Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Intervijas

Iekšējas dziņas meklējumos. Intervija ar Jāni Ikaunieku © DIENA

Tikai 19 gadu vecumā pārceļoties uz Francijas augstāko līgu, kas ir viens no Eiropas labākajiem čempionātiem, Jāni Ikaunieku uzskatīja par nākamo Latvijas futbola zvaigzni. Tomēr pilnībā viņš līdzjutēju cerības nav piepildījis, bet nu – jau 25 gadu vecumā – savā futbolista ceļā veicis būtisku pagriezienu un mēģinās izlauzties Norvēģijā.

Pēdējo vārdu vēl nav teicis. Intervija ar basketbolistu Dairi Bertānu(1)

Pacietīgi kāpjot pa karjeras kāpnēm, Dairis Bertāns pērn sasniedza katra basketbolista sapni un 29 gadu vecumā debitēja Nacionālajā basketbola asociācijā, bet pirms šīs sezonas pievienojās vienam no Eiropas spēcīgākā turnīra ULEB Eirolīgas ambiciozākajiem klubiem Khimki. Sarunā ar Sporta Avīzi rūjienietis stāsta par pieredzi starp Piemaskavas zvaigznēm, nokļūšanu basketbola Mekā un pārdzīvo par nu jau vairākus gadus ieilgušo piespiedu dīkstāvi valstsvienības cīņu laikā. Laikā, kad notika intervija, vēl pastāvēja iespēja, ka Khimki sezona turpināsies ULEB Eirolīgas turnīrā, bet pašlaik šīs sacensības jau ir atceltas.

Pilna laika mājsaimniece. Intervija ar Jeļenu Prokopčuku © DIENA

Tieši pirms gada titulētā garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka bija apņēmības pilna piedalīties Tokijas olimpiskajās spēlēs, tomēr Rīgā notikušajā atgriešanās maratonā pēc otrā dēla piedzimšanas veselības problēmas bija spēcīgākas par viņu, un tagad pieredzējusī sportiste saka, ka karjeru ir noslēgusi. Plašā intervijā Sporta Avīzei trīskārtējā Latvijas labākā sportiste gan atceras karjeras spožākos mirkļus, gan atklāj lielākos privātās dzīves pārdzīvojumus.

Kapteiņa renesanse. Intervija ar Rinaldu Sirsniņu © DIENA

Pat ja dari lietas nepareizi, tad dari to ar pārliecību, jo, iespējams, viss izdosies – panākumu formulu atklāj Rinalds Sirsniņš, kurš šajā sezonā piedzīvoja renesansi basketbola laukumā. Ogres komanda ar viņu pie saspēles vadītāja grožiem lielu daļu Latvijas un Igaunijas čempionāta pamatturnīra atradās vadībā un pēc pēkšņās sezonas apraušanās tika klasificēta sudraba godalgu pozīcijās. Rinalda spēju organizēt spēli un nodrošināt kārtību laukumā novērtē treneri, bet par efektīgajām piespēlēm un dažbrīd trakajiem tālmetieniem mīl līdzjutēji. "Ja no malas tā paskatās, šī sezona šķiet nereāla," Sirsniņš ar aizrautību stāsta par komandas panākumiem un ir gandarīts par to, ka pēc desmit gadu pārtraukuma bija iespēja pielaikot arī valstsvienības kreklu, lai cik liels tukšums būtu palicis, to novelkot pēc diviem sāpīgiem zaudējumiem. Latvijas sporta žurnālisti basketbolista sniegumu novērtējuši ar šīs sezonas vērīgākā spēlētāja godu.

Sports kā atbalsts krīzes laikā. Intervija ar psiholoģi Gundegu Ulmi © DIENA(4)

Covid-19 krīzes izraisītā pandēmija radījusi līdz šim nepieredzētu pasaules apstāšanos. Lielākā daļa cilvēku jau ilgas nedēļas strādā no mājām, bet daudzi citi zaudējuši darbu un atrodas neziņā par nākotni. Turklāt izmisumā ir arī sporta līdzjutēji, jo pilnībā apstājies viss, kam viņi katru dienu sekojuši līdzi. Cilvēkus no neziņas, satraukuma var izglābt nodarbošanās ar fiziskām aktivitātēm, saka sporta psiholoģe Gundega Ulme, uzsverot, ka sportošana atzīta kā viens no līdzekļiem trauksmes un depresijas mazināšanā.

Atbrīvojies no ķēdes. Intervija ar Elvi Merzļikinu © DIENA

Īstus amerikāņu kalniņus šajā sezonā izbraucis Elvis Merzļikins – debitēšana hokeja Mekā ar desmit zaudējumiem pēc kārtas viņam nerādījās pat dziļākajos murgos, tomēr, sajutis savu spēli, vārtsargs kļuva par neapstādināmu spēku un šobrīd uzskatāms jau par vienu no sezonas labākajiem debitantiem Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Viņš vēlas kļūt par visu laiku labāko latviešu vārtsargu, kurš licis savu slidu uz pasaulē labākās līgas ledus, lai gan apzinās – pārsist Artūra Irbes sasniegumus nebūs viegls uzdevums.

Irbe par 2000. gadu: Tā bija pirmā īstenā Latvijas izlase © DIENA(3)

Pastāv uzskats, ka neaizstājamu cilvēku nav, taču bez vārtsarga Artūra Irbes spožā snieguma Latvijas hokejā nebūtu vairāku spilgtu ierakstu. 2000. gada pasaules čempionātā (PČ) Irbes mūris bija īpaši stingrs. Atskatoties uz Latvijai tik sekmīgo PČ Sanktpēterburgā, Irbe intervijā Sporta Avīzei norāda uz panākumu stūrakmeņiem un atklāj arī ēnas puses.

Skrobe zaudēt Kanādai. Intervija ar Oļegu Sorokinu © DIENA

Oļegs Sorokins allaž bijis runātīgs, un tas viņu jau hokejista karjeras laikā padarīja par vienu no Latvijas fanu visvairāk iecienītajiem spēlētājiem. Pašlaik Oļegs kļuvis par augsti vērtētu treneri un pērn vasarā saņēma valsts labākā hokeja trenera apbalvojumu, kam arī bija pamatojums – pirms gada viņš U18 izlasi aizveda līdz pasaules čempionāta ceturtdaļfinālam. Izlase nopietni gatavojās arī šī gada čempionātam, kas aprīļa otrajā pusē bija plānots ASV, bet to atcēla globālās pandēmijas dēļ.

Latvijas pilsonis. Saruna ar hokejistu Oskaru Bārtuli © DIENA(6)

Savulaik Oskars Bārtulis bija viens no Latvijas talantīgākajiem hokeja aizsargiem un to spēja pierādīt arī laukumā, 2010. gadā piedaloties Stenlija kausa izcīņas finālsērijā. 2018. gadā Latvijas sabiedrību šokēja aizsarga vēstule Latvijas Hokeja federācijai, ka viņš esot pieņēmis Krievijas pilsonību, tomēr daudzus tas nepārsteidza, jo Bārtulis iepriekšējo reizi pasaules čempionātā bija spēlējis 2012. gadā. Šogad spēlētājs izteica vēlmi atgriezties valstsvienībā, tomēr plānus izjauca pasaules čempionāta atcelšana.