Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Parīzes Pompidū centra krājumu papildina apjomīga krievu laikmetīgās mākslas kolekcija

Žorža Pompidū centrā Parīzē līdz 2017. gada 27. martam notiek vērienīga izstāde Kolekcija! Laikmetīgā māksla PSRS un Krievijā. 1950–2000.

Ekspozīcija apkopo vairāk nekā 250 darbu, kurus radījuši 65 autori. Šis projekts ir unikāls ar to, ka visi izstādītie darbi šogad tika uzdāvināti Pompidū centram jeb Francijas Nacionālajam modernās mākslas muzejam un papildinājuši tā krājumu.

Ieceri īstenojis Krievijas uzņēmēja un mecenāta Vladimira Potaņina labdarības fonds. Mākslas darbus Pompidū centram dāvinājuši gan Krievijas ievērojamākie kolekcionāri, gan paši mākslinieki un viņu pēcnācēji.

Pompidū centrs ir viens no nozīmīgākajiem modernās un laikmetīgās mākslas muzejiem pasaulē. Dāvinājuma idejas autori uzskata, ka šī iniciatīva veicinās XX gadsimta otrās puses Krievijas un bijušās PSRS mākslinieku daiļrades atpazīstamību pasaules mērogā.

Viena no projekta idejas autorēm un izstādes kuratorēm Maskavas Multimediju mākslas muzeja vadītāja Olga Sviblova uzsver, ka ārzemēs ir labi pazīstams krievu avangards (tas vēsturiski ir bijis labi pārstāvēts Pompidū centrā ar Larionova, Gončarovas, Kandinska, Šagāla darbiem), savukārt par padomju perioda un Krievijas laikmetīgo mākslu pasaulē gandrīz nekas nav zināms. Tādējādi rūpīgi atlasīto, sarežģīto Francijas muzeju fonda noteikto ekspertīzes procesu izgājušo darbu iekļūšana Pompidū centra krājumā ir nevis zaudējums, bet liels ieguvums krievu kultūrai, apgalvo Olga Sviblova.

Pompidū centra direktors Bernārs Blistēns uzskata, ka šis ir ļoti tālredzīgs solis, kas ļauj iekļaut krievu mākslinieku sniegumu pasaules mākslas kontekstā. Tas ir daudz svarīgāk nekā satriekt un pārsteigt ar vienu izstādi. Pašlaik Pompidū centrs var lepoties ar pilnu XX gadsimta krievu mākslas spektru, kurš aptver visus nozīmīgākos virzienus un to pārstāvjus.

Pateicoties dāvinājumam, Pompidū centra kolekcijā ierakstīti daudzu slavenu mākslinieku vārdi, to vidū ir grupa AES+F, Jurijs Alberts, Sergejs Bugajevs-Āfrika, Ēriks Bulatovs, Dmitrijs Gutovs, Vadims Zaharovs, Konstantīns Zvezdočotovs, Iļja un Emīlija Kabakovi, Vitālijs Komars un Aleksandrs Melamids, Andrejs Monastirskis, Valerijs Košļakovs, Oļegs Kuļiks, Igors Makarevičs un Jeļena Jelagina, Vladislavs Mamiševs-Monro, Boriss Mihailovs, Timurs Novikovs, Boriss Orlovs, Pāvels Peperšteins, Dmitrijs Prigovs, Oskars Rabins un daudzi citi.

Informācija par izstādi: https://www.centrepompidou.fr/ 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja