Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Positivus izlase. Grupa Austra. Austras nākotnes politika

Grupas Austra līdere Keitija Stelmanis: "Mana latviskā izcelsme man vienmēr ir bijusi mistērija".

Latvieši ir visur – apgalvo kāds rakstnieks. Vēstures vēji latviešus iznēsājuši pa visu plašo pasauli, tāpēc nav nekas neparasts, ja ik pa laikam pasaules slavu iegūst kāds ārzemju mākslinieks ar latvisku izcelsmi. Šāds gadījums ir arī Toronto sintpopa projekta Austra radošais dzinējs Keitija Stelmanis.

Kanādiešu mūziķes vectēvs bija latvietis. "Mana latviskā izcelsme man vienmēr ir bijusi mistērija. Mans vārds ir latvisks, bet man nekad nav bijusi saistība ar latviešu kultūru. Mans vectēvs bija latvietis un ļoti cinisks cilvēks, kas acīmredzot ir tipiski latviešu kultūrā – būt ciniskiem. Tajā pašā laikā viņam bija savrupa dzīve, kurā viņš pāris reižu nedēļā apmeklēja vietējo latviešu centru, spēlēja latviešu lugās un bija ļoti iesaistīts šajā kopienā, par kuru neviens no mums neko nezināja," stāsta Keitija Stelmanis.

Austra ir mākslinieces otrais vārds. Senlatviešu mitoloģijā Austra ir rītausmas dieviete. Kaut kas mītisks un teiksmains piemīt arī Austras mūzikai. Gotiskie sintezatoru ritmi un akadēmiski skolotā Keitijas Stelmanis balss, kurai pa spēkam būtu arī operas ārijas, spēj ievest klausītāju vieglā transā. Projekta līdz šim labākais ieraksts ir debijas albums Feel It Break, kurā iekļauts Keitijas Stelmanis lielākais hits Lose It. Savās dziesmās māksliniece nekautrējas atklāti stāstīt par savu seksualitāti. Viņa ir pazīstama kā aktīva geju un lesbiešu tiesību aizstāve. Austrai svarīgas tēmas ir arī apkārtējās vides saglabāšana un tehnoloģiju progress, kas, viņasprāt, atbrīvošot cilvēci no kapitālisma. Par tehnoloģijām mūziķe daudz izsakās šogad izdotajā albumā Future Politics.

Austrai pirms sešām vasarām bija jākoncertē festivālā Positivus, bet pēdējā brīdī uzstāšanās tika atcelta. Tomēr Keitija Stelmanis ieradās vectēva dzimtenē, 2011. gada 31. decembrī ar savu vareno balsi un lieliskajām dziesmām pieskandinot skatītājiem pilno koncertzāli Palladium.

Pie saviem muzikālajiem iedvesmotājiem mūziķe min britu rokgrupu Radiohead, amerikāņu industriālā roka grandus Nine Inch Nails un Bristoles triphopa celmlaužus Massive Attack. Austra muzikāli liekama vienā plauktā ar tādiem māksliniekiem kā Zola Jesus, Glasser un Bat for Lashes.

Grupa Austra

uzstāsies sestdien, 15. jūlijā, plkst. 22.30 uz Nordea skatuves

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja