Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reizi simt gados

Valsts svētku dienā 4. maijā iespēja bez maksas skatīties Latvijas filmas ir jau stabils ieradums. Arī šogad dažādās vietās un platformās – portālā filmas.lv, kinoteātrī Splendid Palace un Rīgas apkaimēs

Nacionālā kino centra tradicionālais 4. maija Latvijas filmu maratons pirms diviem gadiem izrādījās pietiekami operatīvs, lai pandēmijas apstākļos zibenīgi pārorientētos no klasiskajām kinozālēm uz pasaules tiešsaistes festivālu portālā filmas.lv. Šogad tas reaģē tikpat operatīvi un nelaiž garām pirmo pēcpandēmijas iespēju atgriezties kinoteātrī Splendid Palace, kur risinājies jau gandrīz 20 gadu. Tomēr arī divos aizvadītajos gados izkoptajam tiešsaistes modelim ir savi plusi, kurus grēks būtu ignorēt, tāpēc vismaz šoreiz filmu maratons notiks dubultversijā – gan tiem, kas pieraduši un ilgojas filmas redzēt tumšā kinozālē uz lielā ekrāna, gan tiem, kas dzīvo pārāk tālu no kinoteātra un tāpēc svētkus var piedzīvot tikai attālinātā variantā (tiesa, jātur prātā, ka abos formātos filmu programma būs atšķirīga). Uz kinoteātra bezmaksas seansiem iepriekš būs jāapgādājas ar speciāliem ielūgumiem, kas ir pieejami kinoteātra Splendid Palace kasē un mājaslapā. Portāla filmas.lv lietošanai pietiks ar datoru un interneta pieslēgumu jebkur pasaulē.

Pārsteigums jubilāram

Šāgada filmu maratona pirmais seanss plkst. 13 piedāvā kaut ko tik unikālu, kas atgadās tikai reizi simt gados, – Latvijas kino vecmeistars Rolands Kalniņš, kurš dzimis 1922. gadā, šogad maija sākumā svinēs simto jubileju, un uz Goda seansu Splendid Palace solās ierasties gan pats jubilārs, kuram jau labu laiku ar iegravētu plāksnīti atzīmēta pašam sava vieta Lielajā zālē, gan viņa jaunie draugi no grupas Carnival Youth, gan citi režisora talanta cienītāji. Goda seansā tiks demonstrēta Rolanda Kalniņa filmu filma Četri balti krekli (1967), kas režisora vārdu pirms dažiem gadiem aiznesa pat līdz Kannu festivāla programmai Cannes Classics. Seansa sākumā paredzēts pārsteigums – jubilāram veltīta īsfilma, kuras autori ir negaidītā kombinācijā apvienojušās radošas personības. Rolanda Kalniņa jubilejas svinēšanu dažas dienas vēlāk papildinās arī meistara filmu kolekcija portālā filmas.lv – sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu digitalizētas pilnīgi visas viņa uzņemtās spēlfilmas un dokumentālās filmas, kas tiks padarītas pieejamas režisora dzimšanas dienā, 7. maijā.

4. maija maratona programmu Splendid Palace Lielajā zālē turpinās tradicionālais animācijas filmu seanss bērniem. Tajā tiks demonstrēts visai plašs spektrs Latvijas animācijas jaunāko sasniegumu (visas filmas pabeigtas 2021. gadā) – būs gan sirsnīgie filca lācīši un mākoņu aitiņas no Māras Liniņas filmas Čuči, čuči, gan virtuozi virpuļojoši plastmasas maisiņi no Daces Rīdūzes leļļu filmas Dusmukule, gan enerģiskas meitenes cīņa ar plastilīna briesmoņiem Nila Skapāna pēdējā filmā Diendusa, gan Vladimira Leščova smalkais melnbaltais zīmējums bērnības atmiņu filmā Atgriešanās, gan Edmunda Jansona starptautiski ļoti pieprasītā un gandrīz vai politiski aktuālā īsfilma Goda sardze – spilgtā zili dzeltenā krāsu gammā.

Lielās pirmizrādes

Viena no Latvijas filmu maratona senākajām tradīcijām ir jaunu filmu pirmizrādes, un arī šogad Lielajā zālē paredzēti šādi svinīgie notikumi. Nacionālo pirmizrādi pēc veiksmīga starta Eiropas festivālos piedzīvos Lailas Pakalniņas dokumentālā filma Mājas (2021), kas pirmos skatītājus sastapa pagājušā gada novembrī vienlaikus divos starptautiskos festivālos – Tallinas Melnajās naktīs un Amsterdamas IDFA izlasē Meistari/Masters. Filma Mājas ir līdz šim garākais Lailas Pakalniņas darbs, un divas stundas ekrāna laika aizrit šķietami vienveidīgi – visdažādāko Latvijas māju iemītnieki tiek lūgti uz minūti sastingt operatora Ginta Bērziņa kameras uzmanības centrā pašiem savas mājas loga vai durvju atvērumā. Izlasot šādu aprakstu, varētu domāt, ka skatītājam jau pēc kādas piektās sestās mājas kļūs garlaicīgi, bet nē – formālā uzstādījuma efekts ir gluži pretējs, filma aizrauj un ievelk dažādu portretu kaleidoskopā. Tā liek sāpīgi apzināties, cik nozīmīgs un trausls ir jēdziens "mājas", īpaši kara apstākļos, kad tik daudziem tās vardarbīgi atņemtas un jāmeklē citā zemē.

Otra lielā pirmizrāde šajā zālē vakara seansā būs režisora Ivara Zviedra pilnmetrāžas dokumentālā filma Bahs pret Covid – tematiski ietilpīga un mākslinieciski eleganta otrās šī laikmeta karstās aktualitātes dokumentācija. Materiālu šim darbam Ivars Zviedris, dokumentālists pēc aicinājuma, sāka filmēt jau pirmajās dienās pēc pandēmijas izsludināšanas, vēl pat nezinādams, vai filmas ražošanai atradīs finansējumu. Laika gaitā iezīmējās filmas centrālais varonis – mūziķis Normunds, kurš savu čellu Doma laukumā spēlē kaut vai tikai baložiem, ja cilvēku nav. Filmēšana divu gadu garumā ļāvusi autoram aptvert praktiski visas tēmas, kas ietilpst vīrusa mainītās pasaules problemātikā: gan ārstu smago ikdienu un tukšās pilsētu ielas, gan radikāļu skandalēšanu protesta mītiņos un traģikomisku skatu uz attālināto mācību realitāti, gan visādus "atbrīvotās apziņas" sludinātājus un ierobežojumu regulēto dzīvi. Šis arī ir kaleidoskops, tomēr ārkārtīgi smalki organizēts un ritmiski strukturēts – izrādās, pēdējā laika titulētākais Latvijas dokumentālists Ivars Zviedris, nu jau regulārs Lielā Kristapa laureāts, ir arī muzikāli dzirdīgs – vismaz, piemēram, vakcinācijas procesa tuvplānus un kopplānus viņš pratis nofilmēt un samontēt kā atsevišķu horeogrāfisku epizodi.

Varonības laiks

Kinoteātra Splendid Palace Mazajā zālē trīs seansi 4. maijā veltīti gandrīz vienotai tematikai – cilvēka drosmei un pretošanās spējai sarežģītos politiskos apstākļos, kara vai okupācijas laikā. Traģisks konteksts ir piemiņas seansam, kurā tiks demonstrēta Lietuvas un Ukrainas kopražojuma dokumentālā filma Mariupole (2016), starptautiskos festivālos pieprasīts darbs, kurš kļuvis par pieminekli gan karā nopostītajai pilsētai, gan tās autoram – lietuviešu režisors Mants Kvedaravičs (1976–2022) aprīļa sākumā tika nogalināts tieši Mariupolē.

Vēl viena Ukrainas filmas pirmizrāde Latvijā paredzēta Mazās zāles pēdējā seansā – vēl tikai šāgada sākumā pabeigtā spēlfilma, kara un mīlestības drāma Baltais krauklis (režisors Marjans Bušans). Filma stāsta par notikumiem kopš 2014. gada, kad Krievijas armija iebruka Donbasa apkaimē, kur dzīvo filmas galvenais varonis Mikola (lomā simpātiski vīrišķīgais Pavlo Aldošins) – fizikas skolotājs, pacifists un ekoloģiskā dzīvesveida piekritējs. Karš sadragā viņa dzīvi, un Mikola ir spiests pārvarēt sevi – palicis viens, viņš iestājas armijā un kļūst par talantīgu snaiperi, kurš strādā ar prātu, nevis trulu fizisku spēku. Viņš nolemj atriebt mīļoto sievieti un vēlāk arī kritušo draugu. Sižeta elementi atbilst varoņdrāmas žanra klasikai, fināla "kaujā" varoņa pretinieks ir tikpat augstas klases krievu armijas snaiperis, ļauns slepkava… tikai beigas nevar būt pilnīgi laimīgas, jo karš turpinās.

Šajā filmu atlasē tematiski iederas arī stāsts par aukstā kara gadiem XX gadsimta vēsturē un trimdas latviešu neatlaidīgo cīņu, daudzu gadu garumā neatlaidīgi atgādinot pasaules valstu valdībām, ka Latvija un pārējās Baltijas valstis ir vardarbīgi okupētas, nevis labprātīgi iestājušās Padomju Savienībā. Šo stāstu vēsta dokumentālā filma Valiant! Brauciens uz brīvu Latviju, jauneklīgas enerģijas piepildīts atmiņu apkopojums par kādu amizantu mašīnu un raibiem notikumiem, kuros piedalās Valiant un tā saimnieks ar draugiem. Jāpiebilst, ka mašīnas saimnieks Juris Bļodnieks no ASV 4. maijā būs atbraucis uz Latviju un sola satikties ar skatītājiem kinoteātrī Splendid Palace.

Vakara noslēgumā līdz ar tumsas iestāšanos kino skatīšanās pārcelsies uz kinoteātra priekšpagalmā iekārtoto brīvdabas kinoteātri Splendid Garden, kur tiks demonstrēta simtgades animācijas filma Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi (2018) ar subtitriem ukraiņu valodā. Ukraiņi un citi viesi tiks laipni gaidīti visos bezmaksas seansos, jo visas filmas ir apgādātas ar subtitriem angļu valodā.

Ārpus kinoteātra

Latvijas filmu maratonā vairāki seansi notiks arī Rīgas apkaimēs – Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē, Iļģuciema un Imantas Kultūras centrā –, bet pats galvenais norišu komplekts "ārpus kinoteātra" meklējams portālā filmas.lv. Tur arī šogad tiks saglabāta tehniski diezgan sarežģītā, bet pasaules skatītājiem ērtā sistēma, ka filmu izlase pieejama katrā pasaules valstī tieši un tikai 4. maijā no pusnakts līdz pusnaktij (tas nozīmē, ka filmu programma atbilstoši laika joslām gandrīz divu diennakšu garumā ceļo apkārt zemeslodei no Amerikas kontinenta rietumkrasta līdz Tālajiem Austrumiem), vienīgi šogad tā nav sadalīta konkrētos seansu laikos – visas filmas pieejamas visas dienas garumā.

Portālā filmas.lv šajos svētkos varēs noskatīties režisora Viestura Kairiša spēlfilmu Pilsēta pie upes (2020) un trīs simtgades filmas – Edmunda Jansona pilnmetrāžas animācijas filmu Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi (2018), arī ar subtitriem ukraiņu valodā, režisores Kristīnes Želves dokumentālo filmu Mērijas ceļojums (2018), kas stāsta par kultūras vērtību glābšanu kara laikā un sasaucas ar aktuālo situāciju Ukrainā, un režisora Ivara Selecka dokumentālo filmu Turpinājums (2018), kas šoreiz pārstāv arī Nacionālā kino centra 30 gadu jubilejas izlasi.

Informācija: www.nkc.gov.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja