Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Pasaule

Elektronisko cigarešu sērga © DIENA(11)

Nereti par mazāk bīstamu alternatīvu parastajām uzskatītās e-cigaretes pēdējā laikā nonākušas diskusiju krustugunīs daudzviet pasaulē. ASV e-cigarešu lietošana jeb tā dēvētā veipošana izraisījusi vairāku desmitu cilvēku nāvi un saslimšanu, pievēršot uzmanību šai problēmai un liekot domāt par to iespējamo aizliegumu.

NBA starp dzirnakmeņiem © DIENA

Pasaulē vispopulārākajai basketbola līgai un tās zvaigznēm pēc konflikta ar Ķīnu ir jāizdara izvēle starp NBA sludinātajām vērtībām un milzīgo peļņu, ko tai ienes otrs lielākais tirgus pēc ASV.

Mērķtiecīgo džentlmeņu klubiņš © DIENA

Pirms ceturtdaļgadsimta sākusies aizraušanās ar debesu vērošanu šoruden šveicietim Didjē Kelozam atmaksājās ar Nobela prēmiju fizikā. Viņš ir dzīvs piemērs tam, ka nodošanās savam aicinājumam ar sirdi un dvēseli agrāk vai vēlāk tiek pamanīta un novērtēta, pat ja sākumā daudziem tā šķiet nesaprotama.

Tramps pret Kongresu © DIENA(3)

ASV likumdevēji izmeklē iespējamos pārkāpumus prezidenta Trampa lūgumā Ukrainas kolēģim spert soļus, kas varētu kaitēt Trampa politiskajam pretiniekam.

Lielā pārvākšanās © DIENA(1)

Dienvidaustrumāzijas visvairāk apdzīvotās valsts Indonēzijas vairāku desmitu miljonu iedzīvotāju lielā galvaspilsēta un ekonomikas motors Džakarta burtiskā nozīmē grimst. Viena no pasaules lielākajām metropolēm cieš no gadu desmitiem īstenotas nepārdomātas attīstības, bet problēmu saasina ūdens līmeņa celšanās jūrā. Džakarta vairs nav ērta dzīvošanai arī tāpēc, ka to nomoka transporta sastrēgumi un gaisa piesārņojums. Lai atslogotu pārapdzīvoto pilsētu, Indonēzijas valdība izvirzījusi ambiciozu mērķi – uzbūvēt jaunu valsts politiski administratīvo centru. Indonēzija ar šo soli gan nebūs unikāla pasaules mērogā, jo jau agrāk atsevišķas valstis faktiski tukšā vietā ir izveidojušas jaunu galvaspilsētu.

Bagātākais ķīnietis Džeks Ma nomaina skatuves © DIENA(1)

Šā gada 10. septembrī no visiem amatiem vienā no pasaules lielākajām interneta tirdzniecības platformām Alibaba aizgāja šī uzņēmuma dibinātājs un ilggadējais vadītājs, Ķīnas bagātākais cilvēks Džeks Ma. Par nodomu pamest Alibaba Ma paziņoja vēl 2018. gada 10. septembrī, turklāt uzsverot, ka no amata atkāpsies tieši pēc viena gada. Biznesa vietā Ma sola turpmāk nodoties projektiem izglītības jomā un labdarībai, tomēr vienlaikus plaši izplatīts ir viedoklis, ka viņš saglabās lielu neoficiālo ietekmi uz Alibaba.

Tev nebūs nokaut... rituāli! © DIENA(13)

Beļģijā asas viedokļu sadursmes starp reliģijas brīvības aizstāvjiem un dzīvnieku tiesību sargiem izraisījuši Flandrijas un Valonijas reģionā ieviestie aizliegumi nokaut dzīvniekus bez apdullināšanas, ko piekopj musulmaņi un jūdaisti.

Pieci mēneši tautskolā © DIENA

2016. gada ziemā strādāju pilnas slodzes darbu Rīgā, bet sapņoju par aizbēgšanu no ierastās rutīnas un ceļošanu. Tāpēc, redzot, ka draudzene sociālajos tīklos liek fotogrāfijas, kā glezno un dzer tēju kaut kur Dānijā, jautāju viņai: kas man jādara, lai varētu darīt to pašu? Pēc gada jau sēdos lidmašīnā uz Kopenhāgenu, lai sāktu mācības Oderas tautskolā. Pieredze atšķīrās no tā, ko gaidīju, – atpūsties neizdevās, jo, lai nopelnītu kabatas naudu, paralēli tulkoju, taču apguvu fotogrāfijas pamatus, pareizu stāju, dziedāšanu ar rīkli, kā arī mācījos būt piezemētāka un dzīvot kopienā.

Moldovas krusttēvs © DIENA(28)

Kompromitējošo materiālu vākšanas un intrigu meistars, oligarhs, visbagātākais cilvēks un, iespējams, arī vienīgais miljardieris postpadomju Moldovā. Cilvēks, kuram pēdējā desmitgadē ilgstoši piederēja gandrīz neierobežota, lai arī neoficiāla vara šajā valstī. Ne tikai ikdienas sarunās, bet arī presē viņš tika dēvēts par gospodaru (tāds bija viduslaiku valdnieku tituls tagadējās Moldovas zemēs), un pietika ar šo apzīmējumu, lai ikviens uzreiz saprastu, ka domāts ir Vladimirs jeb Vlads Plahotņuks. Tikai šā gada jūlijā viņš beidzot tomēr gāzts no "troņa".

Grenlandes pirkšana – solis atpakaļ vēsturē © DIENA(13)

ASV prezidenta Donalda Trampa atzīšanās, ka ASV "idejas līmenī" izskata iespēju atpirkt no Dānijas tās kontrolē esošo Grenlandi, piesaistījusi plašu uzmanību jautājumam par teritoriju pirkšanu un pārdošanu starp valstīm un tā vēsturei. It īpaši tāpēc, ka tieši ASV pat līdz XX gadsimta sākumam bija pasaulē vislielākā teritoriju pircēja.

Amazones nedienu ietekme © DIENA

Lietus mežu degšana Amazones baseinā šovasar pievērsusi īpaši lielu uzmanību, tas aktualizējis virkni problēmu, kuras būtu pēdējais laiks risināt ne tikai konkrētā reģiona valstīs, bet arī citviet pasaulē.

Meklē glābiņu no tūristiem © DIENA(14)

Tūrisms rada darbvietas un ienes miljardus Eiropas pilsētu budžetā, taču daudzviet ceļotāju skaits sasniedzis griestus un rada lielas neērtības vietējiem iedzīvotājiem. Tāpēc atsevišķu pilsētu vadītāji jau domā, kā samazināt ciemiņu barus.

Cilvēki, pārcilvēki un dievišķie © DIENA

No 3. līdz 8. septembrim Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma astoņu filmu izlase piedāvās humānus un fascinējošus ekrāna stāstus, kuru saknes nākušas no mums pazīstamiem arhetipiem.

Kirgizstānas neuzvaramās tradīcijas © DIENA(6)

Pēc sadursmēm, kurās gāja bojā viens un cieta vairāki desmiti cilvēku, Kirgizstānas bijušais prezidents Almazbeks Atambajevs tomēr padevies varasiestādēm un šobrīd apsūdzēts valsts apvērsuma gatavošanā, slepkavībā un vēl virknē citu likumpārkāpumu. Viņš nebūt nav pirmais šīs valsts eksprezidents šādā situācijā.

Kventina atriebes pasaka © DIENA(2)

Savā visjaunākajā darbā Reiz Holivudā (2019) pazīstamais režisors Kventins Tarantīno reflektē par cilvēku galīgumu un filmdaru nemirstību, katrā kadrā izelpojot kinovēsturi, paša autora bērnības nostalģiju un ekrāna pārlaicīgumu.

Duelis par daiļo Kašmīru © DIENA(5)

Kārtējo reizi ir saasinājies kodolvalstu Indijas un Pakistānas strīds par sadalīto reģionu, kura dēļ kaimiņi jau vairākas reizes ir karojuši. Indijas lēmums anulēt autonomiju tās kontrolē esošajai Kašmīrai var vēl vairāk destabilizēt situāciju reģionā.

Izšķīst labvēlība pret homeopātiju © DIENA(24)

Eiropā politiskā līmenī samazinās tolerance pret homeopātiju, ko kritiķi nekautrējas dēvēt par bīstamu pseidozinātni. Francijā drīzumā pārtrauks no valsts budžeta kompensēt homeopātiskās zāles, savukārt Spānijas valdība grib panākt pārmaiņas ES direktīvā, kas homeopātiskos preparātus šobrīd faktiski nostāda vienādās pozīcijās ar konvencionālajām zālēm.

Māte, ārste un politiķe © DIENA(21)

Eiropas Komisijas nākamās priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas, kura pati sevi dēvē par "māti, ārsti un politiķi", līdzšinējā politiskā darbība ir izpelnījusies ļoti pretrunīgu un bieži vien nosodošu vērtējumu. Tajā pašā laikā viņa ir politiķe, kas nevairās no nepopulāriem lēmumiem, lai gan šie lēmumi ne vienmēr ir devuši pozitīvus rezultātus.

Atā, vabolīt! © DIENA(2)

Par ko hipiji var būt pateicīgi nacistiem? Otrie radīja leģendāro Volkswagen Beetle automašīnu, kas savas popularitātes virsotni sasniedza XX gadsimta 60. gados līdz ar kontrkultūras uzplaukumu ASV. Šomēnes no rūpnīcas konveijera Meksikā noripoja pēdējā vabolīte.