Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Simt soļu uz priekšu. Eksistenciālas pārdomas Andas Munkevicas stikla mākslā

Stikla mākslinieces Andas Munkevicas izstāde Pārmijas nav stāsts par stiklu kā par skaistu un maģisku materiālu – tas ir aicinājums katram ielūkoties sevī

Uz kuri pusi doties? Deko­ratīvās mākslas un dizai­na muzejā ir atklāta stik­la mākslinieces Andas Munkevicas personāliz­stāde Pārmijas, kurā ir aplūkojami pēdējos pie­cos gados tapušie darbi. "Izstādes vadmotīvs ir mūsu dzīves kustība, ku­rā mēs ik brīdi izdarām izvēles," saka māksliniece. Tieši pārmijas, kas braucošo lokomotīvi ar vagoniem novirza pa vie­nām vai citām sliedēm, nevis krustceles, kurās ir iespēja piebremzēt un padomāt, vai griezt pa labi vai pa kreisi, jo laiks ir vi­su laiku. Tas neapstājas.

Dzīves kardiogramma

Vai izvēlos pasīvo, ērto novērotāja pozu, kam nekādu lēmumu pieņemšana nav pienākums? Vai autoritatīvo varas un sis­tēmiskuma ceļu? Vai arī izvēlos nostāties garīguma, mīlestības pusē un sekot sirds­balsij? – savā izstādē Pārmijas jautā Anda Munkevica. Ekspozīcijas centrā ir darbu kopa Laika varā, kas sastāv no cikliem Melnie zirgi, Baltie zirgi un Zilie zirgi, no kuriem pēdējie pauž cerību, uzticību un skaidrību. "Šī darbu kopa ir kā mūsu dzī­ves kardiogramma. Tās dažādie stāvokļi un ritmi," skaidro māksliniece. 

Andas Munkevicas darbi Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstāžu zāles gaismās izskatās viegli un auļojoši, tie teju nepieskaras podestiem, bet katrs no tiem prasa četru vīru spēku, lai tiktu pārvietots. Tie ir kausēti, karsti formēti un pulēti, lai iegūtu savu galīgo izskatu. "Karstā formē­šana notiek, izmantojot īpašas lūkas krās­nī, caur kurām tu pavelc pavadus, lai topo­šais darbs izdarītu vienu vai otru kustību," par savu trīskrāsaino zirgu veidošanu stās­ta Anda Munkevica. Ar stiklu autore strādā jau vairāk nekā trīsdesmit gadu.

"Stikls ir materiāls, ar kuru darbā vajag paredzēt simt soļu uz priekšu, – dažreiz es sāku domāt reversā," smejas māksliniece. Stikls ir spēcīgs un trausls, ugunīgs un le­dains – materiāls, kas ietver daudz dažā­du pretēju raksturlielumu un nepieļauj kļūdas, kas, protams, ir neatņemama dar­ba procesa un pastāvīgas mācīšanās un pētīšanas sastāvdaļa. "Jo vairāk ar stiklu strādā, jo dziļāk tas atklājas, tāpat kā cil­vēki savstarpējās attiecībās," piebilst An­da Munkevica.

Līdzās darbu kopai Laika varā Dekora­tīvās mākslas un dizaina muzeja altāra daļā ir izvietota triju darbu kompozīcija, kas iesākas ar sievietes tēlu – no Kurze­mes piekrastes smiltīm radītu skulptūru iekšēji vai ārēji izraisīta pazemojuma po­zā, kurā ir vēlme piesegties vai aizbēgt. Tā turpinās ar Identitātes taku un Durvīm starp divām pasaulēm, kas nekad nesatie­kas. "Šī izstāde nav stāsts par stiklu kā par skaistu un maģisku materiālu, tas ir aici­nājums katram ieskatīties pašam sevī," akcentē māksliniece, kura alegoriskos un simboliskos tēlos iemieso eksistenciālas pārdomas un risina ētiskas dilemmas.

Pacelšanās virs zemes

Anda Munkevica ir sarīkojusi četrpadsmit personālizstāžu Latvijā un ārzemēs un jau divdesmit gadu vada kopā ar dzīves­biedru nodibināto stikla mākslas un di­zaina studiju AM studio. "Mēs sākām darboties manas ģimenes māju bijušajā vistu kūtī, kas bija aptuveni divdesmit kvadrāt­metru platībā," atminas māksliniece. Soli pa solim studija no nelielas darbnīcas ir attīstījusies par ievērojamu uzņēmumu, kurā tiek izpildīti īpaši sarežģīti un oriģi­nāli pasūtījumi arhitektūras, būvniecības un interjera dizaina jomā (ar studijas dar­biem var iepazīties amstudio.lv).

Pašlaik studijā strādā vairāk nekā četr­desmit cilvēku. "Tās saliekušās caurspīdī­gās stikla figūras esam mēs," Anda Mun­kevica vērš uzmanību uz darbu sēriju Sī­zifi, kuras tēli – tāpat kā sengrieķu mīta galvenais varonis – mūžīgi veļ savu bluķi kalnā. Šīs stikla figūras ir arī mākslinieces pašportrets. Kā šajā nebeidzamajā darba procesā var dzimt jaunas idejas? Anda Munkevica kopā ar suni dodas pastaigā­ties gar jūras krastu, kur nav cilvēku.

"Tā ir ļoti laba meditācija – es eju, neko nerunāju, viņa iet, neko nerunā, un pēc trim stundām rodas dažādi impulsi," at­klāj Anda Munkevica. Māksliniecei ir sva­rīgi redzēt atvērtu horizontu, un vēl viens impulss, kas ļauj dzimt jaunām idejām, ir pacelšanās virs zemes. Vienalga, vai tas būtu lidojums gaisa balonā vai kāpšana kalnā – tu redzi bezgalīgu apvārsni, ievelc gaisu un klusi uzsmaidi. "Tā ir laime. Dzī­vot un radīt," savas izstādes Satikšanās gaismā (2020) kontekstā ir teikusi māksli­niece. Viņai vienmēr līdzi ir piezīmju blo­ciņš, lai kaut ko pierakstītu vai uzzīmētu.

"Mūsdienās visi ir pieraduši fotografēt, lai kaut ko piefiksētu, bet manā gadījumā pat viena novilkta svītra Fudzi virsotnei, kurā tu kāp augšā, var izraisīt daudz vai­rāk emociju un it kā atgriezt konkrētajā vietā nekā fotogrāfija," uzsver Anda Mun­kevica. Viņa ir ne tikai stikla māksliniece, bet arī izcila zīmētāja. Par to ļauj pārlieci­nāties izstādē Pārmijas eksponētais dar­bu duets Sargeņģeļi – tie ir viņas mammas un tēta portreti, kas, realizēti stiklā, no­raugās uz muzeja apmeklētājiem no pre­tējām sienām. 

Anda Munkevica 
Personālizstāde Pārmijas 
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā līdz 3.IV 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja