Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ditas Rietumas kino izlase: 23.II - 2.III

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas.

Džekija @@@@

Režisors Pablo Larēns Lomās Natālija Portmena, Pīters Sarsgārds, Grēta Gerviga

Filma, kura kopš pirmizrādes Venēcijas kinofestivālā daudziem ir kļuvusi par kvēlas sajūsmas objektu. Kaut neesmu no tiem, kuri uzskata Natālijas Portmenas darbu Džekijas Kenedijas lomā par ideālu un absolūti ticamu, mana balstiņa būs mazs pīkstiens jūsmas okeānā – turklāt aktrisei ir visas iespējas šosvētdien saņemt Oskaru. Interesantākais filmā ir precīzais dramaturģiskais fokuss – darbība koncentrējas prezidenta Džona Kenedija slepkavības dienā un bēru organizēšanas laikā.

 

Mēnessgaisma @@@@

Režisors Berijs Dženkinss Lomās Trevante Rodess, Andrē Olāns, Dženele Monae, Eštons Sanderss u. c. 

No deviņiem gada labākās filmas Oskaram nominētajiem darbiem LV rādītas sešas. Dažas, piemēram, smalkā Mēnessgaisma, tikko parādījušās un varonīgi cīnās par skatītājiem. Pieaugšanas stāsts, kura galvenais varonis ir vienaudžu tiranizēts puika afroamerikānis, turklāt gejs, nav viegli pārdodama prece mūsu aizspriedumu samocītajā, līdz nejēgai komercializētajā sabiedrībā. Spēcīga, poētiska, dramatiska filma – pelnītas astoņas Oskara nominācijas. Tās kontā jau ir Zelta globuss kā gada labākajai drāmai.

 

Francs @@@@ 

Režisors Fransuā Ozons Lomās Pjērs Ninē, Paula Bēra, Ernsts Štecners 

Kaut šī Fransuā Ozona filma neattiecas uz Oskaru sacensību, tas neliedz uzskatīt Francu par vienu no 2016. gada interesantākajiem Eiropas kino sasniegumiem. Konceptuāli vecmodīgā, melnbaltā melodrāma, kuras pamatā ir klasiķa Ernsta Lubiča filma Broken Lullaby (1932), ir stāsts par laiku pēc Pirmā pasaules kara. Filmā Francs ir izcils aktieru ansamblis – francūzis Pjērs Ninē, kurš tēlojis filmā Īvs Senlorāns, un vāciete Paula Bēra, kurai par šo lomu piešķirta balva Venēcijas festivālā.

 

Komivojažieris @@@@ 

Režisors Asgars Farhadi Lomās Šahabs Hoseini, Taranē Alidosti, Babaks Karimi 

Vērts redzēt irāņu režisora Asgara Farhadi drāmu Komivojažieris, kas pretendē uz Oskaru labākās ārzemju filmas kategorijā. Tajā ikdienišķs incidents – svešinieka ienākšana precēta pāra dzīvoklī – kļūst par eksplozīvas spriedzes ieganstu. Režisors negrasās doties uz ceremoniju Losandželosā iespējamo imigrācijas problēmu dēļ. Asgara Farhadi talantu ASV Kinoakadēmija novērtējusi augstu un ne pirmo reizi: māksliniekam jau ir 2012. gada labākās ārzemju filmas Oskars par drāmu Šķiršanās/A Separation.

Top komentāri

elab
e
"Komivojažierī" arābu bļaustība un histēriska nagu mētāšana pret debesīm. "Džekijā" kārtējā kinoakadēmijas mīlules Portmanes centība un nevarība. "Mēnesgaismā" jau kuro reizi grib aizkustināt ar raudinošu afroamerikāņu stāstu, bet nelielais apmeklētāju skaits liecina, ka potenciālais skatītājs balso ar kājām. Toties Rietuma sajūsmā par visu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja