Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reičela Džoisa. Harolda Fraja neticamais svētceļojums

Apgādā Zvaigzne ABC iznācis Reičelas Džoisas darbs Harolda Fraja neticamais svētceļojums, informēja izdevniecības pārstāve Kristīne Ilziņa. Romāns ar smalki anglisku humoru un viegli rezignētu smeldzi, bez pompozitātes un klišejām.

Harolds Frajs ir parasts kungs agrīnos pensijas gados. Precējies teju četrdesmit gadus, bet pēdējos divdesmit no tiem attiecības ar sievu Morīnu drīzāk ir vēsas nekā draudzīgas. Patiesībā ir pat drusku trakāk – Morīnu kaitina itin viss, ko Harolds saka vai dara, savukārt Harolds nedara neko, lai attiecības mainītos. Kādā rītā Harolds saņem vēstuli no bijušās kolēģes Kvīnijas Henesijas. Tā ir ļoti īsa un pavēsta vien to, ka Kvīnijai ir vēzis un viņa mirst kādā mazītiņā hospisā Anglijas otrā galā. Harolds ir satriekts – viņš gadiem nav domājis par Kvīniju, taču pirms ilga laika šī sieviete ir izdarījusi viņam pakalpojumu. Lielu. Nenovērtējamu. Un vienkāršajā vecajā vīrā rodas vēlme kaut kā atmaksāt vai vismaz izrunāties, pirms nav par vēlu. Viņš uzraksta Kvīnijai vēstuli un dodas to iemest, taču kājas pašas nes Haroldu arvien tālāk uz priekšu, garām jau piektajai pastkastītei, līdz vecais vīrs attopas, ka jau soļo pāri visai valstij. Iracionāli, bet Harolds tic – Kvīnija sagaidīs viņa ierašanos. 

Kamēr Harolds kājām iet tālo ceļu, dzīve ap viņu veido savus pārsteigumus. Pēc dažām nedēļām viņš kļūst par slavenību, cilvēki seko Harolda maršrutam TV ziņās un Twitter, daudzi pat pievienojas viņa gājienam. Harolds attopas svešu ļaužu ielenkumā un katrs no sekotājiem ir pārliecināts, ka labāk par Haroldu izprot svētceļojuma mērķi un dziļāko būtību. Haroldam seko šķirtene un ģimeni zaudējis tēvs, pusaugu hipijs un lapsveidīgs šunelis; katrs no viņiem vēlas glābt Kvīniju un lai Harolds izglābtu viņus... Atklāsmes šī ceļojuma laikā sagaida arī mājās palikušo Morīnu.

Reičela Džoisa ir angļu rakstniece, teātra un kino aktrise. Sarakstījusi vairāk nekā 20 raidlugu, par kurām 2007. gadā saņēmusi Tinisvuda balvu. Harolda Fraja neticamais svētceļojums ir viņas pirmais romāns. Tas nominēts Bukera balvai, saņēmis Specsavers Nacionālo literatūras balvu par labāko debiju un tiek ekranizēts.

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja