Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kas patīk, tas arī ir aktuāls

Svētku noformējumam nav jābūt perfektam, bet gan personiskam un mājīgam

Klāt Adventes laiks – jau šodien, 27. novembrī, iedegsim pirmo sveci, Ziemassvētku gaidīšanas noskaņu uzsākot, un ir pienācis brīdis, kad izrotāt mājokli ar tematiskām kompozīcijām un, protams, pašu galveno atribūtu – Adventes vainagu.

Klasika ir apaļš vainadziņš no egļu, sudrabegļu, lapegļu, priežu vai arī kadiķu skujām, kurā liekam svecītes, taču mode nedaudz mainās, un jau pāris gadu valda lielāka daudzveidība stilu un noskaņu ziņā, bet aktuālākais ir Adventes vainagi ar šķietamu nepabeigtību vai stilu, kas it kā rāda – es šo veidojumu darināju pats, nevis par bargu naudu nopirku no floristes! Nevērībai gan šeit vietas nav, jo arī izteiktu DIY vainadziņu pagatavot jāprot.

Modē dabiskais

Pamatprincipus, kā gatavot Adventes vainagu, var atrast internetā – gan populārajā vizuālo ideju vietnē Pinterest smelties neparastas idejas materiāliem un novietojumam interjerā, gan aprakstus, kā darboties soli pa solim, gan Youtube. Var izmēģināt spēkus, paļaujoties uz savu izpratni par lietu kārtību un pirkstu veiklību.

Ar ko gan sākt? Ja esat noskatījis ideju, piemeklējiet tai nepieciešamos materiālus. Čiekuri, zīles un kastaņi, gliemežvāki, sūnas, magoņu pogaļas kā izejmateriāls ir atrodami teju katrā tirdziņā, tādēļ šos varbūt atstājiet citai reizei vai iekļaujiet kompozīcijā pavisam nedaudz. Tā vietā, piemēram, ņemiet labības vārpas (īpaši dekoratīvi izskatīsies mieži ar garajām «ūsām») kombinācijā ar putnu spalvām. Šādu vainadziņu varat gan pakārt pie durvīm vai sienas kā dekoru, gan likt uz galda un novietot vidū sveces.

Cits variants – ejiet ārā dārzā, parkā vai dodieties uz mežu un lūkojiet, kas tur atrodams. Derēs jebkādi skujkoki, tūjas, mētras un jebkas mūžzaļš, sakaltuši mežrozīšu vai pīlādžu augļi, zariņi ar sūnu pušķiem, sausas lapas, lokani bērzu vai kārklu zari un tā tālāk. Varat tos savākt un tad skatīties, kas no tā visa sanāks, vai meklēt materiālu jau nolūkotajai kompozīcijai. Aktuāls ir šķietami dabisks, skarbs un neapstrādāts jeb rustic stils, tādēļ spīguļus un vizuļus atstājiet svētku karalienei eglītei, bet Adventes vainadziņu dariniet nesamākslotu, lai ik svētdienu par svētku noskaņu rūpējas sveču liesmas, nevis mākslīgi spīguļi.

Šķietama nepabeigtība

Lai izveidotu Adventes vainagu, nepieciešama pamatne. Tā var būt paša izveidota no stieples vai lokana zara, kas aptīts ar avīzi vai salmiem, lai iegūtu apjomu. Jau gatavas pamatnes var nopirkt gan lielveikalos, gan tirgos un ziedu tirdzniecības vietās. Ja negribas ļoti blīvu, bet gan patīk skrajāks vainadziņš, materiālu var vīt un stiprināt pie izšūšanai paredzēta riņķa vai jebkura cita apļa. Nostiprināšanai izmantojiet aukliņu un tiniet vienu kārtu virs otras, lai nosedzas stiprinājuma vietas, beigas paslēpjot aiz pirmajiem zariņiem vai arī tajā vietā nostiprinot lentīti vai kādu rotājumu, kas paslēpj kātiņus. Varat iegādāties arī līmes pistoli, lai piestiprinātu dekorējošos elementus, piemēram, kaltētus ziedus, lapas, sūnas.

Moderni ir Adventes vainagi, kas gatavoti no zaru pušķa, kura daļa atstāta brīva skatienam. Bērza, vītola vai kārkla zarus savij, veidojot vainaga formu. Salaiduma vietā no abām pusēm uz iekšpusi stiprina klāt dažādus citus materiālus – zarus, mētras, lapas, kaltētus augļus – ko vien sirds kāro. Visērtāk būs materiālus līmēt klāt ar karstās līmes pistoli. Vidū salaiduma vietu noslēpj, pielīmējot kādu dekoratīvu elementu vai apsienot ar lentīti. Lieciet uz galda, kariet virs galda vai pie durvīm!

Virtuvē smaržīgi un glīti izskatīsies nelieli vainadziņi no rozmarīna – ja vien jums nav žēl līdzekļu, pērkot rozmarīna saišķīšus vai augus podiņā, jo vajadzēs diezgan daudz. Vainadziņu veido pēc līdzīga principa. Smaržīgumam var pievienot vēl arī eikaliptu zarus, kas nopērkami ziedu veikalos. Moderni ir kombinēt dažādu formu un krāsu sveces un likt grupās, nevis simetriski. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko