Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mušas un reptiļi

Valmieras vasaras teātra festivāls ved skatītāju ārpus ierastajām izrāžu norises vietām, gan interpretējot pazīstamu dramaturģiju, gan radot jaundarbus

Izrādes, kuras iestudē īpaši kāda festivāla vajadzībām, ir jāķer kā karsti pīrādziņi – kamēr var dabūt. Protams, ir gadījumi, kad tās pārceļo uz nākamo gadu vai izrādās kopražojumi ar citiem pasākumiem, un tas dod iespēju tās noskatīties citā laikā un telpā. Tā šogad Olivera Kristofera Līsa laikmetīgās operas iestudējumu Nezināmais nezināmais septembrī trīs reizes būs iespējams redzēt arī festivālā Homo Novus Rīgā. Savukārt bērnu auditorijai adresētā Paulas Pļavnieces izrāde Kur pazudis Viktors Sapropelis? šogad radikāli mainījusi spēles laukumu, no lietotu mēbeļu veikala pārceļojot uz tukšu peldbaseinu. Visticamāk, tas būs atstājis pēdas arī sižetā un skatuviskajā risinājumā, jo pērn stāsts sākās ar to, ka pircējs vēlas nopirkt konkrētu mēbeli. Baseinā diez vai gluži tā notiks.

Jūtat? Esmu jau sācis aizgūtnēm stāstīt, kas mūs gaida trešajā Valmieras vasaras teātra festivālā, kaut neesmu tā rīkotājs un reklāmas speciālists ne tik. Vienkārši ir tā – ja esi bijis pirmajos divos, tu nevari nebraukt uz trešo. Jā, var teikt, ka šis ir nišas produkts – tās ir speciāli festivālam veidotas izrādes netradicionālos spēles laukumos un bieži vien arī netradicionālā formā, un tām noteikti ir sava publika. Pilnīgi bez aiztures visās šajās norisēs iesaistās bērni, kuriem pagājušajā gadā bija veltīts viss festivāls. Šogad skatītāju rindās atgriežas arī pieaugušie bez bērniem, taču daži projekti turpina savu dzīvi – bez jau minētā Sapropeļa arī Andra Kalnozola asprātīgā Traktopera, kam nu būs jauna būvbedre un jauni traktori un ekskavatori.

Pirmo reizi tiek mēģināts pārvietot citos apstākļos arī Valmieras teātra repertuāra izrādi Meža meitas, kas gan arī ikdienā tiek rādīta ne gluži parastā vidē, proti, zem lielās skatuves griežamās ripas. Taču festivālā Mārtiņš Eihe izrādes darbību iecels īstā mežā, tas nozīmē, ka to skatīsies tāda auditorija, kas šo notikumu piedzīvos pirmoreiz, un tāda, kas nāks salīdzināt ar jau redzēto.

Intrigu ir daudz – gan Žana Pola Sartra Mušas Kārļa Krūmiņa skatuves variantā, gan teātra grupas Kvadrifons izrāde Pavasaris pēc Franka Vēdekinda motīviem viesrežisores Alisijas Geigelinas iestudējumā. Un laikā, kad gluži ārkārtēju publicitāti iemantojusi šamane Inin Nini, kuras foto rotā vairāku žurnālu vākus, negaidīti aktuāla izrādās arī Ingas Tropas eksotiskā iecere ar nosaukumu Inuaki reptilis manī, kuras galvenā varone apgalvo, ka ieradusies no citas planētas.

Protams, šāds festivāls ir nišas produkts, kam ir sava publika, taču pieredze rāda, ka tie, kuri izmēģina vienreiz, nāk atkal. Laikā, kad kultūras pasākumu piedāvājums ir ārkārtīgi blīvs un tos visus nav iespējams apmeklēt tīri fiziski, pat nerunājot par biļešu cenām, Valmieras festivāla trumpis ir tieši tā savdabība. Seja, kas tiek saglabāta arī šogad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja