot VAS Latvijas Valsts meži (LVM) un Latvijas Bankas peļņas prognozi, žurnālistiem trešdien pastāstīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Lai nodrošinātu papildu 18 miljonus eiro veselības aprūpes nozares darbinieku atalgojumam, tika pārskatīti līdz šim atbalstītie priekšlikumi 2020.gada budžetam, kā arī precizēts valsts kapitālsabiedrību peļņas apjoms.

Reirs skaidroja, ka minētajam mērķim no Ārlietu ministrijas tiktu novirzīti 1,6 miljoni eiro, tostarp atliekot vēstniecības atklāšanu Austrālijā un samazinot iemaksas OECD.

Zemkopības ministrijā pārskatīta LVM peļņa, mediķu algām piekrītot pārvirzīt četrus miljonus eiro. Tieslietu ministrijā norādīja, ka Valsts uzturlīdzekļu garantijas fondā, uzlabojoties darbam ar piedzenamajām naudas summām, būs nepieciešams par diviem miljoniem eiro mazāk līdzekļu.

Finanšu ministrija piedāvāja pārdalīt azartspēļu nodokļa proporciju starp pašvaldībām un valsti. Līdz šim bija paredzēts, ka valsts budžetā nonāks 90% no azartspēļu nodokļa ieņēmumiem, bet pašvaldību budžetos - 10%. Savukārt ar šīs dienas lēmumu šī proporcija tika mainīta, proti, 95% šī nodokļa ieņēmumus novirzot valsts budžetā, bet 5% - pašvaldību. Tādējādi valsts budžetā plānots papildus iekasēt divus miljonus eiro.

Savukārt 1,58 miljoni eiro tiks pārdalīti no iepriekš plānotā demogrāfijas veicināšanas pasākuma - vecāku pabalstu sistēmas pilnveide.

Līdztekus Latvijas Banka precizējusi savas peļņas prognozes, secinot, ka tā palielināma par 4,2 miljoniem eiro un šie līdzekļi būtu virzāmi mediķu algām.

Top komentāri

Bite
B
Loti ceru, ka Karins likvides idiota, dienas zagla Paradnieka amatu, kurs tika speciali izveidots, jo so kretinu Paradnieku, neieveleja saima.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē