Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Baltijas pērle aprīlī acina uz filmu Dovlatovs un tikšanos ar režisoru Alekseju Germanu

11. aprīlī plkst. 18.30 kinoteātra Splendid Palace notiks filmas Dovlatovs pirmizrāde un tikšanās ar kinorežisoru Alekseju Germanu un mākslinieci-inscenētāju Jeļenu Okopnuju, informēja festivāla Baltijas pērle pārstāve Marina Ļipčenko.

Filma 68. Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā apbalvota ar Sudraba lāci par izcilu māksliniecisko ieguldījumu, kā arī  ieguvusi Berliner Morgenpost lasītāju žūrijas speciālbalvu.

“Šajā filmā nav atainoti konkrēti varoņi un notikumi, mēs drīzāk esam radījuši tā laika vispārējo gaisotni. Mūsu literatūra ir traģisku paaudžu literatūra. Dovlatovs ir unikāls, jo saprata, ka pieder šādai paaudzei, un samierinājās. Viņš smaida, atbildot neizbēgamajam,” stāsta Aleksejs Germans.

Kultūras elites bohēmiskā dzīve un uzdzīve, padomju žurnālistu darbadienas, kafejnīca Saigona, kinostudija Ļenfiļm, dzejas lasījumi, intelektuāla tērgāšana, dziesmas ģitāras pavadījumā. Nežēlastībā kritušais Josifs Brodskis, literāti, mākslinieki un mūziķi, kuru laiks paiet veltās pūlēs atbilst dzīves un laikmeta prasībām, jo viņi ir nolemti būt nesaprasti un plašākai sabiedrībai nezināmi. Gaisā virmo vārds “emigrācija”…

Paradoksālu un smieklīgu situāciju vērpetes, maiga un ārkārtīgi dziļa filma par laikmetu, par cilvēkiem no Ļeņingradas kultūras pēdējā spožā pacēluma un par pilsētu – miglās tīto un sniega klāto Ļeņingradu, sasalušā laika simbolu, kurā "vienīgais krietnais ceļš ir kļūdu, vilšanos un cerību ceļš."

Māksliniece-inscenētāja un kostīmu māksliniece Jeļena Okopnaja līdz vissmalkākajai niansei uzbūrusi pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidi. Viss kadrā esošais: rekvizīti, iekārtojums, kostīmi un gaismekļi ir oriģināli tā laika liecinieki. Lai panāktu ticamu vēstures restaurāciju, filmas radītāji vērsās pēc palīdzības pie Sanktpēterburgas iedzīvotājiem – viņi tika lūgti atnest uz kinostudiju Ļenfiļm attiecīgā laika perioda apģērbu, fotogrāfijas, sadzīves priekšmetus un pat mēbeles.

A. Germans tradicionāli velta daudz uzmanības vissīkāko autentisko detaļu klātbūtnei. Viņam ir izdevies iekļaut filmā gan skumjas pēc zudušās rēgainās Ļeņingradas, gan septiņdesmito gadu smacējošo stagnācijas izjūtu, gan Dovlatova priekšnojautu attiecībā uz savu likteni. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja