Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aicina uz filozofa Gija Debora grāmatas Izrādes sabiedrība tulkojuma latviešu valodā atklāšanu

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) piektdien, 17. novembrī plkst. 18 aicina uz franču teorētiķa un filozofa Gija Debora grāmatas Izrādes sabiedrība (La Société du spectacle) tulkojuma latviešu valodā atklāšanu, informēja centra pārstāve Marta Krivade.

M. Krivade norāda, ka G. Debora darbs tiek uzskatīts par kanonisku vērtību pasaules kritiskās domas evolūcijā un ir viens no nozīmīgākajiem teorētiskajiem sacerējumiem, kas kritiski izskata moderno kapitālisma sabiedrību un tās atkarību no mediju radītās realitātes. 

Grāmatas atklāšanas pasākumā kulturologs Deniss Hanovs uzstāsies ar lekciju Debora viesizrāde Latvijā. Demokrātijas krīzes performatīvie aspekti.

Gijs Debors (1931-1994) bija franču teorētiķis, rakstnieks, kino režisors, situacionistu kustības un domubiedru grupas Situationist International viens no dibinātājiem. Debora Izrādes sabiedrība pirmo reizi tika publicēts 1967. gadā, izklāstot situacionisma teorijas pamatnostādnes, piedāvājot izrādes sabiedrības konceptu. Ar terminu „izrāde” Debors definē sabiedrības sistēmu, kuras sabiedrisko domu un estētiskās kategorijas veido kapitālisms, masu informācijas avoti un valsts pārvaldes sistēma, kas darbojas saskaņā ar informācijas telpu.

Darba tulkojumu no franču valodas veikusi Astra Skrābane, izdevuma redaktors Arturs Hansons, bet izdevuma pēcvārdu sarakstījis rakstnieks un vēsturnieks Kirils Kobrins.

Kirils Korbrins par Izrādes sabiedrību raksta šādi: La société du spectacle ir lieliska grāmata, lai lasītājs man piedod nezinātnisko toni. To var aprīt vienā vakarā vai arī virzīties uz priekšu lēnām, sagremojot tēzi pēc tēzes. /../ Starp citu, grāmata diezgan daudz izskaidro, kā un kāpēc šobrīd brūk pasaule, kuru radījuši “sešdesmit astotā gada cilvēki”.

Tulkojums izdots Latvijas Laikmetīgās mākslas centra sērijas Nozīmīgu estētikas, vizuālās mākslas un kultūras teorijas sacerējumu tulkojumi ietvaros. 

Grāmata pieejama Latvijas Laikmetīgā mākslas centra birojā Alberta ielā 13, ka arī grāmatnīcās Latvijā. Tā izdota ar Valsts Kultūrkapitāla, Francijas institūta un Francijas Nacionālā Grāmatu centra (CNL) atbalstu.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja