Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Finanses

Ieguldījumi un inflācija © DIENA

Aizejošais gads ir bijis pagrieziena punkts pasaules ekonomikā – gadiem ilgusī atbalstošā monetārā politika inflācijas rezultātā ir nonākusi strupceļā, izraisot centrālo banku bāzes procentu mērķtiecīgu paaugstināšanu. Šo inflācijas uzplaiksnījumu diemžēl veicināja traģēdija – karadarbība Eiropā, ko izraisīja Krievijas iebrukums Ukrainā.

Binance pievienojas Digitālās tirdzniecības kamerai

Pasaules lielākā digitālo aktīvu birža Binance ir pievienojusies vadošajai blokķēžu un kriptovalūtu tirdzniecības asociācijai Digitālās tirdzniecības kamera. Binance pievienojās kameras izpildkomitejai, lai kopā ar citiem nozares dalībniekiem veicinātu kriptovalūtu normatīvā regulējuma izveidi un tālāko blokķēdes ekosistēmas izaugsmi.

Ceļā uz taupības maksimumu © DIENA

Tuvākajos mēnešos, kad liela daļa ikdienas ienākumu būs jānovirza komunālajiem maksājumiem, domājams, cilvēki iepirkšanos pārdomās vēl rūpīgāk – pircēju uzvedība veikalos jau tagad ļauj secināt, ka cilvēki vairāk plānos savus pirkumus, veidos pērkamo preču sarakstus, rūpīgāk izvēlēsies produktus, pirks preces ekonomiskākos iepakojumos, atteiksies no produktiem, kas nav pirmās nepieciešamības preces, prognozē Elvi Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Skaidras naudas lietošana lēnām samazinās © DIENA

Bezskaidrās un skaidrās naudas attiecība Latvijā šā gada vasaras beigās bija 71% pret 29%, rāda pētījums Maksājumu radars. To veido Latvijas Banka, un šajā pētījumā ir apkopota jaunākā informācija par Latvijas sabiedrības naudas lietošanas paradumiem, izmantojot tirgus un sociālo pētījumu aģentūras Latvijas fakti veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultātus.

Aizņemties var arī pusmūžā © DIENA

Lai gan Latvijas sabiedrībā pastāv mīts, ka cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma sasniegšanas nav iespējams saņemt aizdevumu mājokļa iegādei, jo bankas baidās no iespējamām grūtībām saistību izpildē, kas kredītņēmējam var rasties, sasniedzot pensionēšanās vecumu, tomēr tas neatbilst patiesībai.