Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zvaigznīšu brīdis

Kas notiek jūsu virtuālajā mākonī? Pašizolācijas laika plusi un mīnusi, arī masveida piespiedu virtualizācija, ir katra cilvēka privātā lieta.

Manā virtuālajā mākonī/ burbulī ziņu un stāstu plūsma iedalās šādi: 1. Kultūrpersonību refleksijas par pandēmijas sajūtām, kuras saasinājusi piespiedu pauze gadiem ilgi ierastajā dzīves ritmā. Dzīvē, kur žonglēšana ar pienākumiem, darbiem, rakstiem, prezentācijām u. c. tika uzskatīta par laikmeta garam atbilstošu normu. 2. Intensīvs kultūras satura piedāvājums – tiešsaistē skatāmi un izpētāmi elitāru pasaules operteātru un drāmas teātru iestudējumi, dažādi on-line kursu un bibliotēku resursi. 3. Protams, filmas, kas ir pieejamas bez maksas un par maksu, legālos un "pelēkos" resursos. Pievienojam vēl tiešsaistes performances – tautā iemīļotu aktieru lasījumus mājas apstākļos, mūziķu improvizācijas utt. Jā, varam arī vingrot tiešsaistē, apmeklēt virtuālās jogas nodarbības un citos veidos uzturēt formā savu garu un miesu.

Vai izdodas? Man ne – neatvērto saišu klāsts bezcerīgi krājas. Šķiet, drīz būšu pieveikusi iekšējās vainas izjūtu, ka tās tā arī netiks atvērtas. Pašizolācijas laika plusi un mīnusi gan ir katra privātā lieta. Viens no manējiem – masveida piespiedu virtualizācija, kurā nonāca augstskolu pasniedzēji (un skolotāji), arī es. Pārsteidzoši, bet pēc šoka efekta pārslēgšanās uz interaktīvo tiešsaistes lekciju formātu ir ļāvusi novērtēt šīs mācību formas... priekšrocības. Piemēram, komunikācijas tiešumu, mērķtiecīgumu, kompaktumu.

Refleksijas par privātām sajūtām nekādi neatbild uz lielajiem jautājumiem. Kad "tas viss beigsies", kas mainīsies, cik dziļi būs ievainota ekonomika, kā mēs dzīvosim tālāk – personīgā harmonijā un ekoloģiskā laimībā – pasaulē, kur zilzaļos Venēcijas ūdeņos plunčājas delfīni (atsauksme uz pandēmijas laika viltus ziņu), vai, daudz ticamāk, vēl jo agresīvākā darba tempā un patēriņa režīmā, mēģinot atgūt nokavēto?

Un vēl – par zvaigznītēm. Šī ir trešā nedēļa, kad KDi izpaliek neliela rubrika – filmu vērtējumi/īsrecenzijas, ko savulaik ar kolēģi Normundu Naumani dēvējām par "zvaigznītēm". Šo rubriku aizsākām nepieklājīgi sen (vairāk nekā pirms divdesmit gadiem). Tās mērķis bija īsā formā no kinorepertuāra plūsmas akcentēt jaunās filmas. Rubrika dzima ērā pirms interneta, vienā no toreizējiem Dienas pielikumiem – tagadējās KDi priekštečiem –, laikā, kad kaut kā novērtēšana ar "zvaigznītēm" un atsauksmi nebija virtuālā vidē izplatīts atgriezeniskās saites nodrošināšanas rīks.

Laiks gāja, Latvijā parādījās pirmais daudzzāļu kinoteātris, palielinājās izrādāmo filmu skaits. Divu kritiķu vēlme novērtēt jaunumus vairs nebija reāla, štruntus izlaidām un turpinājām. Arī 2020. gada sākumā kinoteātri pasaulē turpināja būt filmu demonstrēšanas platforma, kas nodrošina industrijas pamatienākumus. Patlaban kinoteātri lielā daļā pasaules valstu ir slēgti. Kā šis fakts būs mainījis globālo kino industriju un tās biznesa modeli? Vēl viens pagaidām neatbildams jautājums.

Pēc manām aplēsēm, Dienas filmu vērtējumu rubrika ir eksistējusi vismaz divdesmit gadu, tātad līdz šim publicēta vismaz 1040 reižu. Esmu uzrakstījusi 5200 filmu vērtējumu. Kinoteātri ir slēgti, zvaigznīšu brīdis vairāku desmitu gadu garumā – arīdzan. 

Top komentāri

Jan Janson
J
Arī man neatvērto saišu saraksts stiepjas bezgalībā... Un piespiedu izolācijas laiks tiešām nesis atklājumu, bez cik daudz kā var iztikt. Ditas Rietumas filmu anotācijas KDienā man vienmēr bijis labs padomdevējs. Tikai debilie komentāri, kurus Diena nez kāpēc necenzē, liek šaubīties, vai es savu komentāru vēlos redzēt tiem blakus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja