Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Īpašais skatiens uz Kaķi. Režisora Ginta Zilbaloža filma Straume ieplūst plašos kino ūdeņos

"Ne par ko labāku pat sapņot nevar! Es nezinu, vai vēl kādai pilnmetrāžas animācijas filmai ir izdevies iekļūt gan Kannās, gan Ansī. Tā ir ideāla kombinācija," sarunā ar laikrakstu Diena saka režisora Ginta Zilbaloža kinodarba Straume producents Matīss Kaža.

Šīs nedēļas sākumā saņemtajai ziņai, ka Latvijas, Francijas un Beļģijas kopražojums ir ticis iekļauts 77. Kannu kinofestivāla konkursā Īpašais skatiens/Un Certain Regard, vakar sekoja informācija, ka tam ir izdevies iekļūt arī Ansī animācijas festivāla galvenajā konkursā.

"Pēdējie pieci gadi manā dzīvē, strādājot pie šīs filmas, ir bijuši ļoti intensīvi un izaicinājumu piepildīti, un es ar patiesu nepacietību gaidu, kad beidzot skatītāji varēs to redzēt," sava kinodarba iekļaušanu Kannu kinofestivāla konkursā komentēja Gints Zilbalodis. Personiskā stāsta darbība norisinās krāšņā, cilvēku pamestā pasaulē. Tās centrālais varonis ir patstāvīgais un neatkarīgais Kaķis, kurš pieradis visu dzīvē darīt viens pats, bet plūdu dēļ viņam nākas pamest mājas un meklēt kopīgu valodu ar citiem dzīvniekiem, rodot patvērumu nelielā laivā.

 

Konkursa retums

Šajā Kannu kinofestivāla konkursā ik gadu tiek iekļauts aptuveni divdesmit filmu no visas pasaules ar neparastu, oriģinālu māksliniecisko redzējumu. Šī gada Īpašā skatiena starptautisko žūriju vadīs pazīstamais kanādiešu režisors Ksavjē Dolans, kurš savu pirmo starptautisko atzinību ir guvis tieši Kannu kinofestivālā ar debijas spēlfilmu Es nogalināju savu māti (2009) un atgriezies tajā vairākkārtīgi. Latvijas kino konkursā Un Certain Regard līdz šim ir bijis tikai vienreiz – tā bija režisores Lailas Pakalniņas melnbaltā spēlfilma Kurpe (1998).

"Kannu kinofestivāls savos konkursos pilnmetrāžas animācijas filmas izvēlas reti. Es atceros, ka pirms vairākiem gadiem Īpašajā skatienā tika demonstrēta animācijas fantāzijas drāma Sarkanais bruņurupucis/The Red Turtle (2016), kas pēc tam izpelnījās ievērojamu kino izplatītāju interesi visā pasaulē. Pagaidām Straume ir vienīgā izziņotā pilnmetrāžas animācijas filma šī gada konkursā Un Certain Regard. Tā ir priekšrocība, jo atšķirīgais vienmēr piesaista uzmanību," norāda Matīss Kaža.

 

Atpakaļ plūsmā

Iepriekš Gints Zilbalodis vienatnē ir radījis pilnmetrāžas animācijas filmu Projām (2019), kas ar panākumiem izrādīta vairāk nekā deviņdesmit kinofestivālos un saņēmusi Ansī animācijas festivāla konkursa Contrechamp galveno balvu. Savukārt šogad režisors iesaistīsies cīņā jau par uzvaru galvenajā konkursā ar savu kinodarbu, pie kā strādājusi vesela starptautiska komanda: Straumes tēlu animācija ir tikusi veidota Francijā, skaņas pēcapstrāde veikta Beļģijā, tēli, vides elementi, vizuālie efekti un mūzika tapusi Latvijā.

"Tas ir īpašs, ļoti mūsdienīgs kinematogrāfisks ceļojums gan tehniskā izpildījuma, gan arī mākslinieciskā risinājuma ziņā. Tajā ir jūtama ietekme no spēlfilmām ar garajiem kadriem un operatora darbu – ar precīzi horeografētu jeb iestudētu digitālās kameras kustību," raksturo Matīss Kaža, kurš kopā ar kolēģiem vēlas piesaistīt šim kinodarbam jaudīgu amerikāņu izplatītāju. Jau šobrīd viņi ir noslēguši līgumu ar franču kompāniju UFO Distribution – nākamā gada sākumā filma nonāks uz Francijas kinoteātru ekrāniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja