Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Izmantosim koku lapas lietderīgi!

Mērenā  klimatiskā josla, kurā atrodas arī Latvija, ir ļoti bagāta ar biomasu, taču cilvēki to bieži vien ignorē vai izmanto nepienācīgā daudzumā. Jo īpaši pavirši mēs izturamies pret rudens veltēm - pārpārēm pieejamajām koku lapām un vēja nolauztajiem žagariem.

Vides aizsardzības klubs (VAK) aicina no kokiem krītošās lapas smalcināt vai veidot komposta kaudzes, un satrūdējušo masu izmantot kā  mēslojumu. Tā ar minimāliem ieguldījumiem var iegūt videi draudzīgas un vērtīgas barības vielas augsnei.

Zināms, ka trūdošas koku lapas ļoti labi uzlabo augsnes auglību, tādēļ tās var uzglabāt kompostkaudzē vai, pat neaizvācot no dārza, sasmalcināt, piemēram, ar pļaujmašīnu un atstāt satrūdēšanai, vai arī jau rudenī ieart kartupeļu laukā. Satrūdējušas koku lapas būs ne vien ekoloģisks, bet arī ekonomisks un efektīvs dārza mēslojums.

Mēslošanai noder gandrīz ikviena koka lapas. Vienīgi vajadzētu izvairīties no ozolu lapām, jo parasti ar tām sajaukušās zīles, kas var izdīgt nevietā.

Pat ja neplānojat izmantot kompostu sava dārza mēslošanai, VAK aicina meklēt lietderīgāku pielietojumu lapām, jo to sadedzināšana nozīmē  ne tikai gaisa piesārņojumu ar CO2, bet arī vērtīgu barības vielu atņemšanu augsnei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko