Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kaljulaida: Ukrainai ir iespējas kļūt par ceļa rādītāju pasaulei

Nevar izslēgt iespēju, ka Ukraina varētu kļūt par jaunu globālo veiksmes stāstu un notikumu attīstība šajā valstī varētu parādīt ceļu pārējai pasaulei, - šādu pieļāvumu piektdien izteikusi Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, runājot ikgadējā Jaltas Eiropas stratēģijas sanāksmē Kijevā, kas pulcina politiķus un uzņēmējus gan no Ukrainas, gan citām pasaules valstīm.

Viņas vērtējumā liberāli demokrātiskā pasaule šobrīd pārdzīvo nemierīgus laikus.

"Pieaugošā nevienlīdzība un sociālās mobilitātes trūkums liek neveiksmēm kļūt par tradīciju, raisa vilšanos un vedina aktīvi meklēt radikālu pārmaiņu ceļu. Šie meklējumi ir trokšņaini, uzkrītoši un neērti, bet jauna vienprātība nekur nav saskatāma," uzsvērusi Kaljulaida.

Pēc viņas teiktā, Ukraina cenšas pārliecināt savus pilsoņus neatlaidīgi strādāt, lai īstenotu reformas un sasniegtu kaut ko tādu, par ko cilvēki brīvajā Rietumu pasaulē mūsdienās sākuši šaubīties, vai tas vispār ir sasniegts.

"Ja es to salīdzinu ar Igauniju un tās reformu programmu pirms trīsdesmit gadiem, tas ir kaut kas pilnīgi atšķirīgs, tomēr, iespējams, ka tieši tā ir Ukrainas izdevība," spriedusi Igaunijas prezidente. "Tas liecina, ka joprojām ir vērts aizdomāties, kā mūsu sabiedrības varētu padarīt labākas un līdztiesīgākas un kā atrisināt pašreizējās problēmas. Ja jūs to gribat, tad tas ir to vērts, un te es saredzu veidojamies Ukrainas nākotnes stāstu - ka tā ir valsts, kas ticējusi cilvēktiesībām un demokrātiskajām vērtībām, lai gan visi citi negribēja ticēt, ka jums izdosies."

"Dažkārt man jautā - kādēļ mums būtu jāiestājas par Ukrainu, ja viņi paši savā valstī vēl daudz ko nav izdarījuši. Tad es atbildu - pirms trīsdesmit gadiem, kad jūs atbalstījāt Igaunijas attīstību, jūs taču nedomājāt, ka pēc trīsdesmit gadiem tā kļūs par digitālo brīnumzemi un jūs varēsiet no mums šo to derīgu iemācīties. Tātad - kas jums liek domāt, ka Ukraina nav nākamā vieta pasaulē, kuras attīstība rādīs mums ceļu?" vaicājusi Kaljulaida. 

Top komentāri

oskars
o
ja ziema nenosals , tad varbut ....
P
P
Ne skaistuma,ne gudrības.
melnais humors
m
Manuprāt, Kaljulaida ir muļķe.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē