Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Izstādīs Rolanda Kalniņa filmām veidotās dekorāciju skices

No 27. aprīļa līdz 31. maijam Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā būs skatāma izstāde Filma top: režisora Rolanda Kalniņa filmu mākslinieki, informē Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.

Izstādē eksponētas mākslinieku Arnolda Plauža, Ulda Pauzera un Gunāra Baloža veidotās dekorāciju skices, kā arī Ievas Kundziņas kostīmu skices un Daiļa Rožlapas grima skices kino režisora Rolanda Kalniņa filmām Ceplis, Ja mēs visu to pārcietīsim, Elpojiet dziļi, Akmens un šķembas, Spēle notiks tik un tā un Cēloņi un sekas.

Izstādē pārstāvētie mākslinieki, atdzīvinot kinoscenārijos rakstītās rindas, atšķirīgā rokrakstā un dažādās tehnikās veidojuši režisora iezīmētos tēlus un laikmeta ainas un uzbūruši dažādos spēles laukumus.

Arnolds Plaudis filmā Ja mēs visu to pārcietīsim (1987), kas veidota pēc Andreja Upīša romānu cikla Robežnieki motīviem, zīmē dramatisku 1905. gada Latvijas ainavu un cilvēku likteņus tajā. Kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa, kas ar režisoru strādājusi vairākās filmās, veidojusi ekspresīvas, laikmetam atbilstošas kostīmu skices.

Rolands Kalniņš, atceroties darbu pie Robežnieku triloģijas filmēšanas, stāsta: "Andrejs Upīts man ir tuvs rakstnieks. Viņš ārkārtīgi spilgti apraksta vidi, laikmetu raksturojošas detaļas, cilvēku attiecības. Viņš ir ļoti kinematogrāfisks rakstnieks, jo glezno ar vārdu, radot konkrētās ainas vizuāli plastisko zīmējumu."

Mākslinieks Gunārs Balodis kopā ar režisoru Rolandu Kalniņu veidojis filmas Akmens un šķembas (1966), Piejūras klimats (1966) un Spēle notiks tik un tā (1985). Pēc studijām Vissavienības Kinematogrāfijas institūtā, kur Gunāra Baloža diplomdarbs bija dekorāciju skices filmai Vētra, viņi kopā ar mākslinieku Uldi Pauzeru kļuva par pirmajiem profesionālajiem latviešu filmu māksliniekiem. Atbilstoši filmas Akmens un šķembas dramatiskajai vizualitātei, mākslinieks Gunārs Balodis grafiski izteiksmīgās melnbaltās skicēs iezīmējis gan Rīgas tēlu, gan latviešu leģionāru drāmu Volhovas purvos.

9. maijā kinorežisors Rolands Kalniņš svinēs savu 90. dzimšanas dienu. Režisora filmogrāfija ir iespaidīga: piecpadsmit spēlfilmas, trīs dokumentālās filmas, sešās filmās Rolands Kalniņš bijis otrais režisors. Rolanda Kalniņa filmas veido Latvijas kino zelta fondu un ir iekļautas Latvijas Kultūras kanonā.

Izstāde Filma top: režisora Rolanda Kalniņa filmu mākslinieki no 27. aprīļa līdz 31. maijam skatāma Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā, Brīvības ielā 38-4.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja