Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Igaunijas muita pārtvērusi no Vācijas uz Krieviju vestu sankcijām pakļautu tehnikas detaļu kravu

Pagājušā gada vasaras beigās Igaunijas muitnieki Luhamā robežkontroles punktā atklājuši sankcijām pakļautas tehnikas detaļas, kas no Vācijas tika vestas uz Krieviju, vēsta laikraksts Postimees un Vācijas mediji.

Igaunijas Nodokļu un muitas departaments, pamatojoties ar nodokļu noslēpumu aizsardzību, neatklāj detalizētāku informāciju par notikušo, kā arī neapstiprina, vai tas notika 2022.gada augustā vai septembrī.

Kravas pavaddokumenti liecina, ka tā bija ceļā no Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes pilsētas Harzevinkeles uz Krasnodaru Krievijas Eiropas daļas dienvidos.

Kravā bija Eiropas lielākā labības kombainu ražotāja "Claas" detaļas, kuru eksports uz Krieviju ir aizliegts saistībā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina sāktā kara Ukrainā dēļ noteiktajām sankcijām, kopīgā pētījumā noskaidrojis Vācijas laikraksts "Die Zeit" un radiostacija "Radio Hochstift". Mediji atklājuši, ka sankciju apiešanai eksportam paredzētās detaļas tika ievietotas lielākās detaļās un tādēļ kravai tika piešķirts jauns preču kods.

Igaunijas muitā paskaidroja, ka kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā uz Krieviju vesto preču kravas tiek rūpīgāk uzraudzītas un visniecīgāko šaubu gadījumā tiek detalizēti pārbaudītas, jo Igaunija nevar kļūt par valsti, kas zināma kā iespēja apiet sankcijas.

"Die Zeit" un "Radio Hochstift" izmeklēšanā noskaidrots, ka vairāk nekā gadsimtu pastāvējušās kompānijas "Claas" vadība bija izstrādājusi iekšēju stratēģijas dokumentu Krievijai noteikto sankciju apiešanai. "Claas" bija viena no pirmajām lielajām Rietumu lauksaimniecības tehnikas kompānijām, kas 2005.gadā sāka ražošanu Krievijā, Krasnodarā atverot 160 miljonu eiro vērtu rūpnīcu, kurā ražo kombainus "Tucano", kuru komplektēšanai nepieciešamas detaļas no "Claas" Vācijas rūpnīcām Harzevinkelē un Paderbornā.

Rietumvalstu noteikto sankciju dēļ Krasnodaras rūpnīcas darbība vairākus mēnešus bijusi apturēta, tādēļ "Claas" Vācijā meklēja iespējas nomaskēt aizliegto detaļu piegādi, nepiesaistot uzmanību un neradot aizdomas uz Eiropas Savienības austrumu robežas, vēstīja "Die Zeit".

Tomēr Igaunijas muitnieki atklāja mēģinājumu Krievijā nogādāt sankcijām pakļautas preces un nosūtīja tās atpakaļ uz Vāciju.

Lai gan Igaunija vasaras beigās detaļas pārtvēra un nosūtīja atpakaļ uz Vāciju, kā liecina "Die Zeit" un "Radio Hochstift" rīcībā esošā informācija, oktobrī detaļas tomēr saņemtas rūpnīcā Krasnodarā. Avoti Vācijā atklājuši, ka "Claas" bizness Krievijā ir ienesīgs, rūpnīcā Krasnodarā tiek saražoti līdz 2500 harvesteriem un traktoriem gadā, peļņai sasniedzot 46 miljonus eiro gadā.

Pagaidām nav skaidrs, kā sankcijām pakļautās detaļas tika nogādātas no Vācijas Krievijā. Igaunijas muitā atzīst, ka Eiropas Savienības ārējai robežai ir savi vājie posmi, un nav izslēgts, ka ar manipulētiem pavaddokumentiem un jauniem preču kodiem tās varēja pārvest pār robežu.

"Claas" ģenerāldirektors Krievijā Ralfs Bendišs ir bijis arī Vācijas goda konsuls Krasnodarā. Goda konsula adrese ir "Claas" harvesteru rūpnīcas teritorijā, liecina "Die Zeit" informācija.

"Claas" noliedz Krievijai noteikto sankciju pārkāpšanu. Uzņēmums uzstāj, ka ir apturējis piegādes Krievijai, tomēr arī rūpnīcu Krasnodarā vēlas saglabāt.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē