Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā papildu būs pieejami gandrīz 2 miljoni eiro

2023. gada 2. maija sēdē Ministru kabinets konceptuāli atbalstīja papildu valsts budžeta finansējuma piešķiršanu 1 994 857 eiro apmērā līdzfinansējumam ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) 2023. gadā organizētās trešās atlases kārtas filmu projektiem, informēja Ekonomikas ministrijā.

Paredzēts, ka ar papildu finansējuma piešķiršanu varētu tikt īstenoti septiņi Latvijas un Vācijas, Izraēlas, Francijas, Šveices, Somijas un Īrijas producentu apvienību kino kopprojekti.

Projektu īstenošanas rezultātā Latvijas tautsaimniecībā ieplūstu finansējums filmēšanas vajadzībām 9,79 milj. eiro apmērā, kā arī nodokļos nomaksātā summa veidos 3,12 milj. eiro.

"Ārvalstu filmu uzņemšanas kopprojekti palīdz ne tikai stiprināt Latvijas filmu nozares profesionāļu konkurētspēju un eksportspēju starptautiskajā tirgū, bet arī veicina Latvijas atpazīstamību kino industrijā un nodrošina ieņēmumus arī citās, saistītajās tautsaimniecības nozarēs – loģistikā, izmitināšanā, ēdināšanā u.c. pakalpojumos. 2022. un 2023. gadā ir mērķtiecīgi strādāts pie ārvalstu producentu piesaistīšanas. Tā šī gada starptautiskajā kinofestivālā Berlīnē tika uzsāktas sarunas ar Netflix par filmēšanas iespējām Latvijā, kā arī panākta vienošanās, ka rudenī Baltijas valstīs ieradīsies ASV un Eiropas lielāko filmu studiju pārstāvji, lai pozicionētu Baltijas reģionu kā izcilu lokāciju filmu uzņemšanai, tai skaitā piedāvājot valsts atbalsta programmas," uzsver ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Apstiprinot papildu finansējumu valsts atbalsta programmas ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā ietvaros 2023. gadā varētu tikt īstenoti tādi projekti kā:

  • producentu apvienības Cinevilla Films un Vācijas Story House Picture GmbH seriāla Sisi turpinājuma uzņemšanu par pēdējo Austroungārijas ķeizarieni Elizabeti,
  • producentu apvienības Ego Media un Izraēlas ZAO Films spēlfilmu Haims un Grēta,
  • producentu apvienības Cinevilla Films un Vācijas Story House Picture GmbH kopprojektu Terra X One day in…,
  • Latvijas producentu apvienības White Picture un Francijas SBS Productions kopprojektu Divi prokurori,
  • Latvijas producentu apvienības TASSE FILM un Šveices Snakefilm GmbH kopprojektu Stikla siena,
  • Latvijas producentu apvienības TASSE FILM un Somijas Art Films Productions kopprojektu Pēc mums tikai plūdi,
  • Latvijas producentu apvienības Studija Lokomotīve un Īrijas Fantastic Films Ltd kopprojektu Atjaunošana Greisonu namā.

 

Nolūkā veicināt ārvalstu investīciju piesaisti, daudzās valstīs Eiropā un pasaulē ir izveidoti dažādi finanšu mehānismi gan nodokļu, gan fondu veidā, lai ārvalstu filmu producenti būtu finansiāli ieinteresēti uzņemt filmas konkrētajā valstī, atgūstot daļu ieguldītā finansējuma. Arī Latvijas valdība 2022. gada martā apstiprināja Ekonomikas ministrijas izstrādātu valsts atbalsta programmu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja