Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivālā Riga IFF pirmizrādi piedzīvos Polijas un Latvijas kopražojuma animācijas īsfilma Sakritības

Festivālā Riga IFF, starptautiskajā īsfilmu konkursa programmā Pārtaisīt/Pārveidot, 20. oktobrī Latvijas pirmizrādi piedzīvos Polijas un Latvijas kopražojuma animācijas īsfilma Sakritības/Misaligned, kuras veidošanā piedalījusies starptautiski visaktīvākā Latvijas animācijas studija Atom Art.

Poļu režisores Martas Magnuškas īsformāta darbs Sakritības ir autoranimācijas filma pieaugušajiem, kas tapusi, sadarbojoties vienai no spēcīgākajām Polijas studijām Animoon un starptautiski pazīstamajai Latvijas studijai Atom Art. Filmas pasaules pirmizrāde notika 2022. gada augustā prestižajā Lokarno starptautiskajā kinofestivālā. 7 minūtes garās filmas režisore ir Marta Magnuška, kuras līdzšinējie darbi izrādīti Kannās, Ansī un citos nozīmīgos festivālos, Latvijas puses radošie līdzautori projektā ir animatori Mārtiņš Dūmiņš un Kristīne Zvirbule, filma tapusi analogajā tehnikā – ar roku zīmētā ogles animācijā.

Filmas līdzproducenti Pjotrs Ščepanovičs (Animoon) un Sabīne Andersone (Atom Art) jau iepriekš sadarbojušies, veidojot Latvijas un pasaules skatītāju iemīļoto pilnmetrāžas animācijas filmu Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi (2019, režisors Edmunds Jansons). Filmas Sakritības finansiālie atbalstītāji ir Nacionālais kino centrs un Polijas Filmu institūts.

Filmas Sakritības stāsts norisinās istabā, kurā atrodas sieviete un vīrietis, terārijā sēž gekons, ap lampu riņķo mušas. Pakāpeniski, paātrinoties šo atsevišķo pasauļu ritmam, var pamanīt aizvien vairāk savstarpēju atkarību un sakritību starp novērotajiem elementiem un norisēm, rodas sajūta, ka šie mikrokosmosi ritmiski mijiedarbojas un ir daļa no kādas visaptverošas Visuma kārtības. Filmas skatītājs ar montāžas ritma palīdzību no divu cilvēku attiecību vērotāja pamazām kļūst par daļu šīs istabas mikropasaules un tiek vienkāršā un asprātīgā veidā uzvedināts domāt par cilvēka vietu Visumā, lietu, notikumu un sakritību virknē.

Riga IFF starptautiskā īsfilmu konkursa programmā Pārtaisīt/Pārveidot filmu Sakritības iespējams noskatīties gan klātienes seansā kinoteātrī K. Suns 20. oktobrī 21.00, gan tiešsaistē visā Latvijā no 20. oktobra 21.00 līdz festivāla beigām – 23. oktobra pusnaktij.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja