Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

68. Venēcijas kinofestivālā uzvar Aleksandra Sokurova Fausts

Sestdienas vakarā noslēdzās 68. Starptautiskais Venēcijas kinofestivāls, kura galveno balvu Zelta lauvu ieguva izcilā krievu režisora Aleksandra Sokurova filma Fausts. Taisnība ir triumfējusi – viens no mūsdienu “spītīgākajiem” režisoriem, konsekvents klasiskās kultūras tradīciju kopējs Sokurovs, beidzot ir saņēmis savu pirmo tik augsta līmeņa starptautisko apbalvojumu.

Fausts ir  radošs un brīvs klasiskā Gētes darba interpretējums, ko Aleksandrs Sokurovs veicis kopā ar savu ilggadīgo scenāristu Juriju Arabovu. Filmā galvenajās lomās ir vācu aktieri, tās orģinālvaloda ir vācu, jo bez tās Gētes teksta interpretācija neesot iespējama, - tā uzskata režisors.  Jēdzieniski šī filma pieliek punktu Sokurova veidotajai “varas tetraloģijai”, kas fokusējas uz cilvēka un varas attiecību izpēti. Tās ietvaros tapušas filmas par Ļeņinu (Vērsis), Hitleru (Molohs), Hirohito (Saule).Krievija šā gada Venēcijas festivālā bija plaši pārstāvēta – piecas filmas dažādās festivāla sadaļās, taču Sokurova filma nenoliedzami ir viens no Venēcijas festivāla programmas spēcīgākajiem piedāvājumiem, ko novērtējusi arī amerikāņu režisora Darena Aranofska vadītā žūrija. Viens gan - šī filma ir konsekvents _art house _darbs, kuram būs ārkārtīgi grūti atrast skatītāju uz patēriņu un izklaide orientētā auditorijā.Sudraba lauvu – balvu par labāko režiju saņēma ķīniešu režisors Ren Šans Ren Hais (Ren Shan Ren Hai) par filmu Cilvēki kalni cilvēki jūra (People Mountain People Sea) – tas ir sociāli skarbs un dramatisks vēstījums par jaunu vīrieti, kurš atgriežas dzimtajā ciematā, lai atrastu brāļa slepkavu. Žūrijas speciālbalvu saņēma itāļu filma – sociāla drāma Teraferma (režisors Emanuels Krialese (Emanuele Crialese).Ar Volpi kausu – balvu labākajam aktierim - novērtēts spēcīgais un riskantais britu aktiera Maikla Fassbindera darbs filmā Kauns (Shame). Šajā britu režisora Stīva Makvīna darbā, kas bija viens no festivāla programmas līderiem, Fassbenders spēlē Ņujorkas “japīti”, kura dzīves satvars ir forsēta seksualitāte.Volpi kausu kā labākā aktrise saņēma arī ķīniete Deanija Jipa (Deanie Yip) par lomu filmā Vienkāršā dzīve (A Simple Life), kuras galvenā varone ir kalpone, kas ilgus gadus strādājusi vienai ģimenei.

Venēcijas festivālā tika piešķirtas vēl virkne balvu - labākajam operatoram, labākajam scenāristam, labākajam jaunajam aktierim u.c. Jau festivāla norises laikā (no 31.augusta līdz 10.septembrim) balvu par mūža ieguldījumu saņēma itāļu režisors Marko Belokio, savukārt Jaeger - LeCoultre sponsorēto balvu saņēma amerikāņu aktieris un režisors Als Pačīno.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja