Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs rīko akciju Paņem priekšā mākslu!

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) uzsāk akciju Paņem priekšā mākslu!, kuras ietvaros laiž klajā auduma maisiņu sēriju ar provokatīvu Latvijas laikmetīgās mākslas darbu attēliem, informēja centra pārstāve Santa Mičule.

Reaģējot uz dažādu sabiedrības grupu un politiķu manipulēšanu ar šauri un patvaļīgi interpretēto "tikumības" jēdzienu, LLMC aicina piepildīt publisko telpu ar izaicinoša, necenzēta satura mākslas darbiem ikdienas aksesuāru veidā.

"Pēdējā laika debates par grozījumiem Izglītības likumā un atsevišķu politiķu mēģinājumi cenzēt skolu izglītības programmu saturu balstās uz nespēju atšķirt māksliniecisko tēlainību no ikdienas realitātes, kā arī vāju izpratni par kultūras lomu demokrātiskā valstī. Tā dēvētās rupjības ir visu laikmetu kultūrās izplatīts mākslinieciskas izteiksmes līdzeklis, kas bieži vien norāda uz dažādām problēmzonām sabiedrībā un ko ir aplami vienkāršot kā aicinājumus uz vardarbīgu vai kā citādāk sociāli nepieņemamu rīcību. Izolējot no publiskās telpas jebko, kas neatbilst vāji definētajām tikumības vērtībām, ir pretrunā ar elementārām vārda brīvības un cilvēktiesībām," uzskata LLMC pārstāvji. Ar akciju Paņem priekšā mākslu! viņi un iesaistītie mākslinieki vēlas atgādināt, ka publisko telpu, kultūru un izglītību nedrīkst pakļaut subjektīvai izpratnei par tikumības normām, kas noved pie mākslinieciskās brīvības ierobežošanas un atsevišķu sabiedrības grupu diskriminācijas.

Akcijā Paņem priekšā māklsu! izmantoti mākslinieku Ivara Grāvleja, Maijas Kurševas, Miķeļa Fišera, Ingas Melderes, Kristiana Brektes, Andreja Strokina, Arņa Balčus darbi, kuros autori izmantojuši nenormatīvu leksiku, erotiskus tēlus un divdomīgus sižetus, kas norāda uz daudziem sastrēguma punktiem mūsu sabiedrībā un aicina pievērst uzmanību noklusētām un bieži vien neērtrām tēmām. Autoru loks akcijas laika gaitā tiks papildināts. 

Maisiņus par simbolisku samaksu iespējams iegādāties Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā (Alberta iela 13, 7. stāvs), Kaņepes kultūras centrā, grāmatnīcā Bolderāja, festivālā Skaņu mežs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja