Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rotko oktagona skanējums

Šogad 50 gadu jubileju atzīmē Rotko kapela Hjūstonā Teksasā ASV. Tam par godu veidotās, internetā pieejamās mākslas programmas galvenais notikums būs Māra Briežkalna kvinteta koncerts Rothko in Jazz 11. martā.

Ideja par tā iekļaušanu Rotko kapelas jubilejas svinībās radās Ārlietu padomes attīstības procesu vadītājai, ASV latvietei Sandijai Bajo. Šī ideja tiek īstenota sadarbībā ar Ārlietu padomi Hjūstonā un Latvijas goda konsulātu Teksasā. Koncerta videoierakstu, kas tapa šā gada februārī Latvijas Radio 1. studijā, Rotko kapela piedāvās visai pasaulei Vimeo tiešsaistē 11. martā plkst. 18 (pēc Latvijas laika – 12. martā plkst. 2 naktī), piereģistrējoties Rotko kapelas mājaslapā rothkochapel.org. Pieeja tiešraidei būs bez maksas, bet ar iespēju ziedot. Pirms videoieraksta pārraidīšanas 11. martā uzrunu skatītājiem teiks pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko dēls Kristofers Rotko. Vēlāk ieraksts būs skatāms Rotko kapelas interneta arhīvā.

 

Latvijas džezs īstajā vietā

"Rotko kapela ir ļoti īpaša vieta – starptautisks kultūras, reliģijas un filozofisku ideju apmaiņas centrs, vērsts uz cilvēktiesībām, vienlīdzību un brīvību. Tā ir atvērta visām reliģijām, te ikviens var nākt aizlūgt, gremdēties pārdomās vai rīkot pārrunas, lekcijas, koncertus. Vēlme radīt šādu vidi radās Hjūstonas mākslas mecenātu Džona un Dominikas de Menilu ģimenei 1961. gadā. Viņi personiski vērsās pie pasaulslavenā mākslinieka ar lūgumu, lai viņš pilnībā pārņem savā ziņā šīs kapelas tēlu un jēgu: gan arhitektūru, gan saturu. Marks Rotko piekrita, sāka strādāt ar arhitektiem un pats uzgleznoja 14 lielformāta mākslas darbus speciāli šai ēkai, videi un jēgai," stāsta Sandija Bajo.

Bijis arī daudz strīdu, daži arhitekti nav spējuši ar Rotko sastrādāties, jo viņam bija ļoti spēcīga vīzija, redzējums, kā kapelai vajadzētu izskatīties. Ēka uzcelta kā oktagons (astoņstūris), par pamatu ņemot grieķu krustu – tikai pelēkas oktagona sienas ar nelieliem gaismas logiem griestos. Uz katras sienas – milzīgie Rotko darbi. "Uz piecām sienām ir tikai pa vienam milzīgam 3 x 4 metrus lielam darbam, bet uz trim sienām – triptihi. Visos gleznojumos dominē melnā krāsa. Domāju, nekur pasaulē vienuviet neatrast 14 Rotko mākslas darbus, kas tapuši vienā periodā. Ārpusē oktagona priekšā atrodas četrstūra formas ūdens baseins, kura vidū novietots obelisks – veltījums Martinam Luteram Kingam. Šis obelisks pirms tam atradās Vašingtonā. Par nožēlu pats Marks Rotko nepiedzīvoja darba rezultātu, jo izdarīja pašnāvību gadu pirms kapelas atklāšanas 1971. gadā. 2000. gadā Rotko kapela tika iekļauta ASV Vēsturisko vietu nacionālajā reģistrā.

 

Pārbaudīta vērtība

Latviešu džeza mūziķu projekts Rhotko in Jazz ir jau labi pārbaudīta vērtība. Unikālajam projektam, kura ideja ir mūzikas un mākslas sinerģija, iedvesmojoties no konkrētiem Marka Rotko vizuālās mākslas darbiem, pēc Māra Briežkalna aicinājuma mūziku radījuši desmit ievērojami latviešu komponisti Lolita Ritmanis, Ēriks Ešenvalds, Arturs Maskats, Rihards Dubra, Pēteris Vasks, Jēkabs Jančevskis, Vilnis Šmīdbergs, Jēkabs Nīmanis, Georgs Pelēcis un Raimonds Pauls. Kompozīcijas aranžējuši paši Māra Briežkalna (bungas) kvinteta mākslinieki – Viktors Ritovs (taustiņinstrumenti), Raimonds Macats (čells, mutes harmonikas, taustiņinstrumenti), Kristaps Lubovs (saksofons) un Andris Grunte (kontrabass). Rothko in Jazz pirmatskaņojums notika 2015. gadā Džona F. Kenedija Skatuves mākslu centrā Vašingtonā ASV. Sekoja uzstāšanās Mihaila Barišņikova Mākslas centrā Ņujorkā, Londonas Džeza festivālā un Briseles mākslas centrā Bozar, kā arī izdevums CD albumā.

"Tajā brīdī, pirms trim gadiem, kad dzirdēju šo programmu Barišņikova Mākslas centrā Ņujorkā, man kļuva skaidrs, ka tas noteikti jāparāda Hjūstonā – vienīgajā tik lielā un nozīmīgā vietā, kas saistīta ar Rotko vārdu. Vēl otrs svarīgs pluss bija savienot Hjūstonas publikai Rotko ar Latvijas vārdu. Hjūstonieši zina Marku Rotko, bet nezina, ka viņš nācis no Latvijas. Ar šo ideju devos pie Rotko kapelas vadības. Bija plānots, ka Hjūstonā koncerts notiks pagājušajā pavasarī Rotko kapelas atklāšanā pēc divu gadu ilgušā remonta, taču pasaulē sākās kovids, un plānus nācās mainīt. Tā esam sagaidījuši kapelas 50 gadu jubileju. Noteikti sagaidīsim arī brīdi, kad Māra Briežkalna kvinteta koncerts Hjūstonā varēs notikt klātienē. Ļoti ceru, ka tas būs jau šā gada 18. novembrī." Šonedēļ gaidāmais virtuālais notikums ir pamanīts, jo šo koncertu savā interneta lapā reklamē arī slavenā Pace Gallery Ņujorkā.

Sandija Bajo par savu misiju uzskata Latvijas vārda popularizēšanu ASV, par to saņēmusi arī Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas balvu. Viens no lielākajiem šādiem projektiem bija Niagāras ūdenskrituma izgaismošana Latvijas karoga krāsās par godu mūsu valsts simtgadei. Sandija Bajo priecājas, ka pēc kapelas restaurācijas de Menilu ģimene nolēma pie tās iestādīt bērzu aleju. "Tas ir dziļi simboliski, lai gan de Menilu ģimene nezināja, ka nav nekā latviskāka par bērzu aleju."

Sandija Bajo ir dzimusi Jelgavā, tur mācījusies vidusskolā, bet ASV nonākusi laikmetu griežos – vasaras mācību nometnē, kurai sekoja 1991. gada pučs. Viņa saka: "Man rūp parādīt Amerikas iedzīvotājiem Latviju, pastāstīt vairāk – to, ko viņi par mums nezina. Vienmēr domāju, kā to izdarīt pārliecinošāk un interesantāk."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja