Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Pasaule

Amerikas šaujamieroču lāsts © DIENA

Tikai šā gada janvārī vien ASV jau piedzīvotas 52 masu apšaudes, kurās gājuši bojā astoņdesmit septiņi, bet dažādas pakāpes ievainojumus guvuši 213 cilvēki. Kopējais nošauto cilvēku skaits ASV mēneša laikā sasniedz gandrīz 3,6 tūkstošus. Šāda situācija lielvalstī turpinās jau gadiem, bet risinājums joprojām ne tikai nav atrasts – tas nav pat saskatāms.

Īpašais tribunāls Krievijai © DIENA

Pagājušajā nedēļā Eiropas Parlaments (EP) pieņēma īpašu rezolūciju, prasot izveidot tribunālu Krievijas izdarīto noziegumu Ukrainā sodīšanai. Tostarp EP deputāti prasa Krievijas politisko un militāro vadību saukt pie atbildības par agresijas noziegumiem pret Ukrainu. Cik reāla ir iespēja, ka šāds tribunāls tiešām varētu tikt izveidots, it īpaši ņemot vērā, ka šāda veida rezolūcijām ir tikai rekomendējošs, nevis obligāts raksturs?

Tuvojas klimata "karstā" fāze © DIENA

Klimatologi lielākoties paredz, ka 2023. gadā globālā mērogā palielināsies dažādu klimatisko kataklizmu un dabas katastrofu skaits. Tostarp tiek pieļauts, ka globālā sasilšana dažu tuvāko gadu laikā var kļūt "nekontrolējama". Kamdēļ tā, un vai no kataklizmām tomēr iespējams izvairīties?

Japānas bruņoto spēku atgriešanās © DIENA

Īsi pirms gadumijas – decembra vidū – Japānas valdība atbalstīja jaunu Nacionālās drošības koncepcijas redakciju. Tas ir izlēmīgs solis ceļā uz atteikšanos no Tokijai tradicionālās aizsardzības un pašierobežošanas politikas, ko nācās pieņemt pēc Otrā pasaules kara beigām, un de facto paredz pilnvērtīgu bruņoto spēku atjaunošanu. Tostarp plānota arī militāro izdevumu paaugstināšana līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta, kas nozīmē: Japāna dažu gadu laikā kļūs par valsti ar trešajiem lielākajiem militārajiem izdevumiem pasaulē. Ko šāds solis nozīmē pašai Japānai un ko globālā mērogā?

Skandāls Baltajā namā, kas uzspridzināja pasauli © DIENA

Pirms 25 gadiem interneta izdevums Drudge Report pirmais publicēja ziņu par to, ka ASV 42. prezidentam Bilam Klintonam bijušas intīmas attiecības ar kādu Baltā nama praktikanti. Nākamajās dienās tika paziņots arī jaunās sievietes vārds – Monika Levinska –, un milzīgajam skandālam, kuram ne tikai amerikāņu, bet arī visas pasaules uzmanība bija pievērsta vesela gada garumā, slūžas bija vaļā.

Konkurences un nenoteiktības gads © DIENA

Pastāv dažādi un ļoti pretrunīgi viedokļi par šobrīd pasaulē notiekošajiem ģeopolitiskajiem procesiem, un tas ietekmē gan aizvadītā gada nozīmīgāko ģeopolitisko un ekonomisko notikumu novērtējumu, gan redzējumu par to, kas pasauli gaida jaunajā, 2023. gadā. Kādēļ tiek uzskatīts, ka globālā mērogā uz nezināmu laiku iestājies nenoteiktības periods, un kādas ir ticamākās prognozes par 2023. gadā gaidāmajām tendencēm?

Līderis, kas kļuva par simbolu © DIENA

Aizvadītā gada nozīmīgāko personu reitingus decembrī publiskoja uzreiz divi ietekmīgi plašsaziņas līdzekļi – žurnāls Time un izdevums Politico. Abi par cilvēku, kura darbība 2022. gadā atstājusi vislielāko ietekmi uz sabiedrības noskaņojumu, politiskajiem procesiem utt. (Time gadījumā – visas pasaules, Politico – Eiropas mērogā), atzina Krievijas iebrukumam pakļautās Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Nav šaubu, ka viņš šos pagodinājumus tiešām ir pelnījis, lai gan, visticamāk, pats minētos titulus labprātāk apmainītu pret papildu palīdzību Ukrainai.

Nauda čemodānos un kauna traips © DIENA

Korupcijas skandāls Eiropas Parlamentā radījis jautājumus ne tikai par atsevišķu amatpersonu darbību un konkrētiem lēmumiem, bet arī visu Eiropas Savienības institūciju uzraudzību līdz šim un nākotnē.

Kariņa jaunpienācēji. Otrā daļa © DIENA

Cilvēki īstajā vietā – tā ne viens vien saka par Krišjāņa Kariņa otrās valdības jaunpienācējiem tieslietu ministri Inesi Lībiņu-Egneri (JV), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku (AS) un klimata un enerģētikas ministru Raimondu Čudaru (JV), kura vadītā ministrija vēl ir tapšanas stadijā. Taču vai jaunajiem ministriem ir arī trūkumi, un kādi varētu būt viņu klupšanas akmeņi?

Apmaiņa pēc aukstā kara laika parauga © DIENA

Nesenā notiesāto apmaiņa starp ASV un Krieviju izsaukusi plašu ažiotāžu dažādu iemeslu dēļ, un turpinās sarunas par vēl citu pilsoņu varbūtēju nogādāšanu dzimtenē. Kuri būs nākamie sarakstā, gan vēl nav skaidrs, jo iespējas ir vairākas.

No pandēmijas līdz sezonālai epidēmijai © DIENA

Lai gan vairākums valstu Covid-19 vairs neuzskata par pārmērīgu apdraudējumu, koronavīruss pasaulē nav pasludināts par uzveiktu, vēl neļaujot šai slimībai pāriet sezonālu vai lokālu epidēmiju statusā. Kādēļ tā, un kad tad šādu uzvaru varēs svinēt?

Protesti, komjaunieši, prinči un Covid-19 © DIENA

Jauns Covid-19 uzliesmojums Ķīnā, kura dēļ valstī nu jau aptuveni nedēļu tiek fiksēti inficēšanās antirekordi, novedis pie ilgstošiem un stingriem ierobežojumiem, bet tie – pie lielākajiem nemieriem šajā valstī kopš 1989. gada, kad Tjaņaņmeņas laukumā Pekinā notika vērienīgi studentu protesti.

Skandālu pilnais Pasaules kauss © DIENA

Persijas līča valstī Katarā notiekošo Pasaules kausa izcīņu futbolā aizēno skandāli un ģeopolitika. Kamdēļ tā, un kādu nākotnes perspektīvu tas sola gan futbolam, gan, plašāk raugoties, arī visam starptautiskajam sportam?

Tas notika 18. novembrī © DIENA

Brīdī, kad Latvijas valsts svin savu gadskārtu, SestDiena atceras nozīmīgus un interesantus notikumus, kas arī saistīti ar 18. novembri.

Latīņamerikas kreisais pagrieziens © DIENA

Pēc Brazīlijas bijušā prezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas uzvaras nule notikušajās prezidenta vēlēšanās vairs tikai nedaudzās valstīs Dienvidamerikā un visā Latīņamerikā pie varas nav kreisi noskaņotu politiķu. Medijos šāda virzība tiek dēvēta par kārtējo sarkano (rozā) vilni jeb jūru – marea rosa. Kādi ir šī "kreisā pagrieziena" cēloņi, un vai dažu gadu laikā situācija atkal nemainīsies pretējā virzienā?

Krīzes laika pretrunas ES iekšienē © DIENA

Starp Vāciju un Franciju, kā arī starp Vāciju un Poliju šobrīd pastāv ļoti saspīlētas attiecības – var pat teikt, ka sliktākās visā apvienotās Eiropas pastāvēšanas vēsturē. Kādi ir šo saspīlējumu cēloņi, un pie kādām sekām pretrunas var novest Eiropas Savienības mērogā?

Padomju propagandas zvaigzne © DIENA

Pirms 45 gadiem aizsaulē aizgāja Aleksejs Stahanovs – leģendārais padomju ogļracis, kura vārdā bija nosaukta sociālistiskā darba trieciennieku kustība. Tieši viņš pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados aizsāka PSRS Komunistiskās partijas un valsts vadoņu aktīvi atbalstīto visdažādākajās nozarēs strādājošo darbaļaužu dzīšanos pēc jauniem darba ražīguma rekordiem, kas gan neefektīvajai ekonomiskajai sistēmai neko daudz nedeva.

Rezolūciju, naftas, gāzes un dolāru fronte © DIENA

Ieilgušais karš Ukrainā, protams, nenozīmē tikai kaujas. Tas ietekmē arī dažādu valstu savstarpējās attiecības un sadarbību starptautiskajā politikā un ekonomikā. Kāda aina zīmējas šajā "frontē"?