Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Sekss kā pienākums. Ko darīt?

Laulībā esmu nodzīvojusi jau 11gadus. Sekss man ir kā pienākums, vīrs iesaka man apmeklēt kādu speciālistu. Katra reize, kad vakarā jāiet gulēt, man jau uzdzen drebuļus, jo zinu, ka atkal būs jādara "tas". Jūtos, it kā mani katru reizi izvarotu. Esmu izmēģinājusi visādus ieteikumus, bet nekas nepalīdz.

Ko darīt?" vaicā mūsu portāla lasītāja. Skaidro personīgo attiecību treneris Arturs Šulcs.Problēmas sakne — bērnībā Šajā gadījumā patiesi ir tikai viens risinājums — jāmeklē speciālista (seksologa, psihoterapeita, attiecību trenera) palīdzība. Ja sieviete katru reizi mīlējoties piedzīvo aprakstītās emocijas, ar laiku tas viņu novedīs ja ne pie onkoloģiskām saslimšanām, tad pie neirotiskām slimībām pilnīgi noteikti! Kādi var būt iemesli, kāpēc sievietei ir tik izteikta nepatika pret seksuālām attiecībām? Viens iemesls varētu būt bērnībā piedzīvota seksuāla vardarbība. Par tā upuriem visbiežāk kļūst pašu mājās neievēroti, nemīlēti bērni. Jo, ja bērns aug kopā ar mīlošiem vecākiem, kas par viņu rūpējas, novērtē, viņa pašapziņa būs augsta un to varēs redzēt kā viņa stājā, tā žestos, kustībās un valodā. Potenciālie varmākas intuitīvi šādus bērnus par upuriem neizvēlas, jo jūt: ja darīs viņiem pāri, no bērnu vecākiem saņems atpakaļ pēc pilnas programmas! Tas ir kā teicienā: "vārnas metas uz vāju sivēnu". Tāpat arī notiek ar bērniem, "labie onkuļi" uzmeklē vecāku atraidītos bērnus — lai cik nežēlīgi tas neizklausītos, bet šādi sabiedrība pašregulējas.

Nepatiku pret seksu var izraisīt arī emocionāla vardarbība. Nereti pietiek tikai ar skatienu, kas meitenei rada sajūtu, ka viņa vairs nav noteicēja par savu ķermeni un jūtas izmantota. Piemēram, maza meitene mazgājas pirtī vai savā istabā pārģērbjas, kad ienāk tēvs vai kāds cits vīrietis un neadekvāti raugās uz viņu nevis kā bērnu, bet sievieti. Astoņus, deviņus gadus vecs bērns notiekošo nenosauks vārdā, taču intuitīvi jutīsies slikti. Tas, ka bērnam vēl nav izstāstīts par seksuālām attiecībām, nenozīmē, ka viņš neatšķirs, kad vecāki uz viņu raugās mīlošām acīm vai garāmejot mīlestību paužot, noglāsta un kad kāds uz viņu raugās ar gluži citām domām. Bērni nav muļķi, viņi visu sajūt! Dažkārt pietiek piedzīvot vienu epizodi, kad meitene piedzīvojusi sajūtu, ka viņas ķermenis vairs nepieder viņai, lai nepatīkamas izjūtas "nosēstos" atmiņā uz palikšanu.
Seksuālas dabas problēmas var rasties arī no pirmās seksuālās pieredzes. Ja tā bijusi negatīva, brutāla, sekas var būt uz visu atlikušo dzīvi. Diemžēl iepriekšējā paaudze dzīvoja ar domu, ka par seksu neklājas runāt, attiecīgi arī bērni tika atstāti bez zināšanām kā sagatavoties, gūstot pirmo seksuālo pieredzi.

Mīlēt statusu, ne vīrieti
Ir iespējams arī cits iemesls — varbūt sieviete gluži vienkārši savu vīru nemīl! Novērots, ka ir sievietes, kas apprecas nevis mīlestības jūtu vadītas, bet noteiktu atribūtu dēļ, vērā ņemot pragmatiskus apsvērumus. Piemēram, vīrietis ir sabiedrībā pazīstams, turīgs. Cilvēks, kurš pats nejūtas gana vērtīgs, meklē šos ārējos atribūtus, lai panāktu sajūtu: arī es esmu nozīmīgs, ja reiz esmu kopā ar šādu cilvēku! Sievietei var šķist, ja viņa apprecēs sabiedrībā zināmo cilvēku, viņa iegūs viņa labo slavu, materiālo nodrošinājumu, viņu cienīs tāpat kā viņas vīru. Taču sieviete neņem vērā, ka ārēji spožais vīrietis, pārnākot mājās būs noguris, ka viņam tāpat būs sadzīviskas problēmas. Ļoti drīz iluzorā dzīve izgaist. Un kā nu ne, ja sieviete ir spēlējusi ar iezīmētām kārtīm, ar mērķi iegūt nevis vīrieti, bet bankomātu. Bet, ja reiz nav vēlme pēc konkrētā vīrieša, tad kādēļ, lai viņa gribētu seksu? Sieviete nemīl pati sevi, attiecīgi viņa nespēj mīlēt arī otru. Tā tiek radīta ģimene, kurā aug kopīgi bērni, ir kopīga saimniecība, katrs ir pielicis kādas pūles, taču attiecībās nav saskaņas. Un tas tikai tāpēc, ka attiecības nav veidotas uz stabila pamata – nav mīlestības un kaisles, ir tikai aprēķins.

Baudu seksā gūt dažkārt traucē arī pārmērīga vēlme kontrolēt partneri. Šāds scenārijs nāk no bērnības — vecāku konfliktējošām attiecībām, kad meita redz: māte pastāvīgi karo ar tēvu, vīrietis no ģimenes tiek izstumts. Liedzot vīrietim seksu, sieviete panāk to, ka viņš vai nu aiziet (attiecīgi viņu var vainot, ka viņš pametis ģimeni), vai sāk dzert (sievietei ir nozīmīgs iemesls, lai aizietu no viņa pašai), vai sāk "iet pa kreisi" (atkal sieviete var vīrietim pārmest un viņu pamest). Parasti sievietei jau sākotnēji ir slēpta vēlme iegūt vīrieša resursus, tai skaitā dabūt bērnus, bet pats vīrietis viņai nav vajadzīgs. Vīrietis ir kā spermas donors, kurš savu darbu padarījis, tiek raidīts prom. Tam ir vēsturiski iemesli — vīri pazuda karā, izsūtījumā un sievietes bija spiestas tikt galā vienas. Pašlaik jau sen vairs Latvijā nav kara, taču joprojām, veidojot attiecības, ir sievietes, kas ir lojālas iepriekšējo paaudžu attiecību scenārijam. Tā ir dzīvojusi vecmāmiņa, māmiņa un sieviete nav spējīga izveidot citu attiecību modeli.
Atgriežoties pie jautājuma, sievietei noteikti vajadzētu apmeklēt speciālistu, vislabāk kopā ar vīru. Tas tādēļ, ka vīrs attiecībās , iespējams, demonstrē seksuālās kultūras trūkumu, par, kuru, savukārt sieviete, zobus sakodusi, klusē kā partizāns.

Raksts tacis sadarbībā ar mammamuntetiem.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko