Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Pasaule

Jaunā Turcija © DIENA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pēdējos gados uzkūlis stingras nacionālisma putas, kuru galvenā saistviela ir reliģija. Tas iezīmē krasu atkāpšanos no mūsdienu Turcijas dibinātāju striktajiem sekulārisma principiem.

Atšķirīga mīla pret ieročiem © DIENA(3)

Šveicē, tāpat kā ASV, ir liels skaits šaujamieroču, un daudzi šveicieši, tāpat kā amerikāņi, šaujamos uztver kā daļu no savas identitātes. Tajā pašā laikā Šveice piedzīvojusi tikai dažas masu apšaudes, bet ASV tās notiek regulāri. Kas atšķir abas zemes?

Brexit Īrijas robežas slazdā © DIENA(10)

Īrijas un Ziemeļīrijas robežas jautājums kļuvis par sarežģītāko tematu Briseles un Londonas sarunās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības. Ja to neatrisinās, apdraudēta būs arī galīgā Brexit vienošanās.

Vēlēšanas un futbols © DIENA(20)

Pēc Krievijas prezidenta vēlēšanām, ko daudzi sliecas šādi nesaukt, Vladimiram Putinam ir nodrošināti ne vien vēl seši gadi amatā, bet arī pārdomas par varas pēctecību, opozīcijas lomas paaugstināšanu un neizbēgamām grūtībām agrāk vai vēlāk Krievijā celt nodokļus un reformēt pensijas. Kā arī izspēlēt Pasaules kausa futbolā norisi sev par labu. Tā situāciju komentē Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes dekāns, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors profesors Andris Sprūds.

Slovākiem beidzot pietiek © DIENA(19)

Pēc komunistu režīma sabrukuma Slovākijā lielākie protesti, kurus izraisīja žurnālista pasūtījuma slepkavība, jau piespieda atkāpties premjerministru Fico. Tomēr slovāki nav mierā tikai ar valdības "kosmētisko remontu", viņi pieprasa jaunas vēlēšanas un pārmaiņas politiskajā kultūrā.

Kāpēc kara nav, bet bēg? © DIENA(25)

Eritreja ir brīva valsts, taču dzīve šeit tiešām ir tālu no rozēm kaisītas, talonu sistēma un melnais tirgus darbojas pilnā sparā, un ar ietrenētu kādreizējās padomijas iedzīvotāja aci var ieraudzīt daudz "sīkumu", kas rada jau pavisam citu realitāti.

Netikumīgie labdari © DIENA(5)

Starptautisko humānās palīdzības sektoru ir satricinājušas apsūdzības seksuālos pārkāpumos pret cilvēkiem, kuri cieš no nabadzības, kara un dabas katastrofām.

Kalstošā lielpilsēta © DIENA(7)

Dienvidāfrikas otra lielākā pilsēta Keiptauna ir tuvu tam, lai pārtrauktu ūdens piegādi iedzīvotājiem. Ekstrēma sausuma dēļ pilsētas ūdenskrātuves ir jau pustukšas. Ikdienā tas nozīmē – divu minūšu dušu un citus drastiskus ierobežojumus ikvienā mājsaimniecībā.

"Mūžīgās" kancleres noriets © DIENA(12)

Vācijas konservatīvā līdere Angela Merkele vienojās ar sociāldemokrātiem par jaunu lielo koalīciju, bet daudzi viņas partijas biedri nespēj sagremot atteikšanos no finanšu ministra un citiem ietekmīgiem amatiem valdībā, tāpēc izskan aicinājumi pieredzējušajai politiķei atkāpties.

Meksika noasiņo © DIENA(8)

Meksikā pēc mēneša oficiāli sāksies priekšvēlēšanu kampaņa jūlijā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, un ir pilnīgi skaidrs, ka šajā laikā viens no visvairāk apspriestajiem jautājumiem būs drošība un cīņa pret noziedzību. Šajā Latīņamerikas valstī 2017. gadā reģistrēts rekordliels slepkavību skaits, no kurām vairākums bija saistītas ar narkokarteļu noziedzīgajām darbībām, lai iekarotu ASV narkotiku tirgu un nopelnītu desmitiem miljardu dolāru.

Maita vientulība © DIENA(9)

Vientulība ir kļuvusi par vienu no galvenajām sabiedrības veselības problēmām XXI gadsimtā, kas ir sociālo tīklu laikmets. lai novērstu tās izraisītās sekas, Lielbritānijā izveidots pat speciāls amats valdībā un par šo jautājumu dažādos pētījumos arvien vairāk runā arī citviet pasaulē.

Maķedonijas rēbuss © DIENA(2)

Atēnas un Skopje cer beidzot panākt risinājumu gandrīz trīsdesmit gadu senajā strīdā par Maķedonijas nosaukumu, bet nacionālisti abās robežas pusēs noraida jebkādus kompromisus

Bērni aiz restēm © DIENA(7)

Izraēlas varasiestādes ik gadu aiztur un iesloga simtiem palestīniešu nepilngadīgo, kurus apsūdz par uzbrukumiem izraēliešu drošībniekiem. Cilvēktiesību organizācijas apgalvo, ka Izraēla okupētajās teritorijās sistemātiski vēršas pret bērniem. Viena no viņiem – Aheda Tamimi – kļuvusi pazīstama visā pasaulē.

Nemirstīgais Berluskoni © DIENA(1)

81 gadu vecais Itālijas ekspremjers Silvio Berluskoni, kura vārds saistās ar neskaitāmiem skandāliem un tiesu prāvām, gatavojas atgriezties politikā ar ambīcijām veidot jaunu valdību pēc nākamgad paredzētajām parlamenta vēlēšanām.

Čārlzs Mensons un viņa ģimene © DIENA(2)

Čārlzs Milss Mensons nāca pasaulē 1934. gada 12. novembrī Sinsinati pilsētā. Viņa māte bija tobrīd sešpadsmit gadu veca prostitūta Ketlīna Medoksa, bet tēva vārds tā arī nav līdz galam skaidrs – par ticamāko kandidātu tiek uzskatīts kāds Kolonels Skots.

Hipercilpas teorija © DIENA(5)

Pēdējā laikā bieži piesauktajam cauruļvadu transportam jeb Hyperloop netrūkst gan aizstāvju, gan noliedzēju. Pirmie hyperloop uzskata par nākotnes transportu, bet otrie ir pārliecināti, ka hyperloop ir gluži vai afēra, no kuras vismaz pārskatāmā nākotnē nekas labs nav gaidāms.

Barca starp futbolu un politiku © DIENA(1)

Titulētais futbola klubs Barcelona ir ierauts politiskajā krīzē, ko izraisīja Spānijas neatzītais Katalonijas neatkarības referendums. Komandai vienmēr bijusi svarīga vieta kataloņu nacionālajā apziņā.

Ar kalašņikovu pretī revolūcijas simtgadei © DIENA(12)

Par 1917. gada revolūciju dēvētā noti­kuma apaļo gadskārtu tomēr atzīmē oficiālā līmenī, ir Krievijas prezidenta dekrēts un pasākumu plāns ar 118 punk­tiem, tajā iekļaujot izstādes Krievijā un ārzemēs, filmas, multimediālus projektus, grāmatas, konferences, apaļos galdus utt. Man gan nebija mērķa šo plānu īpaši pārbaudīt un izbaudīt. Padomju impēris­kais gars Krievijas galvaspilsētā ir gana dzīvs i bez oficiāla saraksta – vai bez tā automāta izgudrotājam Kalašņikovam būtu radīts piemineklis, kas pielīdzina šo cilvēku svētajam Jurim?

Maskavas jaunā seja © DIENA(19)

Krievijas galvaspilsēta piedzīvo ievērojamas vizuālas pārmaiņas, kuru īstenošanai ir iztērēti milzīgi līdzekļi. Vairākums maskaviešu priecājas par metropoles uzskaistināšanu, bet pretinieki uzskata, ka Maskava ir neglābjami zaudējusi daļu savas identitātes.

Kurca jaunā Austrija © DIENA(5)

Tikai 31 gadu vecais Sebastiāns Kurcs ir sācis Austrijas nākamās valdības veidošanu. Ja viņam tas izdosies, tad vienmēr elegantos uzvalkos tērptais un perfekti safrizētais politiķis kļūs par pasaulē jaunāko valdības vadītāju un pirmo kādas Eiropas valsts līderi, kas pārstāv tā dēvēto millennials paaudzi (cilvēki, kas dzimuši laikā no 1980. līdz 2000. gadam). "Es vēlos jaunu politisko kultūru, jaunu politisko stilu. Es vēlos valdību, kurai ir drosme un apņēmība īstenot reālas pārmaiņas Austrijā," pēc savas nominēšanas kanclera amatam sacīja Kurcs, kura vadītā konservatīvā Tautas partija (ÖVP) uzvarēja šomēnes notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās. Neraugoties uz savu jaunību, harismātiskais Kurcs spēja uzrunāt konservatīvākos austriešus.