Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Ditas Rietumas kino izlase: 28.IX - 7.X

Kinokritiķe Dita Rietuma vērtē kinoteātros skatāmās filmas.

Pirmdzimtais

Režisors Aiks Karapetjans. Lomās Kaspars Znotiņš, Maija Doveika, Kaspars Zāle u. c.

Latvijas filmas pirmizrāde. Režisora Aika Karapetjana Pirmdzimtais droši vien izraisīs pretrunīgu vērtējumu. Filma piedāvā uz reālā un irreālā robežšķautnes balansējošu vēstījumu un rada asociācijas ar Romāna Polaņska 1967. gada šausmu filmu Rozmarijas bērns. Pirmdzimtā galvenais varonis ir nevis jauna meitene gaidībās, bet nobriedis vīrietis – arhitekts, kurš drīzumā kļūs par tēvu. Gan Rozmarijas bērnu, gan Pirmdzimto var traktēt kā reālpsiholoģisku šausmeni un sakairināta prāta radītu realitātes definīciju. Filma ir provokatīva un intriģējoša.

 

Māt! @@@

Režisors Darens Aronofskis. Lomās Dženifere Lorensa, Havjers Bardems, Mišela Feifere, Domnels Glīsons, Eds Heriss, Kristena Viga

Šā brīža skandalozākā filma. Režisors Darens Aronofskis ar filmu Māt! nesen satracināja Venēcijas festivāla publiku, un tracis nav norimis. Pašlaik filmas mārketings tiek būvēts, nu jau izmantojot skandāla kapitālu. Havjers Bardems un Dženifere Lorensa spēlē rakstnieku un viņa mūzu filmā, kas tikai sākotnēji atgādina psiholoģisku drāmu ar šausmu filmas elementiem. Darbības gaitā filma kļūst par simboliem piepildītu, arī brutālu līdzību, ar kuras palīdzību Darens Aronofskis nosaka neglaimojošu diagnozi sievietēm, vīriešiem un mūsdienu sabiedrībai kopumā.

 

Stiprāks @@@@

Režisors Deivids Gordons Grīns. Lomās Džeiks Gilenhols, Tatjana Maslani, Klensijs Brauns, Miranda Ričardsone Filma ir veidota labākajās amerikāņu dokumentālo drāmu tradīcijās – ar rūpīgi izsvērtiem dramatisma, emociju un patosa mirkļiem. Tās pamatā ir Džefa Baumana pārdzīvotā traģēdija – 2013. gadā Bostonas maratona laikā notikušajā terora aktā viņš zaudēja kājas. Džeiks Gilenhols ir viens no savas paaudzes labākajiem amerikāņu aktieriem, un Džefa Baumana loma viņam noteikti sagādās Oskara nomināciju. Spēcīgs darbs, kas spēj satriekt. Izteiksmīga mātes alkoholiķes lomā ir Miranda Ričardsone, Džefa draudzeni pārliecinoši atveido Tatjana Maslani.

 

Vectēvs, kas bīstamāks par datoru

Režisors Varis Brasla. Lomās Markuss Jānis Eglītis, Eva Ozola, Mārtiņš Vilsons, Akvelīna Līvmane Režisora Vara Braslas ģimenes filmu Vectēvs, kas bīstamāks par datoru, kura aizsāka Latvijas simtgades filmu ciklu, jau ir noskatījušies vairāk nekā 40 000 skatītāju. Šis iespaidīgais skaitlis liecina, ka, par spīti visam – arī atsevišķiem kritiķu iebildumiem –, filma ir atradusi savu publiku – bērnus, kuriem tā pamatā ir domāta. No oktobra sākuma filmu sāks izrādīt Latvijas novados – kultūras namos un citās kino skatīšanās vietās, kas ļauj cerēt, ka Vectēva, kas bīstamāks par datoru skatītāju skaits vēl augs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja