Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

NMPD noliedz Mārsnēni vadītājas izteikumus, ka aprūpes centrā netika ievēroti drošības pasākumi Covid-19 testēšanas laikā

Nepieciešamie drošības pasākumi Covid-19 testēšanas laikā sociālās aprūpes centrā Mārsnēni tika ievēroti, reaģējot uz dienestam veltīto kritiku, portālu Diena.lv informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāvji.

Pirmdien ReTV Latvijas ziņām centra vadītāja Evija Jēkabsone apgalvoja, ka NMPD brigāde, kura veica testēšanu, neveica atbilstošus drošības pasākumus - nemainīja vienreizlietojamos cimdus un netika veikta roku dezinfekcija.

NMPD kategoriski noraida Jēkabsones paustos izteikumus par nepietiekamu drošības pasākumu ievērošanu Covid-19 testēšanas laikā iestādē un uzskata, ka dienests tiek apmelots.

NMPD stāsta, ka jau no Covid-19 pandēmijas sākuma brigāžu darbā tiek piemēroti visaugstākie aizsardzības pasākumi gan individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanā, gan rīcībās, sniedzot palīdzību pacientiem vai veicot Covid-19 analīžu paraugu paņemšanu mobilajos punktos, lidostā, ostā, patversmēs un sociālās aprūpes iestādēs.

"Dienestā jau no janvāra ir īpaši izstrādāti Covid-19 darbības algoritmi, kas atbilst starptautiskajām Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Slimību un profilakses kontroles centra rekomendācijām un pēc tiem dienesta mediķi vadās izsaukumos un testēšanas vietās," informēja NMPD pārstāvji. 

Uz patversmēm un sociālās aprūpes iestādēm brigādes dodas, ievērojot maksimāli visaugstāko aizsardzības līmeni - ģērbušies kombinezonos, aizsargbrillēs, ar respiratoru, savukārt uz rokām testēšanas laikā tiek uzvilkti divi pāri cimdu un pirms katra pacienta tiek nomainīti virsējie cimdi, kas nonāk kontaktā ar pacientu un apkārtējo vidi. Ņemot vērā, ka izlietotie individuālās aizsardzības līdzekļi, satur, iespējams, inficēta bioloģiskā piesārņojuma materiālu, arī to savākšanai ir īpaša procedūra - brigāde tos ievieto speciālā maisā un nogādā atpakaļ dienestā, lai nodotu tos utilizēšanai kā bīstamos atkritumus.

Kopš marta beigām, kad NMPD tika uzdots iesaistīties Covid-19 analīžu paraugu paņemšanā, dienests veicis ļoti apjomīgu un masveidīgu testēšanu un līdz šim brīdim nav saņēmis nevienu pretenziju par testēšanas procesu un kvalitāti, norāda dienestā.

NMPD veicis vairāk nekā 16 500 analīžu paraugu paņemšanu darbiniekiem un iemītniekiem 180 sociālās aprūpes centros un patversmēs visā Latvijā, turklāt vairākos no tiem veicot arī atkārtotas testēšanas. Tāpat kopš marta beigām gandrīz 8500 analīžu paraugu paņemti NMPD izveidotajos mobilajos punktos, lidostā un ostā. 

Jau ziņots, ka pirmais Covid-19 pacients saistībā ar uzliesmojumu sociālās aprūpes centrā Mārsnēni sākotnēji tika izrakstīts no Cēsu klīnikas pēc tam, kad Covid-19 tests uzrādījis negatīvu rezultātu. 

Pagājušās nedēļas nogalē bija zināms par kopumā 47 inficētajiem Mārsnēnos - astoņi ir darbinieki, bet 39 iemītnieki, no kuriem divi ir miruši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē