Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Splendid Palace papildina tiešsaistes seansus ar Venēcijas un Kannu kinofestivālos godalgotām filmām

Līdz maija beigām kinoteātra Splendid Palace tiešsaistes seansos iespējams noskatīties divas izcilas spāņu un brazīliešu režisoru filmas par cilvēcisko attiecību līkločiem - režisora Rodrigo Sorogojena filmu Māte un Karīma Ainousa melodrāmu Neredzamā dzīve, informēja kinoteātra pārstāvji.

Māte (Madre)

Kino pasaule pazīst daudzas un dažādu žanru filmas, kuru nosaukumā ir ietverts vārds – māte. Tā ir spēcīga un emocionāli ietilpīga iespēja runāt par privāto un vispārcilvēcisko. Savienot intīmi vārdos nepasakāmo mātes jūtu amplitūdu ar episku pasaules gala un sākuma sajūtu - ir šīs jaunās filmas lielākais sasniegums.

Pieredzējušais TV un kino režisors Rodrigo Sorogojens (Rodrigo Sorogoyen) 2017. gadā uzņēma īsfilmu, kas mazā emocionālā kinodarbā atklāja jaunas sievietes drāmu – ceļojuma laikā mīklainos apstākļos pazūd  viņas sešgadīgais dēls. Īsfilma saņēma Oskara nomināciju. Tas deva iedvesmu šo stāstu izvērst līdz pilnmetrāžas kino, saglabājot galvenās lomas atveidotāju aktrisi Martu Nieto un filmas nosaukumu  - Māte (Madre, 2019).

Mīļotā bērna zaudējums un turpmākā prombūtne atstāj pastāvīgas rētas jebkura cilvēka psihē un bieži vien rada negaidītas un tālejošas sekas, atstājot uz visiem laikiem neatbildētus jautājumus, uz visiem laikiem izmainītu ceļu uz priekšu. Spāņu režisors Rodrigo Sorogojens, paplašinot savu Oskaram nominēto tāda paša nosaukuma īsfilmu, atklāj emocijas un perspektīvas, kuras ir neparedzamas, mulsinošas un trauslas. Filmas  dinamika stāstam ļauj  pāraugt gan romantiskā drāmā, gan psiholoģiskā trillerī.

 

Neredzamā dzīve (Invisible Life)

Pasaulē godalgotais brazīliešu režisors Karīms Ainouss (Karim Aïnouz) savā kino spēj attēlot teiksmainu un sapņu piesātinātu sieviešu pasauli ar smalkiem dramatiskiem zemtekstiem, kas saistīti ar ģimenes attiecībām vīriešu diktētā pasaulē.

Filmu Neredzamā dzīve pasaulē nodēvējuši par tropisko melodrāmu, kuru režisors veidojis atsaucoties uz savām jaunības kino atmiņām. Tas saistās ar 70. gadu Latīņamerikas Ziepju operām, kas piepildīja TV ekrānus un bija adresētas galvenokārt sieviešu auditorijai. Tās bija sentimentālas daudzsēriju attiecību filmas, kurās bija skaisti cilvēki un naivi mīlas stāsti. Šīs filmas skatījās arī režisora mamma. Karīms Ainouss to visu sublimē, radot savu autora rokrakstu un  kino skatījumu uz Latīņamerikas kultūru.

Neredzamā dzīve ir divu māsu stāsts, kas fascinē ar savu intensitāti itin visos filmas izteiksmes līdzekļos. Dedzinoši spilgtas  dienvidu dabas krāsas, gandrīz fiziski sajūta tveice, sievišķības starojums, smiekli, jaunības uzbudināti, skaisti cilvēki, joki, sadzīve, latīņamerikāņu mūzikas ritmi, piesātināti dabas trokšņi. Atsauces uz "maģisko reālismu" literatūrā. Taču atšķirībā no tradicionālajām melodrāmām, Karīms Ainouss, nepazaudējot stāstījuma vieglumu, iezīmē arī sociālo kontekstu. Jaunības enerģijas apzināšanās prieks, alkas dzīvot, alkas pēc brīvības un mīlestības. Jaunu meiteņu sapņi ir tikai sapņi, konvencionālā ģimenes modelī un pasaulē, kurā sieviete ir atkarīga no vīrieša gribas, neatkarīgi no tā vai viņš tēvs, vīrs vai tikai viņas miesas iekārotājs.

Filma ir vizuāli fascinējoša un jutekliska gan ainavās, portretos un  vissīkākajās detaļās. Neredzamo dzīvi filmējusi izcilā franču kinooperatore Helēna Luvāra (Hélène Louvart), ar kameru pietuvojoties katrai no varonēm, spējot identificēties ar raksturiem, temperamentu, noskaņojumu. Helnēna Luvāra uzņēmusi 59 pilnmetrāžas filmas, tostarp Anjēzes Vardas, Vima Vendersa, un Leo Karaksa darbus.

Filma Neredzamā dzīve ir godalgota starptautiskajā Kannu kinofestivālā un vēl 50 citos kinofestivālos.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja