Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ojārs Spārītis. Esejas par Latvijas sakrālo kultūru

Apgāds Jumava laidis klajā Zinātņu Akadēmijas prezidenta, mākslas zinātnieka, profesora Ojāra Spārīša vērienīgo pētījumu _Esejas par Latvijas sakrālo kultūru, _informēja izdevniecības pārstāve Sanda Freimane.

Ojāra Spārīša grāmatā Esejas par Latvijas sakrālo kultūru stāstīts par Latvijas sakrālās kultūras gaitu pasaules arhitektūras un mākslas attīstības kontekstā. Tajā skatītas reformācijas un konfesionalizācijas laika liecības Livonijas mākslas artefaktos. Pētīti Nīderlandiešu un vācu 16.–17. gs. grafiskie paraugi Latvijas luteriskajā sakrālajā mākslā, konkrēti Jaunās Derības motīvi glezniecībā. Atsevišķi autors grāmatā pievērsies Aizkraukles baznīcai un tās simboliem, kā arī Usmas baznīcai un tās nozīmei Latvijas kultūrā.

Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs šo grāmatu raksturojis kā ļoti vērtīgu darbu, kas vienkopus savācis Latvijas sakrālās kultūras vērtīgākos paraugus, skatot tos vēsturiskā perspektīvā un novietojot Latvijas un Eiropas kultūras, kā arī tajās norietošo procesu kontekstā. "Šis darbs padara taustāmu to, kas ir tik vērtīgs mūsu sakrālajā mākslā — tā veido tiltu starp dievišķo un laicīgo realitāti, ir kā katalizators, kurš palīdz cilvēkam atvērties uz dievišķā klātbūtni, padara to taustāmu. Banalizējot dievišķo, cilvēkam patiesībā tiek aizslēgts ceļš pie tā. Tā ir viena no Latvijas kultūras lielajām vērtībām — bijība pret sacrum."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja