Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rinkēvičs: Atšķirības Rietumvalstu un Krievijas ārpolitiskajos mērķos tikai turpina pieaugt

Atšķirības Rietumvalstu un Krievijas ārpolitiskajos mērķos tikai turpina pieaugt, Tallinā tiekoties ar Baltijas valstu un Lielbritānijas ārlietu ministriem atzinis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministri tikšanās laikā pārrunāja aktuālus ārpolitikas un reģionālas drošības jautājumus. Ministri diskutēja par drošības politiku reģionā, sadarbību NATO alianses ietvaros, situāciju Austrumu partnerības valstīs, aktualitātēm attiecībās ar Krieviju un Ķīnu, kā arī kopīgu sadarbību klimata politikā, cīņu pret dezinformāciju un mediju brīvības stiprināšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Ārlietu ministrija.

Saistībā ar viedokļu apmaiņu par attiecībām ar Krieviju Rinkēvičs atzīmēja, ka atšķirības Rietumvalstu un Krievijas ārpolitiskajos mērķos tikai turpina pieaugt.

Ilgstoši vērojams, ka Krievija ir izvēlējusies attālināties no Eiropas, un nav ieinteresēta attiecību uzlabošanā.

Viņš aicināja turpināt koordinēt Rietumvalstu kopīgu reakciju, tai skaitā izmantojot starptautisko organizāciju mehānismus, lai Krieviju sauktu pie atbildības par tās saistību pārkāpumiem cilvēktiesību jomā.

Rinkēvičs norādīja, ka Covid-19 pandēmija ir parādījusi, ka demokrātiskās sabiedrības nav pietiekami noturīgas pret dezinformāciju. Dezinformācijas operācijas ir izaicinājums, uz kuru transatlantiskajiem sabiedrotajiem jāmeklē kopīgas atbildes.

Šajā sakarā Latvijas ārlietu ministrs augstu novērtēja Lielbritānijas atbalstu Latvijas virzītajai iniciatīvai ANO par infodēmijas apkarošanu Covid-19 pandēmijas kontekstā. Tāpat atzinīgi vērtēta ciešā sadarbība ar partneriem, lai sekmētu atbildīgu valstu uzvedību kibervidē. "Tā aktīvi jāturpina, lai atturētu autoritāros režīmus no demokrātisko vērtību un institūtu graušanas," uzsvēris Rinkēvičs.

Diskusijā par Ķīnu Latvijas ārlietu ministrs pauda viedokli, ka ir svarīga līdzīgi domājošo valstu vienotība un principiāla nostāja vērtību, ekonomiskās sadarbības un drošības jautājumos.

Latvija uzskata, ka ir nepieciešama aktīvāka koordinācija Ķīnas jautājumos ar ASV jauno administrāciju.

Pieskaroties drošības jautājumiem, Latvijas ārlietu ministrs pauda viedokli, ka NATO aliansei jāsaglabā fokuss uz kolektīvo aizsardzību un atturēšanu. Latvija augstu novērtē Lielbritānijas spēcīgo atbalstu Baltijas un visas Eiropas drošības stiprināšanai, vadot NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Igaunijā un regulāri piedaloties Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā.

"Mēs vienojāmies, ka Baltijas valstīm ar Lielbritāniju jāuztur ciešs kontakts ņemot vērā Lielbritānijas lomus drošības un ekonomiskajos jautājumos. Mēs ļoti daudz jautājumus redzam vienādā rakursā. Mēs esam cieši sabiedrotie un domubiedri, vai tas būtu Krievijas vai Ķīnas jautājumā. Vienojāmies, ka tagad nepieciešams daudz plašāk un skaidrāk vērsties pret cilvēktiesību pārkāpumiem ne tikai Krievijā un Baltkrievijā, bet arī Ķīnā," aģentūrai LETA atzina Rinkēvičs.

Vizītes laikā Igaunijā Rinkēvičam notika arī divpusējā tikšanās ar Lielbritānijas ārlietu ministru Dominiku Rābu, lai apspriestu abu valstu galvenās sadarbības jomas.

Rinkēvičs atzīmēja, ka Latvijai un Lielbritānijai ir lieliskas divpusējās attiecības. Sarunā ar savu kolēģi viņš norādīja uz nepieciešamību arī turpmāk stiprināt divpusējos kontaktus, kā arī sadarbību reģionālajos un daudzpusējos formātos. 

Latvijas ārlietu ministrs pateicās Lielbritānijai par ciešo sadarbību ar Latvijas pusi mediju stiprināšanas un cīņas ar dezinformāciju jomā. Tāpat puses pārrunāja abu valstu sadarbību ekonomisko noziegumu apkarošanas jomā.

Rinkēvičs aģentūrai LETA apliecināja, ka saņēmis apliecinājumus no Lielbritānijas kolēģa, ka Lielbritānija neliks nekādus eksporta šķēršļus vai ierobežojumus jebkurām vakcīnām no Lielbritānijas uz ES vai Latviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē