Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lielās depresijas drāma Par pelēm un cilvēkiem uz kino ekrāna

Uz _Kino Citadele _ekrāna būs skatāma Džeimsa Franko debija Brodvejā – izrāde Par pelēm un cilvēkiem

Par 36 gadus vecā apbrīnojami daudzpusīgā aktiera, režisora, literāta, mākslinieka, pasniedzēja Džeimsa Franko aktivitātēm var rakstīt ar cītīgu regularitāti. Tikko gada nogalē viņa vārds bija saistīts ar skaļu traci izraisījušo Holivudas komēdiju Intervija/The Interview, Ziemeļkorejas hakeru lietu un to īstenoto kompānijas Sony Pictures datubāzu uzlaušanu svētās atriebes vārdā, kurai par iemeslu bija šī filma – politiskā satīra, kas izrādījās drauds Ziemeļkorejas valsts pamatu pamatiem. Visam šim ļembastam pa vidu bija arī Džeimss Franko, kuram Intervijā ir viena no galvenajām lomām.

Tomēr aktualitāte LV nav Džeimsa Franko Intervija – filma, kuru zinātkārie jau ir paguvuši noskatīties virtuālajos kanālos; šī komēdija, pateicoties politizētajam globālajam skandālam, piedzīvoja pirmizrādi vienlaikus gan dažos kinoteātros, gan interneta platformās, tādējādi iesoļojot Holivudas vēsturē. Šoreiz runa ir par izrādi Par pelēm un cilvēkiem/Of Mice and Men, kurā Džeimss Franko debitēja uz teātra skatuves Ņujorkā. Iestudējuma ieraksts trešdien, 14. janvārī, plkst. 19 būs skatāms Rīgas kinoteātrī Kino Citadele.

Holivuda ieņem Brodveju

Džona Steinbeka darbs Par pelēm un cilvēkiem Brodvejā, Ņujorkas teātra mekā, tika spēlēts no 2014. gada marta līdz jūlijam. Brodveja ir unikāla vieta – ne tikai tāpēc, ka tajā dažu kvartālu platībā ir koncentrējušies 40 teātru, bet arī tāpēc, ka šis ir spēles laukums, kurā satikt dzīvajā kādu no tiem aktieriem, kuri parasti asociējas tikai ar lomām Holivudas filmās.

Džeimss Franko un izrāde Par pelēm un cilvēkiem bija 2014. gada Brodvejas magnēts. Kā jau ierasts kino aktieriem, kuri sāk spēlēt teātrī, tas nesa līdzi arī pamatīgu publicitāti un fanu pūļus. Kas attiecas uz paša Džeimsa Franko cienītāju loku – tā ir gara un piņķerīga tēma, kas saistīta ar viņa nenotveramo personību un neskaitāmajām multimediālajām aktivitātēm. To vidū ir ambiciozi režijas darbi – filmas Dieva bērns/Child of God, Kad es miru/As I Lay Dying, geju auditorijai domātā drāma Interjers. Ādas bārs/Interior. Leather Bar –, kā arī lomas Holivudas ģimenes filmās, piemēram, Varenais no Oza zemes. Džeimss Franko ar uzcītīgu regularitāti brauc un rāda savas filmas nozīmīgākajos Eiropas kinofestivālos un ar tīksmi iznes savu art house filmu režisora statusu.

Kāda grāvēja iespaidā

Tomēr izrādes Par pelēm un cilvēkiem apmeklētāju demogrāfiskais portrets bija pārsteigums pat man, kad skatījos šo izrādi Ņujorkas Longacre Theatre. Jūsmīgi tīņi un jaunieši, kuri drūzmējās rindās pie teātra ieejas, nekādi neasociējās ar tradicionālajiem teātra apmeklētājiem – Ņujorkā tie pamatā ir vecākā gadagājuma cilvēki, kas var atļauties maksāt iespaidīgās teātra biļešu cenas un spēj novērtēt akadēmisko teātra kultūru. Jaunieši, kuri spietoja ap teātri, "gāja uz Džeimsu Franko" visdrīzāk kāda Holivudas grāvēja, ne jau paša Franko komplicēto un drūmo režijas darbu iespaidā. Iespējams, pateicoties Džeimsam Franko, teātrī viņi satikās ar amerikāņu literatūras klasiku – 1937. gadā tapušo Nobela prēmijas laureāta Džona Steinbeka noveli.

Ar skarbumu un dramatismu piesātinātās izrādes darbība risinās XX gadsimta 30. gados Amerikā, kas smagi izjūt Lielās depresijas sekas. Tās galvenie varoņi Džordžs Miltons un Lenijs Smols ir divi vīri, kuri klejo pa Kaliforniju, meklējot darbu un iztiku. Džordžs, kuru tēlo Džeimss Franko, ir uzņēmīgs, lietišķs un pat tēvišķs – vismaz pret lādzīgo lempi, garīgi trauslo, atpalikušo Leniju, par kuru viņš gādā un rūpējas, pieskata un savalda. Abu draudzība ir gan aizkustinoša, gan nolemtības pilna – pienāk brīdis, kad Lenija lielais spēks un mazais prāts kļūst par iemeslu dramatiskiem, neatgriezeniskiem notikumiem.

Džeimss Franko Džordžu spēlē kā visai ikdienišķu, emocijas neforsējošu puisi, kuru ar Leniju saista cieša, nolemtības pilna draudzība. Labākās izrādes epizodes ir tās, kurās Franko ir redzams ciešā partnerībā ar Lenija lomas tēlotāju Krisu O’Daudu. Jāsaka, ka tieši viņu var uzskatīt par iestudējuma galveno atklājumu. Šo īru aktieri, iespējams, atpazīs Holivudas komēdiju cienītāji (viņa hits ir Līgavas māsas/Bridesmaids), kaut visdrīzāk – neatpazīs gan. Teātra skatuve un dramaturģiskais materiāls ļāvis šim aktierim radīt dramatisma šedevru – Lenija lomu. Lenijs vienlaikus ir naivs bērns un spēcīgs vīrs ar trauslu garu. Kriss O’Dauds sava varoņa atpalicību izspēlē niansēti un aizkustinoši, padarot viņu par izrādes emocionālo centru. Aktiera darbs tika novērtēts ar Tonija nomināciju – šo Amerikas teātra Oskaru viņš gan nesaņēma, tomēr viņa Lenijs ir izcelts kā viena no 2014. gada Amerikas teātra lielajām veiksmēm.

Distances efekts

Vai ir jēga skatīties teātra izrādi uz kinoteātra ekrāna, un cik paliek pāri no izrādes pievilcības spēka, ja ir liegts klātbūtnes efekts? Uz šo jautājumu atbildēt ir sarežģītāk – vien tiem, kuri pirms kāda laika izcieta britu kinozvaigznes Orlando Blūma mocības Šekspīra Romeo un Džuljetas kino translācijā, nevajadzētu baidīties. Pat ja par Džeimsa Franko prasmēm jūs neko daudz jauna vis neuzzināsiet – tik vien to, ka viņš uz skatuves jūtas organiski un savai daudzpusībai ir pievienojis arī teātra aktiera pieredzi –, tomēr pilnīgi noteikti ir vērts redzēt Krisa O’Dauda darbu, kā arī ietaupīt pamatīgus līdzekļus, skatoties kvalitatīvu, kaut arī visai tradicionālu amerikāņu dramatiskā teātra izrādi ar "piegādi" teju mājās.

Vēl tikai jāpiebilst, ka amerikāņu un britu kritiķi izrādi Par pelēm un cilvēkiem vērtēja ļoti, ļoti atzinīgi, turklāt režisore Anna Šapiro šo komplicēto literāro darbu iestudēja Brodvejā gandrīz pēc 40 gadu pauzes. Savukārt visu to, kas slēpjas Brodvejas teātru aizkulisēs, varēsiet uzzināt pēc nedēļas, kad Rīgā būs skatāma viena no gada izcilākajām filmām Putncilvēks/Birdman, kuras galvenais varonis ir Holivudas aktieris, kurš debitē uz teātra skatuves. Ar Džeimsu Franko gan šai filmai ir ļoti attāls sakars, bet ar Brodveju – vistiešākais.

Par pelēm un cilvēkiem
Kino Citadele 14.I plkst. 19
Biļetes www.forumcinemas.lv EUR 14 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja