Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Maldināšanas gadījums – PATA un tehnoloģiskās koksnes pārdošanas tirgus

Raidījuma Nekā personīga žurnālisti trīs raidījumos centās iesist pa a/s Latvijas valsts meži vadību, visai vienkāršotā un emocionālā stilā mēģinot "sazīmēt" pārkāpumus tehnoloģiskās koksnes pārdošanas procedūrās. Diemžēl šo raidījumu netiešais cietējs ir arī PATA - viena no lielākajām mežu nozares uzņēmumu grupām Latvijā.

Vienmēr ir liels pārsteigums, ja kāds cenšas izvirzīt nepatiesas apsūdzības par personu vai uzņēmumu, kurš līdz tam ir bijis viens no nozares flagmaņiem un ilglaicīgi cīnījies par nozares attīrīšanos, godīgu konkurenci un caurspīdīgām procedūrām. Tā tas bija arī šoreiz. Vispirms bija apmulsums, pārsteigums un šoks ar domu, ka tas ir kaut kāds neizdevies pārpratums un tūlīt viss noskaidrosies.

Maldinošās informācijas plūsmai neapstājoties, PATA grupas uzņēmumi bija spiesti ar pretenzijām par nepatiesu ziņu producēšanu un to atsaukšanu vispirms vērsties SIA All Media Latvia un šobrīd tiek gatavots iesniegums arī Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP). Nākamais solis pēc visu atbilžu saņemšanas būs vēršanās tiesā. Noteikti cīnīsimies pret visiem mēģinājumiem turpināt izplatīt sagrozītu, nepatiesu un maldinošu informāciju.  

Visu maldinošo sižetu stāstījuma pamatā ir divi absurdi un nepatiesi pieņēmumi:

Uzņēmums iepērk kokmateriālus, kas nav pieejami citiem uzņēmumiem, un eksportē tos uz Skandināviju (konkurences apiešana);
Uzņēmums neatbilst tehnoloģiskās koksnes iepirkšanas kritērijiem, jo tam nav ražotnes un tas nepārstrādā tehnoloģisko koksni (neatbilstoša kvalifikācija).

Neiedziļinoties virknē citu nepatiesību, kas ir pieļautas sižetos un kuru atsaukšanu arī esam pieprasījuši,  šīs ir galvenās nepatiesās ziņas, kas regulāri parādījās sižetos. To tiražēšana atkārtojās katrā nākamajā sižetā, pēc vienotas shēmas – atsaucoties uz maldinošo informāciju iepriekšējos sižetos.

Tas ir vispārzināms un neapstrīdams fakts, ka kokmateriālu iegādes līgumi ar a/s Latvijas valsts meži tiek slēgti publiskās pārdošanas veidā, lai novērstu jebkādas iespējas radīt izņēmumus un nepamatotas priekšrocības kādam no uzņēmumiem. Arī tehnoloģiskā koksne tiek pirkta publiskās pārdošanas rezultātā, brīvas konkurences apstākļos. Tās iegādes pamatnosacījums ir konkurētspējīga cena, un atbilstoši arī citi nozares uzņēmumi regulāri iegādājas tehnoloģisko koksni. PATA nav vienīgais uzņēmums, kas iegādājas tehnoloģisko koksni, un līdz ar to PATA nav arī nekādu ekskluzīvu tiesību to iegādāties no VAS Latvijas valsts meži.

Savukārt raidījuma Nekā personīga žurnālisti pauž nožēlu, ka viens no lielākajiem nacionālā kapitāla Latvijas mežu nozares uzņēmumiem ir arī viens no lielākajiem kokmateriālu pircējiem, pārstrādātājiem un eksportētājiem uz Skandināviju (PATA kokrūpniecības izstrādājumus eksportē uz vairāk nekā 25 valstīm). Protams, dīvaini, ka šādi atzinumi rodas ar nozari nesaistītiem žurnālistiem, bet ne nozari uzraugošajām institūcijām, ekspertiem vai citiem konkurējošiem mežu nozares uzņēmumiem.

Iespējams, ka visabsurdākie apgalvojumi, kas izskanēja raidījumā, ir pārmetumi par to, ka PATA grupas uzņēmumiem nav koksnes pārstrādes ražotnes, jo ikvienam nozarē strādājošajam uzreiz ir skaidrs, ka tie ir meli. PATA grupas uzņēmumiem ne vien ir vairākas koksnes pārstrādes ražotnes, bet to koksnes pārstrādes un ražošanas jaudas ir vienas no lielākajām Latvijā. Tas ir līdzīgi kā, piemēram, liegt uzņēmumam Lido sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus, apšaubot restorānu esamību, vai aizliegt Laimai iepirkt kakao pupiņas, apšaubot šokolādes ražotņu esamību.

Top komentāri

Students
S
Mēļo gan, ka pašiem tagad jāpļauj iesētais..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē