Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Festivālā Šveicē izrādīs sešpadsmit Pakalniņas filmas

No 19. līdz 26. aprīlim Šveices pilsētā Nionā risinās starptautiskais dokumentālo filmu festivāls Visions du Réel. Šogad tajā liela uzmanība pievērsta Latvijas režisorei Lailai Pakalniņai, informēja Latvijas filmu nozares informācijas vadītāja Astra Spalvēna.

Pakalniņa festivāla ietvaros vadīs meistarklases, kā arī strādās vidēja garuma un īsmetrāžas dokumentālo filmu konkursa žūrijā. Turklāt festivāla laikā tiks demonstrēta režisores filmu retrospektīva – kopā sešpadsmit spēlfilmas un dokumentālās filmas. Sadarbībā ar Šveices Sinematēku, Pakalniņas filmas tiks izrādītas arī Lozannā un Ženēvā. Savukārt festivāla šī gada vizuālo identitāti iedvesmojusi Pakalniņas filma Ūdens.  

"Lailas Pakalniņas filmas ir sarežģītas un vienlaikus viegli pieejamas, tās ir reizē vienkāršas un dziļas, tās apvieno ironiju un skaistumu. Pakalniņas filmas balstās uz precīziem dzīves novērojumiem un tām nav nepieciešami gari apraksti. Tās ir tikušas izvēlētas nozīmīgākākajos filmu festivālos Berlīnē, Kannās, Lokarno, Venēcijā un citur," tā sadarbību komentē festivāla direktors Lučāno Barisone.

Pakalniņas sadarbība ar Šveices festivālu aizsākusies jau pagājušā gadā, kad režisores filma Sniegs pasaules pirmizrādi piedzīvoja tieši Visions du Réel.

Festivāla Visions du Réel aizsākumi meklējami 1969. gadā. Tolaik Eiropā bija populāri kino klubi, un uz kāda kino kluba bāzes Nionā tika izveidots dokumentālo filmu festivāls. Septiņdesmitajos gados festivāls ieguva plašu uzmanību arī ar savu fokusēto skatījumu uz cīņām par neatkarību laikā, kad uz jauniem pastāvēšanas nosacījumiem pretendēja Trešās pasaules valstis, par līdztiesību cīnījās sievietes un veselu kustību nodēvēja par seksuālo revolūciju. Šveice, ģeogrāfiski iezīmējot Eiropas viduci, deva iespēju skatītājiem atklāt kā Austrumu bloka, tā citu attālāku valstu filmas, vienlaikus neaizmirstot arī par Šveices kino.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja