Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nervi un vegāni tēlniecības valodā

Ciklā Forma nav formāla – trīs laikmetīgās tēlniecības izstādes

Kultūras pilī Ziemeļblāzma Rīgā 2019. gada izstāžu programma veltīta formu un viedokļu daudzveidībai laikmetīgajā mākslā. Skatītāju vērtējumam līdz šim jau nodoti trīs izstāžu cikli ar vairākām paralēlām, neatkarīgām ekspozīcijām, kas visas skar vienu tēmu vai mākslas žanru: cikls Ainava te un tur, cikls Drukas māksla, kā arī cikls Attēla rezolūcija, kas saistījās ar fotogrāfiju. Šonedēļ atklāts programmas ceturtais cikls Forma nav formāla, kas ļauj ielūkoties mūsdienu Latvijas tēlniecībā. Izstādes apskatāmas bez maksas un līdz 13. oktobrim. Šajā ciklā trīs laikmetīgie tēlnieki iebilst pret pieņēmumu, ka skulptūra ir tikai kā dizaina objekts interjerā ar nolūku to estētiski uzlabot.

Izstādē Nervi skatāmi Agitas Maračkovskas objekti, kā arī video un zīmējumi. Darbi aktualizē jautājumus par dabas aizsardzību un cilvēka iekšējo līdzsvaru, kurš arī ir daļa no dabas un arī būtu jāaizsargā, it īpaši sociālo mediju laikmetā, kad to kliedzošie virsraksti iespaido indivīda psihi, stresa līmeni, emocionālo balansu. Māksliniece, izmantojot košus, reizēm pat vulgārus toņus un materiālus, necenšas pierādīt to estētiskumu, bet, tieši pretēji, cenšas izcelt kontrastu starp dabīgo un mākslīgo.

Restauratora un mākslinieka Andreja Prigičeva iepriekšējās personālizstādes izcēlušās ar kolorītiem nosaukumiem (Lāči pīpē zāli, Dzeltenais sniegs prezidenta dārzā, Seksīgie nelieši surikāti), un arī šī reize nav izņēmums – ciklā iekļauta viņa darbu izstāde Vegāni uzbrūk nūdistiem. Pats mākslinieks, to raksturojot, saka: "Mūsdienu sabiedrības šķelšanās, sekojot saviem izdomātajiem ideāliem, jau kļūst par normu, un cīņa notiek ar jebkuriem līdzekļiem. Pat vardarbība un agresija kā izpausmes veids, aizstāvot savus utopiskos ideālus, tiek uzskatīta par atbilstošu. Dinamika, ar kādu notiek indivīdu pārliecības un dzīvesveida izmaiņas, notiek jau gaismas ātrumā, piemēram, no rīta – harmonisks visēdājs, vakarā – agresīvs vegāns, un otrādi. Katrā darbā sniedzu savu redzējumu par konkrētu notikumu, modelējot tā iespējamo gaitu un sekas."

Savukārt Jānis Noviks, kurš savos mākslas darbos paplašina tēlniecības robežas ar audio, radio, translāciju un kinētisko elementu iesaisti, izstāžu cikla apmeklētājiem piedāvā instalāciju Par to, kā iemācīt robotiem labi pavadīt laiku. "Šī projekta ietvaros veidošu kinētisku instalāciju no paštaisītiem robotiem un mēģināšu radīt vidi un apstākļus, kuros roboti varētu labi pavadīt laiku. Mēģinu izprast darbā izmantoto tehnoloģiju pievilcību un spēju iepriecināt. Reizē, veidojot šos nieciņus, domāju par to potenciāli gigantisko ietekmi uz cilvēka dzīvi un par cilvēka paša "digitalizēšanos", vaicājot, kā tad mēs paši labi pavadīsim laiku nākotnē," J. Noviks stāsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja