Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Mūsu sajūtu izturības pārbaude. Alehandro Gonsalesa Injarritu unikālā instalācija Miesa un smiltis

Laikmetīgās mākslas muzejā Fondazione Prada Milānā līdz 2018. gada 15. janvārim būs iespējams aplūkot kinorežisora, četru Oskaru īpašnieka Alehandro Gonsalesa Injarritu virtuālās realitātes instalāciju Miesa un smiltis/Carne y arena.

Šis eksperimentālais darbs bija iekļauts maijā notikušā Kannu kinofestivāla oficiālajā programmā. Tā ir filma, kas ilgst sešas ar pusi minūtes. Tās pamatā ir reāli notikumi, kurus piedzīvojuši meksikāņu un Latīņamerikas valstu bēgļi. Instalācija nojauc robežu starp skatītāju un filmas varoņiem. Tās veidošanā izmantotas novatoriskākās virtuālās tehnoloģijas, kas palīdz radīt lielformāta gaismas telpu, kuru apdzīvo cilvēki. Alejandro Gonsaless Injarritu to veidojis sadarbībā ar ievērojamo operatoru, triju Oskaru ieguvēju Emanuelu Lubecki.

Parasti, skatoties filmu, mēs redzam tikai to, kas notiek kadrā. Režisors projektā Miesa un smiltis vēlas "izjaukt kadra diktatūru un radīt telpu, kurā instalācijas apmeklētājam būs iespēja sekot bēgļiem pa pēdām, nokļūt zem viņu ādas un atrast ceļu līdz viņu sirdij". Instalācija nodrošina pilnīgu iegremdēšanos filmā notiekošajā. Tā ir pieejama skatītājiem, kuri ir vecāki par sešpadsmit gadiem.

Kannu festivālā izskanēja viedoklis, ka projekts Miesa un smiltis iezīmē kino nākotni. Režisors precizē, ka virtuālā realitāte tomēr nav kino – šajā projektā nav kadrējuma, nepastāv divu dimensiju ierobežojumi. Tā ir mūsu sajūtu izturības pārbaude, un katram instalācijas apmeklētājam tā būs unikāla. Projektā nav aktieru, tie ir īsti stāsti, kurus izspēlē cilvēki, kuri tos ir piedzīvojuši. Miesa un smiltis vēsta par bēgļiem, kuri cenšas šķērsot Meksikas un ASV robežu.

Skatītājam tiek uzliktas virtuālās realitātes brilles un iedota mugursoma. Viņš nonāk tuksnesī, redz cilvēkus, kuriem, šķiet, var pieskarties. Amerikāņu robežsargi viņu var nošaut – tāpat kā beģlus. Alehandro Gonsaless Injarritu uzsver, ka migrācijas tēmu mūsdienās var atainot, tikai izmantojot virtuālās realitātes tehnoloģijs, jo "ikdienas dzīvē esam zaudējuši jūtīgumu". Šis darbs atstāj dziļus emocionālus un fiziskus iespaidus. Daudzi skatītāji atzīst, ka Miesa un smiltis ir viena no baisākajām filmām, kuru viņiem nācies redzēt.

Biļetes maksā 10 eiro, tās nepieciešams laikus rezervēt www.fondazioneprada.org

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja